Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Μακελειό με πολλά ερωτηματικά

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της Εφ.Συν. με το σκίτσο του Μ.Κουντούρη
 Όταν χθες το μεσημεράκι άκουσα για κάποιον που σκότωσε 11 ανθρώπους στην εφημερίδα Charlie Hebdo, στην οποία το 2010 είχαν δημοσιευτεί σκίτσα που σατίριζαν τον Μωάμεθ, φαντάστηκα το αυτονόητο:
Έναν τρελαμένο τζιχαντιστή, ζωσμένη με εκρηκτικά, να ορμάει στα γραφεία και να ανατινάζεται μετά των αλλοφύλων, για να συναντήσει τα ουρί και τα πιλάφια.
Αργότερα μάθαμε ότι οι δολοφόνοι ήταν δύο, κρατούσαν καλάσνικοφ και εκτέλεσαν τέσσερις σκιτσογράφους, τέσσερις δημοσιογράφους και δύο επισκέπτες. Επίσης ότι είναι παιδιά μεταναστών, μεγαλωμένα σε ένα από τα περιβόητα παρισινά προάστια της μιζέριας.
Βγαίνοντας από το κτήριο, σκότωσαν δύο ταλαίπωρους μπάτσους που επιχείρησαν να τους σταματήσουν και έφυγαν με ένα Renault Clio. Δηλαδή δεν αυτοκτόνησαν, όπως θα έκαναν τζιχαντιστές που σέβονται τον εαυτό τους.


 του Carlos Latuff

Μια δημοσιογράφος που επέζησε, δήλωσε ότι τους είδε να πληκτρίζουν τον κωδικό στην θωρακισμένη πόρτα, την οποία γνώριζαν μόνο οι εργαζόμενοι της εφημερίδας!
Επίσης, κάτι που ανάγεται στη σφαίρα του μεταφυσικού, ο Charb, ένας από τους νεκρούς σκιτσογράφους, στο τελευταίο του σκίτσο έλεγε:

 "Όχι ακόμα τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία;" και ο ισλαμιστής με το καλάσνικοφ απαντά: "Περιμένετε! Έχουμε καιρό μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου για να σας παρουσιάσουμε τις ευχές μας" (από την Εφ.Συν)


Το περιοδικό έχει εξοργίσει πολλούς, στα 50 τόσα χρόνια που εκδίδεται. Και πολιτικούς και καθολικούς και συντηρητικά στρώματα.

"Ω, όχι... όχι αυτοί!" (του Tommy)

Από την άλλη, τα παιδιά των μεταναστών στα παρισινά προάστια έχουν εξεγερθεί τουλάχιστον δύο φορές ώς τώρα, διεκδικώντας δουλειά, σπουδές, μέλλον, αποδοχή. Δεν θα ήταν δύσκολο, λοιπόν, να πλησιάσει κάποιος δύο απελπισμένους ή έστω εξοργισμένους νέους και να τους πείσει να εκδικηθούν τους ιερόσυλους που κοροϊδεύουν τον Προφήτη. Δηλαδή τη θρησκεία τους, την ταυτότητα που τους αρνιέται η Γαλλία. Το δύσκολο θα ήταν να τους πείσει να ζωστούν τα εκρηκτικά. Κι έτσι, τους έδωσε καλάσνικοφ.

"Τράβηξε πρώτος!" του David Pope

Στα καθ' ημάς. ο Αντωνάκης Σαμαράς βρήκε την ευκαιρία -αφού του έκανε πάσα μέσω τουίτερ ο Άδωνης(εκ του άδω)- να πει ότι σε κάτι τέτοιους θέλει να δώσει υπηκοότητα ο ΣΥΡΙΖΑ κλπ κλπ. Αργότερα έφαγε κράξιμο από τον γαλλικό Τύπο.
Στη Γαλλία έγιναν επιθέσεις σε τζαμιά, αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας σε στρατηγικά σημεία ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Η Μαρίν Λεπέν ζήτησε την επαναφορά της θανατικής ποινής, ο 17χρονος γιος του Σαρκοζί κάλεσε τους Γάλλους στα όπλα!
Μας σπρώχνουν σε αυτό που ονειρεύονται τόσα χρόνια: έναν πόλεμο πολιτισμών. Δεν τα κατάφεραν το 2001, ούτε το 2003. Στο μεταξύ διέλυσαν τέσσερις χώρες: Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία. Ποια έχει σειρά;

Όσο το σκέφτεστε, δείτε τα σκίτσα που φιλοτέχνησαν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, ως διαμαρτυρία για τη δολοφονία οκτώ εξαιρετικών συναδέλφων τους:

http://www.buzzfeed.com/ryanhatesthis/heartbreaking-cartoons-from-artists-in-response-to-the-ch#.hpBZlnZOD

Υ.Γ.: Το περιοδικό λεγόταν αρχικά Hebdo Hara-kiri . Hebdo, σύμφωνα με το Google, σημαίνει "εβδομαδιαίο". Προφανώς, η δασεία πάνω από το ε έγινε h.

8 σχόλια:

Unknown είπε...

Είναι τουλάχιστον τραγικό! Εγώ καθόμουν όλη μέρα χθες και έψαχνα λεπτομέρειες και διάβαζα ατελείωτες αναλύσεις, μέχρι που δεν άντεξε άλλο η ψυχή μου! Είναι τουλάχιστον τραγικό!

Εγώ θεωρώ ότι είμαστε μακριά από τον πόλεμο που λες! Εκτός, αν συνεχιστεί η εξαθλίωση των λαών!

Καλή σου μέρα, Λωτοφάγε!

akrat είπε...

κλήσου ημέρα και καλή χρονιά...

όση φτώχια όση κατανόηση υπάρχει η βία σε μια δημοκρατική χώρα είναι εξηγήσημη μεν αλλά αποκρουστέα

Woman in Blogs είπε...

Έχουμε, δυστυχώς, ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε μες στη βαρβαρότητα... Ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε το μυαλό μας καθαρό, τουλάχιστον, από την κάθε είδους προπαγάνδα...

Λωτοφάγος είπε...

@ Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, Έρασμε, το ποσοστό των εξαθλιωμένων ανθρώπων στον κόσμο είναι σήμερα μικρότερο από ποτέ.
Δεν πιστεύω ότι η εξαθλίωση οδηγεί στον φασισμό. Ο φόβος και η αυτοαπομόνωση σπρώχνουν εκεί τους ανθρώπους. Και σε αυτό ποντάρουν όσοι κινούν τα νήματα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Σαφώς και είναι αποκρουστέα, Ακράτ. Πώς είναι δυνατόν να δικαιολογήσει κανείς τη βία; Να εξηγήσουμε τα αίτιά της προσπαθούμε. Για να την αντιμετωπίσουμε. Μόνο που στη Γαλλία τη συνδαυλίζουν, για να τρομοκρατήσουν την κοινωνία και να τη στρέψουν στη Λεπέν.
Καλή και ειρηνική χρονιά εύχομαι.

Λωτοφάγος είπε...

@ καλησπέρα, Woman in Blogs. Δύσκολο να κρατήσεις καθαρό το μυαλό σου.
Σήμερα το μεσημέρι, η Πλατεία Τροκαντερό στο Παρίσι έκλεισε για 20 λεπτά, επειδή κάποιοι κατήγγειλαν ότι είδαν έναν ένοπλο!
Ευτυχώς τουλάχιστον που δεν τον σκότωσε η αστυνομία όπως εκείνο τον ταλαίπωρο Βραζιλιάνο στο μετρό του Λονδίνου.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Oι θρησκείες και οι διαπλοκές με τις καθεστωτικές πολιτικές...

ΥΓ. Καλή χρονιά (αν και καθυστερημένα).

Λωτοφάγος είπε...

@ Καλή χρονιά, Ιχνηλάτη μου. Εκεί, στα ψηλά βουνά.