Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

του δρόμου και του πεζοδρομίου

Η πολιτική γλώσσα εμπλουτίζεται κάθε μέρα:
  • "θρασίμια που δεν έχουν αγωγή από την οικογένειά τους" (οι φοιτητές, κατά Σαμαρά)
  • ¨Αν δεν είναι τσογλάνια, είναι εγκληματίες, Θα έπρεπε να είναι φυλακή αυτοί!" (πάλι οι φοιτητές, κατά Πάγκαλο, που το χοντραίνει ως συνήθως)
  • "Όχι τσάτρα-πάτρα εκλογές" (εναντίον των πρόωρων εκλογών ο Σταύρος Ποταμάκης)
Σοφά ποιοήσασα, η Ακαδημία Αθηνών εξέδωσε πρόσφατα το πολυαναμενόμενο Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας (τιμή 48 ευρώ. Για φοιτητές και εκπαιδευτικούς 35 ευρώ από το βιβλιοπωλείο στη Στοά Κοραή, Πανεπιστημίου 25-29).


http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1183316
 Πολυαναμενόμενο, επειδή άρχισε να γράφεται το 2003 και πρόλαβε να συμπεριλάβει ακόμα και λέξεις όπως... "τσαχπινογαργαλιάρης"!
Σημειωτέον ότι ο συντονιστής του Λεξικού, και καθηγητής Γλωσσολογίας στο Καποδιστριακό, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης δεν πήρε φράγκο και ούτε διεκδίκησε πνευματικά δικαιώματα!
Νομίζω, λοιπόν, ότι έχουμε πολλούς λόγους για να το αποκτήσουμε. Και εμείς και οι πολιτικοί μας ταγοί (τρομάρα τους!).

Υ.Γ. Προσθέτω εκπρόθεσμα (σαν τροπολογία για δάνεια) την ανάρτηση του πολύ καλού μπλόγκερ Καρτέσιου, που περιλαμβάνει δύο υστερικά ηχητικά του τιμητή των πάντων Γ. Τράγκα.  Αυτοί που τον ακούνε ευλαβικά πρωινιάτικα αναρωτήθηκαν ποτέ πώς επιβίωνε η φυλλάδα του χωρίς αναγνώστες;

4 σχόλια:

KOYKLITIS είπε...

Καλό είναι να μάθει κανείς τι είναι και πως γράφεται ο τσαχπινογαργαλιάρης, αλλά αν δεν συμπεριλαμβάνει τα ελληνικά που μιλάει ο ΓΑΠ και τα κουτσαβάκικα του Σαμαρά το λεξικό δεν θα είναι ολοκληρωμένο.

Λωτοφάγος είπε...

@ Από ό,τι λένε, είναι πλήρες και πολύ ενημερωμένο. Με σημασίες, αντιδάνεια και παραδείγματα, χωρίς φλυαρίες. Προφανώς θα περιλαμβάνει και λέξεις όπως κάγκουρας κλπ.

Υώρα, αν έχει ως παράδειγμα στο λήμμα "κάλτσες" τη θρυλική φράση, "Όλοι στις κάλτσες", δεν το ξέρω. Μόλις το αποκτήσω (θα μου το κάνω δώρο τα Χριστούγεννα), θα σου πω.

akrat είπε...

μπράβο του μπράβο

Λωτοφάγος είπε...

@ Χαχαχα! Γεια σου Ακράτ.