Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Η απροστάτευτη κυρα Μάρω

Στην Αγγλία, τη χώρα όπου καβαλάρηδες και άγρια σκυλιά κυνηγούν μία πανικόβλητη αλεπού, θεωρώντας το και πολύ αριστοκρατικό χόμπι, να' ούμε, τα ζωάκια αυτά λιμοκτονούν και ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι φαγώσιμο.
Όταν ρώτησα τη θεία μου στο Λονδίνο γιατί δεν έβγαλε τα (πολλά) αποφάγια μας στο δρόμο για να τα φάνε οι αλεπούδες, όπως κάνουμε εμείς για τα αδέσποτα, με κοίταξε με φρίκη και απάντησε: "Σιγά μην τις ταΐσω κιόλας, που μου αναποδογυρίζουν τους σκουπιδοτενεκέδες"!

Σε όλη μου τη ζωή άκουγα πως, αν μια κυρα Μάρω μπει σε κοτέτσι, καρυδώνει όλες τις κότες, παίρνει μια-δυο και φεύγει. Τερατολογία, όπως κι εκείνη η προπέρσινη ότι οι οικολόγοι είχαν σκορπίσει φίδια στην Ήπειρο! Κανείς δεν τους είχε δει, αλλά ήταν μια καλή ιστορία που προσείλκυε την προσοχή στο καφενείο.

Δεν είμαι από τους "φιλόζωους" που φυλακίζουν σε 70 τετραγωνικά γάτες και σκύλους. Θεωρώ ότι όλα τα ζώα πρέπει να είναι ελεύθερα και να χαίρονται το δώρο της ζωής. Καμιά φορά, μέσα στην αφέλειά μου, νομίζω πως κι οι άλλοι έχουν λυμένο αυτό το ζήτημα.


Νά, όμως, που διαβάζοντας το άρθρο της Ελένης Μπέλλου στο Tvxs, έμαθα ότι οι κυνηγοί ενοχλήθηκαν σφόδρα επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των περιορισμών στο κυνήγι -ή μήπως να το αποκαλέσουμε εκατόμβη και μακελειό;


Ενώ η αλεπού εμφανίστηκε στον πλανήτη 200.000 χρόνια πριν από τον άνθρωπο, είναι απειλούμενο είδος και ταυτόχρονα μη προστατευόμενο. Μέχρι το 1992, μάλιστα, μόνο στην Ελλάδα θανατώνονταν 50.000 αλεπούδες το χρόνο!
Αν σας έπεισα ότι αυτά τα συμπαθέστατα κοκκινωπά ζωάκια έχουν δικαίωμα στη ζωή, μπείτε στη σελίδα του Avaaz και υπογράψτε την έκκληση προς το Κοινοβούλιο:
https://secure.avaaz.org/el/petition/ELLINIKO_KOINOVOYLIO_Exodos_tis_ellinikis_alepoys_apo_ta_thireysima_eidi_1

3 σχόλια:

KOYKLITIS είπε...

Το ότι η αλεπού πνίγει όλες τις κότες που θα βρει μπροστά της,παίρνοντας μόνο μία μαζί της,δεν είναι μύθος Λωτο.
Δεν είχα ποτέ κότες αλλά με ανθρώπους στο χωριό που έχουν νταραβέρια με κότες και αλεπούδες με βεβαιώνουν για την αλήθεια του πράγματος.
Το ίδιο μου είχαν πει για τα φίδια πριν κάποια χρόνια αλλά αυτό μάλλον είναι μύθος.

Ανώνυμος είπε...

εμπειρια απο αλεπουδες δεν εχω.(δεν εχει αλεπουδες στην κρητη). ενα αλλο μικρο ζωακι ομως η νυφιτσα(εχω ακουσει να την λενε και κερασυντέκνισσα στην κρητη) εχει αναλογη συμπεριφορα. πνιγει οσα πουλια μπορει αλλα δεν μπορει να κουβαλησει κατι φευγοντας απλα τρωει στο κοτετσι και φευγει.
γρηγόρης

Λωτοφάγος είπε...

@ Κουκλίτη και Γρηγόρη, διατηρώ το δικαίωμά μου στην αμφιβολία, επειδή έχω ακούσει τόσες ιστορίες τραβηγμένες από τα μαλλιά, ώστε απλώς δεν πιστεύω τίποτε, αν δεν τα δω με τα μάτια μου.
Όλοι προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή των συνομιλητών τους με τέτοιες αφηγήσεις. Και θα κάνουν τα πάντα γι' αυτό.
Φίδια, αλεπούδες, αρκούδες, μεταλλαγμένοι αγριόχοιροι, λύκοι και οικολόγοι, είναι θέματα πολύ δημοφιλή στα καφενεία.
Εξού και η φράση: "κουβέντες καφενείου".