Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Βιβλία για σκέψη και απόλαυση

  • Αν έχετε λίγα χρήματα, μα θέλετε να κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας ή στους άλλους, διαλέξτε ένα βιβλίο που να προσφέρει γνώση και να είναι ταυτόχρονα απολαυστικό στην ανάγνωση.
Μετά γκουγκλάρετέ το, βρείτε σε ποιο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο έχει την καλύτερη τιμή, γραφτείτε, κάντε την παραγγελία και επιλέξτε "παραλαβή από το κατάστημα", για να μην πληρώσετε έξοδα αποστολής. Θα απορήσετε με την έκπτωση που μπορείτε να πετύχετε, ιδίως σε βιβλία που είναι παλαιότερα του 2014. Κάποια, μάλιστα, όπως η Πρωτοπορία και η Πολιτεία, έχουν και καταλόγους με προσφορές. Γραφτείτε στο newsletter και θα ενημερώνεστε τακτικά.
  • Επίσης, ραδιοσταθμοί κάνουν κληρώσεις με καινούργια βιβλία. Λιγότεροι φέτος, αλλά δεν έχετε τίποτε να χάσετε αν πάρετε μέρος.
  • Φυσικά μπορείτε να αξιοποιήσετε τις δημοτικές και δημόσεις βιβλιοθήκες -όπου υπάρχουν. 
Στα φοιτητικά μου χρόνια, όταν τα οικονομικά της οικογένειας ήταν πολύ περιορισμένα, δανειζόμουν τις νέες ελληνικές εκδόσεις από την Ελληνοαμερικάνικη Ένωση και σύχναζα σε όλες τις βιβλιοθήκες της Αθήνας, καθώς και των ξένων ινστιτούτων. Τους οφείλω πολλά.

η φωτογραφία από εδώ
Και τώρα οι προτάσεις μου:

  • Αν νοσταλγείτε το καλοκαίρι των Αγανακτισμένων ή θέλετε να ξαναθυμηθείτε τα καταιγιστικά γεγονότα της εποχής, διαβάστε το βιβλίο της Kajsa Ekis Ekman, Κλεμμένη Άνοιξη (εκδ. Κέδρος). 
Η τριαντάρα, τότε, σουηδέζα δημοσιογράφος ταξίδεψε το 2011 στην Αθήνα, επιθυμώντας να δει με τα μάτια της τους "διεφθαρμένους και τεμπέληδες" Έλληνες -όπως μας αποκαλούσαν στη χώρα της. Φιλοξενήθηκε από συνομηλίκους της και έζησε τις αμεσοδημοκρατικές, διαδικασίες της Πλατείας, την καταστολή, τις διαδηλώσεις, τις αλλαγές πρωθυπουργών. Ήρθε ξανά τα επόμενα χρόνια, διαπιστώνοντας την κατάθλιψη στην οποία βυθίζονταν οι φίλοι της, καθώς έχαναν τη δουλειά τους και αναγκάζονταν να επιστρέψουν στο πατρικό τους.
Θα δείτε με τα δικά της μάτια την εξέλιξή μας και ίσως σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί είμαστε τόσο παθητικοί σήμερα. Πολύ ενδιαφέρουσες και οι συνεντεύξεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Αλέξη Τσίπρα.
  • Τι θα λέγατε για ένα νουάρ μυθιστόρημα στο Παρίσι του 1975, με ήρωα έναν αστυνομικό ονόματι Παντοβάνι, ο οποίος αντιμετωπίζει σαδιστικούς φόνους αστυνομικών, ενώ ταυτόχρονα σκέφτεται να εγκαταλείψει το επάγγελμα;  Μιλώ για το βιβλίο Φονιάδες μπάτσων του Φρεντερίκ Ανρί Φαζαρντί, που βγήκε από τον συνεταιρισμό Εκδόσεις συναδέλφων.
Καλύπτει μόλις 168 σελίδες, που δεν έχουν ούτε μία περιττή λέξη. Ο αριστεριστής συγγραφέας του θα σας αιφνιδιάσει με το σαρκαστικό του χιούμορ. Θεωρείται από τους καλύτερους στο είδος, μαζί με τον Μανσέτ.
  • Τι νομίζετε ότι γνωρίζετε για την Αυστραλία; Εξωτισμός, χαλαροί άνθρωποι και μεγάλοι μισθοί; Ξεχάστε όσα ξέρετε, μας λέει ο Richard Flanagan, με το βιβλίο του Η άγνωστη τρομοκράτισσα (εκδ. Άγρα, 2011).
Σύμφωνα με τον Φλάναγκαν, οι Αυστραλοί ζουν για να καταναλώνουν, ενώ συνάμα είναι συντηρητικοί και πρόθυμοι να πιστέψουν ό,τι τους σερβίρουν οι τηλε-αστέρες. Η, κομματάκι αφελής, Τζίνα γδύνεται για τους θαμώνες ενός κλαμπ και ξοδεύει μεγάλο μέρος από τις εισπράξεις στην αγορά σινιέ ρούχων. Θα περάσει μια καυτή ερωτική νύχτα με έναν μελαχροινό νεαρό και την επόμενη μέρα θα ανακαλύψει ότι καταζητείται σε όλη τη χώρα ως βοηθός του σε τρομοκρατική δράση! Από εκείνη τη στιγμή, η πλοκή απογειώνεται και κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Στα ενδιάμεσα, συγγραφέας και ηρωίδα ανατέμνουν την αυστραλέζικη κοινωνία.
  • Πού είναι οι Εβρίδες; Δεν ξέρετε; Μην φοβάστε, θα μάθετε σχεδόν τα πάντα για αυτές στο βιβλίο του Πίτερ Μέι, Οι κυνηγοί των Χάιλαντς.
Ο αστυνόμος Φιν Μακλάουντ, που δεν έχει ακόμα συνέλθει από το θάνατο του γιου του σε τροχαίο, επιστρέφει στη γενέτειρά του ύστερα από 18 χρόνια, για να ερευνήσει έναν φρικτό φόνο. Οι αναμνήσεις από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και ένα τραυματικό κυνήγι-μύηση τον βασανίζουν. Τα μυστικά που θα ανακακαλύψει, όμως, είναι πιο σκοτεινά από το φόνο.
Θα προτιμούσα το τέλος πιο νουάρ, αλλά αυτό είναι θέμα γούστου.

Διαλέξτε τα βιβλία που σας ταιριάζουν και καλή ανάγνωση.

6 σχόλια:

Unknown είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΟΥ.

ΤΗΝ ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ EKMAN
ΤΗΝ ΣΥΝΙΣΤΩ ΚΑΙ ΕΓΩ.

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ!!!!
ΧΑΧΑΧΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

Διαχειριστής είπε...

Χρόνια Πολλά Λωτό! Πολύ όμορφες προτάσεις και η ιδέα για δώρα-βιβλία! Και η γατούλα, τέλεια!!!

Unknown είπε...

Με έχεις << ψήσει >> !
Αλλά, αυτήν την περίοδο διαβάζω τη Θετικιστική Εγκληματολογία της Χάιδου Ανθοζωής και το Ζητήματα Κοινωνικής Πολιτικής του Θεόδωρου Σακελλαρόπουλου...! Η εξεταστική πλησιάζει και έχει πέσει διάβασμα!! Χαχαχα!!
Σίγουρα, όμως, όταν τελειώσω θα τα διαβάσω!

Χρόνια πολλά, Λωτοφάγε! Να είσαι καλά!!

Λωτοφάγος είπε...

@ Αγαπητή μου Αγριόγατα, είχα πάει στην παρουσίαση του βιβλίου της Έκμαν και εξεπλάγην με την προσήνεια και το χιούμορ αυτής της κοπέλας.
Καθώς διάβαζα στο βιβλίο τις εμπειρίες της εδώ, αναφωνούσα: "Ήμουν κι εγώ εκεί". :))
Μου φαίνονται τόσο μακρινά όλα αυτά!
Δεν είναι υπέροχη αυτή η γατούλα;

Λωτοφάγος είπε...

@ Ξέρεις, Κερασιά, νομίζω πως σπάνια οι άνθρωποι αγαπούν και τις γάτες και τους σκύλους. Νομίζω πως εξαρτάται από το χαρακτήρα τους ποιο ζώο θα προτιμήσουν.
Πάντως, δεν έχω κανένα κατοικίδιο. Δεν συμφωνώ με την αιχμαλωσία τους σε ένα τριάρι.
Να είσαι καλά.

Λωτοφάγος είπε...

@ Έτσι είναι τα νιάτα, Έρασμε: εξετάσεις και μελέτη. Χεχεχε!

Αυτή η Χάιδου Ανθοζωή είναι σκέτο ποίημα! Δεν τη λυπήθηκαν την κοπέλα να της δώσουν τέτοιο όνομα; :))
Χρόνια σου πολλά και καλή επιτυχία στις εξετάσεις.