Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Όταν η βιβλιοθήκη υπάρχει για τον πολίτη

  • Το Φέργκιουσον είναι μια άσημη γειτονιά του Σεντ Λιούις, που έγινε διάσημη τον Αύγουστο, όταν ένας μπάτσος εκτέλεσε με 12 (!) σφαίρες έναν άοπλο μαύρο έφηβο.  

(Αν κρίνω από τη φυσιογνωμία και την περιγραφή που έδωσε, είναι αμφίβολο αν έχει συναίσθηση της πράξης του. Κοινώς, για γκάου τον κόβω)

Ακολούθησαν άγριες ταραχές και τα σχολεία έκλεισαν για μία εβδομάδα.
Τότε, το προσωπικό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης αποφάσισε να οργανώσει μαθήματα για τα παιδιά από εθελοντές.
Την περασμένη Δευτέρα ξέσπασαν ξανά ταραχές, όταν οι 12 ένορκοι (9 λευκοί και 3 μαύροι) απάλλαξαν από τις κατηγορίες τον δολοφόνο.
Όλες οι επιχειρήσεις στην περιοχή έκλεισαν ερμητικά, εκτός από τη Βιβλιοθήκη. Το προσωπικό ανακοίνωσε μέσω τουίτερ ότι θα τη λειτουργήσουν σαν καταφύγιο, με εθελοντές δασκάλους, wifi, νερό και "γνώση".
Η κίνηση αυτή συγκίνησε τόσο τους Αμερικανούς, ώστε μέσα σε δύο μέρες συγκεντρώθηκαν από δωρεές 175.000 δολάρια, που αντιστοιχούν στο ήμισυ του προϋπολογισμού της, αφήνοντας κατάπληκτο το προσωπικό!
(Η είδηση είναι από το The Press Project)
  • Φαίνεται πως στο Αμβούργο ενδιαφέρονται πραγματικά για την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Έτσι, ο Δήμος εγκατέστησε πειραματικά σε λεωφορείο μια μικρή βιβλιοθήκη, από όπου οι πολίτες μπορούν να δανείζονται βιβλία και να φέρνουν όσα δεν χρειάζονται πια. Η πρωτοβουλία είχε τόση επιτυχία, ώστε θα εφαρμοστεί σε όλα τα λεωφορεία της πόλης.

από εδώ
Δεν θα πω, "μακάρι να γινόταν κι εδώ", διότι από Λωτοφάγο θα με βαφτίζατε Αιθεροβάμονα: το στριμωξίδι στα δικά μας ΜΜΜ -μετά τις απολύσεις και τις μετακινήσεις προσωπικού- είναι τόσο μεγάλο, που θα ήταν αδύνατον να χωρέσει μια βιβλιοθηκούλα. Πόσω μάλλον να μπορούν οι επιβάτες να διαλέξουν βιβλία. Όμως, ωραία δεν θα ήταν;

3 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Μόνο ωραίο; Όνειρο, όπως πολύ σωστά μάντεψες! Καλημερούδια :)

Mia Petra είπε...

Άσε που δεν την ήξερα την είδηση -για τα βιβλία λέω- και την έμαθα μόλις τώρα!

KOYKLITIS είπε...

Αιθεροβάμονας; χαχα. Μου θύμισες εκείνον που λανσάρισε τον όρο,τον Αντρέα.
Πάντως η τοποθέτηση βιβλιοθήκης στα δικά μας λεωφορεία ούτε σαν ανέκδοτο δεν μπορεί να ακουστεί.