Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Μην καθυστερείτε άλλο τις συχνότητες!

Η φίλη Κερασιά είχε την θαυμάσια ιδέα να παρουσιάσει τα πεπραγμένα της πρώτης εβδομάδας σε εικόνες. Έτσι, κάντε μια βόλτα από εκεί, για να δείτε τα σημαντικότερα και επιστρέψτε για να συζητήσουμε τι περιμένουμε για τις επόμενες μέρες:

Και σε αυτές τις εκλογές, είδαμε πόσο αναξιόπιστες είναι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων. Πλην της Palmos Analysis, που την ανέβαζε στις 10, όλες οι άλλες έδειχναν διαφορά μόλις 2-3 μονάδων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Τελικά ήταν... 8,5 και όχι 16,5 που έδιναν τα έξιτ πολ ο Τράγκας, που με το γνωστό ξερολίστικο ύφος έβλεπε αυτοδυναμία. Φυσικά, κανείς δεν βγήκε να ζητήσει συγγνώμη.
Επίσης, οι δημοσκοπήσεις έδιναν χαμηλό ποσοστό στη Χ.Α. "Πολλοί ντρέπονται να ομολογήσουν ότι την ψηφίζουν", δικαιολογήθηκαν. Ωστόσο, αν κυκλοφορούσες στους δρόμους της πόλης και όχι σε ορόφους, μπορούσες να διακρίνεις την αθόρυβη προπαγάνδα των χρυσάβγουλων από πόρτα σε πόρτα κι από μαγαζί σε μαγαζί. Στη γειτονιά μου τους έβλεπα διαρκώς μπροστά μου -ξεχωρίζουν σαν τη μύγα μέσ' στο γάλα, παρά το ευγενικό προσωπείο που φορούν τελευταία.

Ο Μανόλης Δρεττάκης υπολογίζει σε 1.160.498 τους ψηφοφόρους που άλλαξαν κόμμα σε αυτές τις εκλογές. Από αυτούς, το 50,9% πήγε στον Συριζα.
Διαφωνεί με το Υπουργείο Εσωτερικών, υπολογίζοντας την αποχή στο 22-23% και όχι στο 36-37%. Συνεπώς, παρά την κακοκαιρία, την εποχή (λίγο μετά τα Χριστούγεννα) και την έλλειψη χρημάτων, οι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες, ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες.

Οι πρώτες κινήσεις των νέων υπουργών:
  • Σύμφωνα με πληροφορίες του ηλεκτρονικού Βήματος, το 30% του Ελ. Βενιζέλος πανέρχεται στον έλεγχο του δημοσίου -από το ΤΑΙΠΕΔ όπου είχε περάσει το 2011- με σκοπό να ανακτηθεί το 55%, παρά τις δεσμεύσεις του μνημονίου. Τις δυσκολίες που παρουσιάζει το εγχείρημα, εξηγεί ο Καρτέσιος εδώ.
  • Χθες, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του επονείδιστου ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, είχε συγκεντρώσει στο χαρτοφυλάκιό του λιμάνια, ΔΕΗ, στρατιωτικές βάσεις και χιλιάδες ακίνητα του Δημοσίου.
  • Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας ανακοίνωσε ότι σταματούν οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, χωρίς να αμφισβητηθούν οι συμβάσεις "που έχουν υπογραφεί και λειτουργούν". 
  • Τα κάγκελα της Βουλής ξηλώθηκαν, όπως το υποσχέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. Παραδόξως(;), το μετρό Συντάγματος δεν έκλεισε όταν ήρθε ο Σουλτς.Ούτε και σήμερα έκλεισαν οι σταθμοί, παρόλο που τα χρυσάβγουλα είχαν συγκέντρωση στη Βασιλίσσης Σοφίας "για τα Ίμια", ενώ οι αντιφασιστικές οργανώσεις μαζί με τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ πορεύτηκαν από την Ομόνοια στο Σύνταγμα. 


Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν διακριτικά και δεν είχαν πιστόλια στις θήκες. Δεν εθεάθησαν "μπαχαλάκηδες". Τυχαίο; Δεν νομίζω.
Το Ποντίκι γράφει επίσης ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να λιγοστέψουν οι αστυνομικοί-ορντινάντσες διαφόρων προσώπων και η φύλαξη των κυβερνητικών στελεχών να είναι πιο διακριτική, ούτως ώστε να μην υποφέρουν οι περίοικοι.
  •  Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, βγάζει στο σφυρί τα πολυτελή υπουργικά αυτοκίνητα, με πρώτη και καλύτερη την αλεξίσφαιρη και αλεξίβομβη BMW του Βενιζέλου, η οποία μας στοίχισε 750.000!
  • Η επαναπρόσληψη των καθαριστριών και των σχολικών φυλάκων θα αποκαταστήσει μια τεράστια αδικία και θα μειώσει -σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει- τα έξοδα, δεδομένου ότι οι εργολάβοι καθαριότητας και περισσότερα τσέπωναν και λιγότερα έδιναν στις ταλαίπωρες γυναίκες που απασχολούσαν.
  • Η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους άρχισε χθες, με τη δήλωση Βαρουφάκη. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. 

Από το Ποντίκι
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι σκέφτεται να πρωτοτυπήσει, τηρώντας τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Μακάρι. Αυτό περιμένουμε κι εμείς, για να ανασάνουμε.
  • Όμως, η χθεσινή μέρα έδειξε ότι τα κανάλια συνεχίζουν να δηλητηριάζουν τα μυαλά των τηλεθεατών ανενόχλητα, αφού δεν υπάρχει δημόσια τηλεόραση. Μόνο ο ραδιοσταθμός Στο Κόκκινο 105,5 παρουσιάζει το κυβερνητικό έργο, χωρίς εξαλλοσύνες και με την οικονομική συνδρομή των ακροατών του κατάφερε να καλύπτει σχεδόν όλη τη χώρα.
Σήμερα, ο Πρωθυπουργός μεταβίβασε τις αρμοδιότητες για τα ΜΜΕ στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος προφανώς θα φροντίσει να:
  • Ξαναλειτουργήσει η ΕΡΤ, χωρίς τις παλιές αμαρτίες, και
  • Να μπουν σε πλειστηριασμό οι δημόσιες συχνότητες, ώστε οι καναλάρχες να αρχίσουν να πληρώνουν. Υπενθυμίζω ότι λίγο πριν από τις εκλογές, οι Σαμαροβενιζέλοι ανέβαλαν για ένα ακόμα χρόνο την πληρωμή του ειδικού φόρου τηλεόρασης, τη στιγμή που η DIGEA των καναλαρχών κυριολεκτικά γδέρνει τα περιφερειακά κανάλια, δίνοντας ελάχιστα στο κράτος.. 
Και ολοκληρώνω το σαββατιάτικο κείμενό μου με διάφορα χαριτωμένα:
  • Ο αριστερός, για τα αμερικανικά μέτρα δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill de Blasio συνεχάρη τηλεφωνικά τον νέο πρωθυπουργό και φωτογραφήθηκε χωρίς γραβάτα για το τουίτερ
 http://left.gr/news/evgale-ti-gravata-o-dimarhos-tis-n-yorkis-gia-na-sygharei-me-ton-al-tsipra
  • Την εικόνα που ανέβασε στο Protagon.gr ο Νίκος Ζαχαριάδης ως "Μούφανετ", για να σατιρίσει την κατάσταση του Μεγάρου Μαξίμου θα την ξέρετε. 
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.moyfanet&id=39159
 Το ίδιο και την οργισμένη ανακοίνωση της Ν.Δ. Την ευχαριστούμε για το γέλιο που μας χάρισε.
  • Αν θέλετε να δείτε τις περγαμηνές του Ντάισελμπλουμ και πώς αναρριχήθηκε στον θρόνο του για να μας κουνάει το δάχτυλο, διαβάστε το κείμενο της Καθημερινής εδώ
  • Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος φημίζεται για την τεράστια μόρφωσή του, δήλωσε ότι το Ποτάμι θα οργανώσει διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν "άνθρωποι από όλη την Ευρώπη, πανεπιστήμονες (!!), ακτιβιστές, επιχειρηματίες, νέοι και βέβαια πολιτικοί, για να συζητήσουμε το κοινό μας μέλλον".

3 σχόλια:

Γλαύκη είπε...

Τι καλά που τα διαβάζουμε όλα εδώ συγκεντρωμένα! Δεν είναι πολλά για τόσο λίγες μέρες;;;
Ελπίδα και πάλι ελπίδα, Λωτοφάγε!!!
Τα κοράκια θα κραυγάζουν για πολύ καιρό, θα σκάβουν λάκκους (εδώ μεγάλη προσοχή)..., όμως όλοι εμείς κι η εμπροσθοφυλακή θα κωφεύσουμε και θα μείνουμε συνεπείς και συγκεντρωμένοι στον στόχο!!!
Καλή σου μέρα!

Λωτοφάγος είπε...

@ Γλαύκη μου, για εμάς τους Λωτοφάγους τα συγκεντρώνω. Χεχε!
Επαγρυπνούμε. Υπάρχει κάλεσμα για τη μέρα που θα συνεδριάσει το Γιούρογκρουπ. Μάλλον στις 17 Φεβρουαρίου. Στο Σύνταγμα, για συμπαράσταση.
Καλό σου απόγευμα.

Mia Petra είπε...

Νομίζω ότι η επαναπρόσληψη των καθαριστριών, μου έχει δώσει τη μεγαλύτερη χαρά. Ήταν (σχεδόν) οι μόνες, που αγωνίστηκαν με αυτοθυσία!