Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ήταν μια καλή μέρα...

Ένας εφιάλτης που κράτησε ένα μήνα τέλειωσε σήμερα. Ο Νίκος Ρωμανός, οι σύντροφοί του και η αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε σε πολλές πόλεις, αλλά και στην Ευρώπη, νίκησαν! 
Λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι ακούσαμε πως η τροπολογία Αθανασίου ικανοποιεί το περί Δικαίου αίσθημα και ψηφίζεται από σύσσωμη τη Βουλή πλην Λακεδαιμονίων: χρυσαύγουλων και φασιστοειδών. Οι φήμες που κυκλοφορούσαν, περί συμφωνίας ΝΔ-Χ.Α. για ψήφιση προέδρου με αντάλλαγμα το θάνατο του 21χρονου απεργού πείνας, έμειναν ανεπιβεβαίωτες.
Οι βουλευτές ψήφισαν επίσης την άρση της ασυλίας του Κασιδιάρη.

Πριν από ακριβώς 8 χρόνια, ψόφησε επιτέλους ο δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ. Στο κρεβάτι του και όχι στην κρεμάλα. Χάρη στο άλλο κάθαρμα, τη Θάτσερ, που ψόφησε επίσης στο κρεβάτι της.


Σήμερα επίσης είναι η Παγκόσμια Μέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.Τυχαίο; Ίσως.
Στο φιλόξενο Ινστιτούτο Θερβάντες, η Διεθνής Αμνηστία, η Greenpeace, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος -που έχασε την ακοή του όταν του επιτέθηκαν ματατζήδες το καλοκαίρι του 2011 και "υιοθετήθηκε" από τη Διεθνή Αμνηστία- συζήτησαν για τις πέντε σημαντικότερες υποθέσεις δικαιωμάτων αυτή τη στιγμή στον κόσμο.
Άλλωστε, στις 3 Δεκεμβρίου έκλεισαν 30 χρόνια από το δυστύχημα στο Μποπάλ της Ινδίας, όταν διαρροή αερίων από το εργοστάσιο της Union Carbide σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους. Τα τοξικά απόβλητα παραμένουν στην περιοχή, δηλητηριάζοντας τους κατοίκους, ενώ η εταιρεία ξεμπέρδεψε δίνοντας 500 δολάρια στον κάθε επιζώντα. Κάποιες γενναίες ακτιβίστριες παλεύουν να μην κλείσει οριστικά η υπόθεση, καθώς η ινδική κυβέρνηση κατάργησε κάθε έλεγχο και επιτρέπει ανέγερση εργοστασίων... καλή τη πίστει!
Ο εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μίλησε για τα φάρμακα στα οποία δεν έχουν πρόσβαση δισεκατομμύρια άνθρωποι, για τους καθημερινούς θανάτους γυναικών κατά τη διάρκεια τοκετού, για τα εμβόλια που κοστίζουν μερικά σεντς αλλά δεν δίνονται στα παιδιά της Αφρικής. Είπε δε το εξής καταπληκτικό: η θεραπεία για την Ηπατίτιδα C διαρκεί 4 εβδομάδες και κοστίζει 80.000 ευρώ, ενώ το πραγματικό της κόστος είναι 62-130 ευρώ το πολύ! Ποιος καρπούται τη διαφορά; Μα, οι φιλάνθρωπες φαρμακευτικές εταιρείες.
Ο Μ. Κυπραίος ανέφερε τα ρατσιστικά σχόλια που ακούει στην Πλατεία Συντάγματος για τους Σύριους: από το γνωστό, "γυρίστε στα σπίτια σας" και "θα ξεσπάσει επιδημία με αυτή την κουρελαρία", μέχρι το "πήγαμε εμείς στη Συρία;". Και, ναι, εμείς στείλαμε πρόσφυγες στη Συρία κατά τη δεκαετία του 1940, και οι κάτοικοι τους φρόντισαν. Δεν τους πέταξαν στη θάλασσα.
Να θυμίσω ότι τον Αύγουστο του 2013, το "ποντίκι που βρυχάται" ονόματι Βενιζέλος πρότεινε στους δυτικούς να βομβαρδίσουν τη Συρία!
Οι εκπρόσωποι του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων μίλησαν για την υπόθεση Παρασκευής Κοκόνη: πέντε χρυσαυγίτες ξυλοκόπησαν στο Αιτωλικό την Κοκόνη και τον ανιψιό της, κατοίκους της πόλης, μόνο και μόνο επειδή είναι ρομά. Παρά τις απειλές, η 36χρονη μητέρα τούς πήγε στα δικαστήρια όπου οι τρεις καταδικάστηκαν, χάρη στην εισαγγελέα και τον δικαστή. Από τις εκατοντάδες επιθέσεις εναντίον ρομά και μεταναστών, μόνο μία ακόμα ευνοϊκή απόφαση υπάρχει, από δικαστήριο της Κεφαλονιάς, που όμως ακυρώθηκε από τους δικαστές στην Πάτρα!

Ευτυχώς, αρκετοί άνθρωποι αγνόησαν τη βροχή και ήταν παρόντες στην εκδήλωση. Επειδή η υπογραφή σου μετράει, κάνε τον κόπο να βοηθήσεις στο http://www.amnesty.org.gr/13475

2 σχόλια:

KOYKLITIS είπε...

Ήταν όντως μια καλή μέρα αυτή που ένας απεργός πείνας κατάφερε να κερδίσει εκείνο που παράνομα θέλαν να του στερήσουν.
Αυτή του η νίκη οφείλεται κύρια στο ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισε να πάρει την υπόθεση ζεστά και όχι να περιοριστεί σε κάποια τυπική διαμαρτυρία.

Λωτοφάγος είπε...

@ Και ο ΣΥΡΙΖΑ πιέστηκε επίσης από το κίνημα αλληλεγγύης. Έκανε το αυτονόητο, πιστεύω. Αν δεν το είχε κάνει, θα ήταν για φτύσιμο!
Ομοϊδεάτες ή όχι, όλοι οι υγιείς πνευματικά άνθρωποι είδαν έναν νέο άνθρωπο που πέθαινε ζητώντας απλώς να παίρνει εκπαιδευτικές άδειες.