Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Η Ιωάννα των Σχολείων

(Ελπίζω να με συγχωρήσει ο Μπρεχτ που παραφράζω τον τίτλο του έργου του, Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων, μα είναι για καλό σκοπό.)

Λοιπόν, άκουσα ότι χθες ο Γ. Πρετεντέρης στην Ανατροπή του ασχολήθηκε με την παιδεία. Φιλοξενούμενοι, ο Θέμης Κοτσιφάκης, πρόεδρος της ΟΛΜΕ, ο Άδωνης Γεωργιάδης, τέως υπουργός Υγείας, η Μαρία Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ και του "συνωστισμού στη Σμύρνη", ο υφυπουργός Παιδείας Α. Δερμεντζόπουλος, ο διάσημος πρύτανης του Καποδιστριακού Φορτσάκης, ο τέως πρύτανης ΑΠΘ Μουλόπουλος και δύο μαθητές:


  • ο Ευθύμης, ο οποίος έστησε τη σελίδα των κινητοποιήσεων στο Facebook που κατέβασε ο Σαμαράς ως άλλος Ερντογάν, και
  • η Ιωάννα, παιδί ενός καθηγητή σε διαθεσιμότητα και μιας δασκάλας, η οποία, ήταν ετοιμόλογη και γελαστή, ακόμα κι όταν τη διέκοπταν ή επιχειρούσαν να την ειρωνευτούν. Ζήτησε με θάρρος από τον υφυπουργό να δώσει στους μαθητές "περισσότερες επιλογές" στις σπουδές τους και αντιμετώπισε ψύχραιμα τον ύπουλο χαρακτηρισμό "διάδοχος του Τσίπρα" που της έδωσε ο Άδωνης στο διάλειμμα για διαφημίσεις. Μπράβο, κορίτσι μου! Να σε χαίρονται οι γονείς σου!
Έψαξα και βρήκα τα σχετικά βίντεο στην ιστοσελίδα Αλεξίπτωτο. Το δεύτερο βιντεάκι ξεκινά με Ελληνοφρένεια, αλλά από το 3ο λεπτό είναι τα στιγμιότυπα από την Ανατροπή. 
Από τα highlights είναι όταν ο Άδωνης παινεύεται ότι μελετούσε έξι ώρες τη μέρα όταν ήταν υποψήφιος -είδαμε το αποτέλεσμα!- και όταν "κατηγορεί" τον Ευθύμη ότι κάνει κατάληψη, ενώ προέρχεται από σχολείο "χωρίς κενά" -και άρα δεν δικαιούται δια να ομιλεί, άραγε;

Υ.Γ. Μην αναρωτηθείτε γιατί προσκλήθηκε ο Άδωνης. Σαν την κόκα κόλα, πάει με όλα.

12 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Υ.Γ Ή για να πυροδοτεί κάθε συζήτηση...

KOYKLITIS είπε...

Εγώ θα αναρωτιόμουν αν δεν συμμετείχε ο Άδωνις.Αυτός έχει γίνει σλόγκαν σαν το εκείνο το παλιό ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ.
Μπράβο στο κοριτσάκι "τη διάδοχο του Τσίπρα".

Διαχειριστής είπε...

Όντως ο Τσίπρας έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του στην τηλεόραση ως εκπρόσωπος των μαθητικών καταλήψεων, στην εκπομπή της Παναγιωταρέα. Και έγινε ο ηγέτης ενός αριστερού κόμματος που αν ήταν πραγματικά και ουσιαστικά αριστερό θα είχε συλλογική ηγεσία ή μάλλον θα ηγείτο η βάση. Πολύ κακώς έχουν γραφτεί και ειπωθεί τόσα πολλά για αυτή την εκπομπή με τίτλους που αναφέρονται στην Ιωάννα, ενώ ήταν και ο Ευθύμης εκεί ο οποίος είναι μαθητής Γυμνασίου και όχι Λυκείου και παρόλα αυτά έδειξε την ίδια ωριμότητα με τη μαθήτρια. Αλλά η κυρίαρχη τάση να κατασκευάζονται είδωλα και μάλιστα του ίδιου τύπου με αυτά που κατασκευάζει η κυρίαρχη κουλτούρα περνάει τελικά παντού και στην υποτιθέμενη αριστερά. Αναρωτιέμαι αν αυτό το κορίτσι είχε ένα άλλο παρουσιαστικό αν θα είχαν γραφτεί και ειπωθεί ακριβώς τα ίδια. Επίσης είναι άδικο τόσο για τον Ευθύμη όσο και για τους μαθητές που αυτά τα δυο παιδιά απλώς εκπροσωπούσαν να επικεντρώνεται σε ένα πρόσωπο η υπόθεση των μαθητικών καταλήψεων.

Το γεγονός οτι οι άνθρωποι χρειάζονται είδωλα είναι δείγμα ανωριμότητας και οπισθοδρόμησης και εκεί μάλιστα ανάγονται και πάρα πολλά πολιτικά και κοινωνικά δεινά, με κυριότερο οτι δεν αισθάνεται ο καθένας υπεύθυνος να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη ζωή του και να συμμετέχει ισότιμα στα κοινά και σε όσα καθορίζουν τη μοίρα του.

Ανώνυμος είπε...

Το ζήτημα δεν είναι να μοιάσουν τα νέα παιδιά στον Τσίπρα ή στον κάθε Τσίπρα.
Το κύριο είναι να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους,και να καταλάβουν πως τίποτα δεν χαρίζεται και όλα κερδίζονται μετά απο αγώνες.
Αν οι νέοι χρειάζονται είδωλα,είναι ζήτημα που χωράει πολύ κουβέντα.
Αν όμως οποσδήποτε οι νέοι πρέπει να ακολουθούν είδωλα και ηγέτες,θα προτιμούσα να ακολουθούν κάποιον σαν τον Τσίπρα και όχι τον Αδωνη και τον Κασιδιάρη,ή το κάθε τσόλι ποδοσφαιριστή που δεν ξέρει να βάλει την υπογραφή του και αμοίβεται με εκατομμύρια για να παίζει με το κλωτσοσκούφι.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Επί χούντας ο άδωνις πήρε χαμπάρι τι έγινε ή ... μελετούσε;

Λωτοφάγος είπε...

@ Προσωπικά, την εποχή που έβλεπα ειδήσεις και συζητήσεις, όταν εμφανιζόταν ο Άδωνης άλλαζα κανάλι, Πέτρα.
Φαίνεται, όμως, ότι η AGB έχει διαφορετικά στοιχεία.

Λωτοφάγος είπε...

@ Μόνο που δεν έχει βρει ακόμα τον Τζίμη του, Κουκλίτη.
Καλή σου νύχτα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Δεν το ήξερα αυτό, Κερασιά. Ίσως επειδή η Παναγιωταρέα με εκνεύριζε από τότε και δεν την έβλεπα.
Η Ιωάννα "γράφει" στον φακό, είναι γελαστή, ετοιμόλογη και όχι επιθετική και επιπλέον έχει πατέρα σε διαθεσιμότητα. Τι άλλο να επιθυμήσει κανείς;
Μιλάμε για την τηλεόραση. Όπως ακριβώς έγινε είδωλο εκείνη η όμορφη φοιτήτρια στις χιλιάνικες κινητοποιήσεις.
Όπως έγινε είδωλο ο Τσε. Πιστεύεις πως θα τον λάτρευαν τόσοι πολλοί επί τόσες δεκαετίες αν ήταν άσχημος; Αν δεν είχε αυτό το ονειροπόλο βλέμμα;
Οι άνθρωποι έλκονται από την ομορφιά. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό.
Πράγματι οι άνθρωποι φτιάχνουν είδωλα. Αν αξίζουν και ως πρότυπα, τότε είναι ευχής έργον.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς έχεις δίκιο. Και δυστυχώς, επίσης, δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Λωτοφάγος είπε...

@ Οι νέοι χρειάζονται είδωλα, αγαπητέ Ανώνυμε. Είτε μας αρέσει είτε όχι. Είναι μια ανάγκη. Στην αρχαία Ελλάδα είχαν τους ολυμπιονίκες, ενώ στη δική μου εποχή τραγουδιστές και ηθοποιούς.:))

Και αν έχουν τα κοριτσάκια ως είδωλο την Ιωάννα, και όχι τα ξέκωλα της πίστας, είναι πολύ πιο υγιές, νομίζω. Όπως λες, καλύτερα να θαυμάζουν τον Τσίπρα, παρά τον Κασιδιάρη ή τον κάθε μπαλαδόρο.

Λωτοφάγος είπε...

@ Ιχνηλάτη μου, ο Άδωνης επί χούντας μάλλον πιπιλούσε το δάχτυλο, αφού γεννήθηκε το 1972. :))

Διαχειριστής είπε...

Πάντως Λωτό, επειδή έχεις μεγαλώσει παιδιά και μάλιστα κορίτσια συμφωνείς σίγουρα οτι δεν καλλιεργούμε σταριλίκια στα παιδιά, ως παιδαγωγοί και γονείς, ιδιαίτερα δημόσια. Αυτά που κάνει η τηλεόραση με τα music school και τα κατακρίνουμε, δεν νοείται να τα κάνουμε ούτε με θέμα την πολιτική.

Ιδού και το καμάρι μας το 1990, μαθητής τότε. Να που καταντά ο άνθρωπος άμα από μικρό παίρνουν τα μυαλά του αέρα... :-)

Διαχειριστής είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=xX41outxEiU