Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

"Αγορά"

Σπεύστε να δείτε το ντοκιμαντέρ του Γιώργου-Εξάντας-Αυγερόπουλου, "Αγορά".
Είναι πολύ καλό. Το είδα στην ανακαινισμένη "Αλκυονίδα" της Ιουλιανού χθες το απόγευμα, με εισιτήριο μόλις 5 ευρώ.


Γυριζόταν επί τέσσερα χρόνια και περιλαμβάνει συνεντεύξεις με διάφορους τύπους, οι οποίοι έπαιξαν ποικίλους ρόλους στην κρίση μας:
Οι δύο Γιώργηδες, Αλογοσκούφης και Παπακωνσταντίνου προσπαθούν να αποτινάξουν τον χαρακτηρισμό του υπουργού ο οποίος ξεμπρόστιασε τη χώρα του.
Ο Τρισέ επιμένει πως είχαμε ξεφύγει και έπρεπε να συμμαζευτούμε. Ο Αλαφούζος δυσκολεύεται να απαντήσει στην ερώτηση αν επλήγησαν περισσότερο οι χαμηλοσυνταξιούχοι ή οι επιχειρηματίες (εδώ έπεσε πολύ γέλιο από τους θεατές). Ο Βενιζέλος αναρωτιέται με τη γνωστή του οίηση, "μα ποια θυσία, ποια θυσία έχω κάνει εγώ για σένα".
Ο καθηγητής Parker, που κλήθηκε από τον ΓΑΠ να τον βοηθήσει άτυπα, αναγνωρίζει πως η διάγνωση και η συνταγή ήταν θανατηφόρες. Ο Βαρουφάκης εξηγεί με τον πληθωρικό του τρόπο ότι για κάθε 100 ευρώ των γερμανών φορολογουμένων που ήρθαν στην Ελλάδα ως βοήθεια, τα 98,40 πήγαν στη μαύρη τραπεζική τρύπα και μόλις το 1,60 στην πραγματική οικονομία.

Του Μιχάλη Κουντούρη (Εφ.Συν.)

Μιλάει επίσης η χαμογελαστή Ναόμι Κλάιν και ένας διδακτορικός φοιτητής, ο οποίος ανέλαβε να ελέγξει κατά πόσον πράγματι το έλλειμμα κάθε χώρας πρέπει να παραμένει κάτω από 90% του ΑΕΠ για να είναι βιώσιμο -όπως διακηρύσσουν οι νεοφιλελέδες. Ανακάλυψε έκπληκτος ότι στην εξίσωση δεν είχαν συμπεριληφθεί τα στοιχεία αρκετών χωρών, κάτι που είχε αλλοιώσει το αποτέλεσμα!

Εκείνο, όμως, που μας συγκίνησε ήταν το περιστατικό που αφηγήθηκε ο κ. Βήχας, ο γιατρός που ίδρυσε το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού: στην έκκλησή του να βρεθούν τα πανάκριβα φάρμακα για έναν 29χρονο με λευχαιμία, μία γυναίκα πρόσφερε 10 χάπια από τα δικά της, ενώ μια άλλη 20! Ξέρετε τι σημαίνουν δέκα και είκοσι μέρες χωρίς φάρμακα για κάποιον με λευχαιμία;
Ναι, υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα. 'Οπως υπάρχουν και άλλοι, που δεν φτάνουν στην αυτοθυσία, αλλά διαθέτουν τεράστιο απόθεμα αλληλεγγύης για τους δυστυχισμένους.

Δείτε την Αγορά. Ως επιβράβευση για έναν άνθρωπο που μας έχει χαρίσει τόσα σπουδαία ντοκιμαντέρ. Για να θυμηθείτε όσα ζήσαμε σε αυτά τα 5 πυκνά χρόνια και για να καταλάβετε πού βρισκόμαστε.
Το διακύβευμα είναι Ή αυτοί ή εμείς! Και αφού ξεκουμπιστούν, να αγωνιστούμε για να εφαρμοστεί Δικαιοσύνη. Για όλα και για όλους.

4 σχόλια:

Woman in Blogs είπε...

Ακόμα δεν έχω καταφέρει να το δω, τουλάχιστον είναι όντως ενδιαφέρον απ' ό,τι γράφεις.
Ή αυτοί ή εμείς! Δεν υπάρχει άλλο δίλημμα!

Λωτοφάγος είπε...

@ Ακριβώς, Woman in Blogs.
Ή αυτοί ή εμείς.

Ang είπε...

που μπορει κανεις να το δει?σε κινηματογραφο??πχ odeon?

Λωτοφάγος είπε...

@ Στους κινηματογράφους Studio, Αλκυονίδα και Ααβόρα, Ang.
Πλατεία Αμερικής, Ιουλιανού και Ιπποκράτους αντίστοιχα.