Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Αιδώς, Γελοίοι!

Άκουγα χθες στο Κόκκινο την τέως πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα να περιγράφει το τι γίνεται στην Αμφίπολη από τότε που πήγε ο Ιντιάνα Τζόουνς-Σαμαράς, και ένιωσα ανακούφιση που έχω πάψει να ενημερώνομαι τηλεοπτικά, εδώ και χρόνια.

Με τηλεφακούς, λέει, παρακολουθούν οι απεσταλμένοι των καναλιών τους δύσμοιρους τους αρχαιολόγους, κυνηγούν τους εργατοτεχνίτες μήπως και αποσπάσουν κάποιο "μυστικό" και, το χειρότερο, βγάζουν αρχαιοκάπηλους για να κάνουν...δηλώσεις, μετατρέποντάς τους σε λαϊκούς ήρωες!
Η καρυάτιδα που βρέθηκε με ακέραιο το πανέμορφο πρόσωπό της
Όσο για το Υπουργείο Πολιτισμού, αυτό βγάζει καθημερινό δελτίο τύπου -κάτι που δεν έκανε ΠΟΤΕ για καμιά ανασκαφή- με περιεχόμενο αμφίβολης εγκυρότητας.
Οι πολίτες, είπε η κα Κουτσούμπα, τη σταματούν για να μάθουν αν πρόκειται για τον τάφο του Αλέξανδρου. Κι όταν εκείνη τους ρωτάει γιατί νοιάζονται τόσο, απαντούν "για να την βγούμε στους Σκοπιανούς"!
Με τέτοιους ηγέτες, τέτοιον λαό θα έχεις. Και το αντίστροφο, βεβαίως.
(Αξίζει να ακούσετε την εκπομπή, έστω κι αν θα πρέπει να ανεχτείτε την Ευγενία Λουπάκη, η οποία, κατά τη συνήθειά της, τη διακόπτει διαρκώς για να περιαυτολογήσει.)

Ο Σαράντος Καργάκος δεν είναι αρχαιολόγος. Δήλωσε όμως ευθαρσώς ότι προαισθάνεται πως ο τάφος είναι του Αλέξανδρου. Βλέπετε, μετά τους αστρολόγους και τις καφετζούδες του Ανδρέα Παπανδρέου, το ταμπού της μεταφυσικής έχει πέσει: ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και να βρίσκει ακροατήριο.

Στη Διεθνή Έκθεση, αντίθετα, ο Σαμαράς δεν είχε τίποτε να δώσει. Ακόμα κι η αστεία έκπτωση του 30% στο πετρέλαιο θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την Τρόικα. Έτσι περιορίστηκε στο να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποθάλπει τρομοκράτες και εγκληματίες. Τράτζικ.

Ωστόσο, λίγες μέρες πριν, πέρασε βιαστικά από τη Βουλή φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές για τους αγιορείτες. Το ΚΚΕ είχε παλαιότερα δεχτεί επιστολή του Εφραίμ, χωρίς να απαιτήσει την παρουσία του για το σκάνδαλο Βατοπεδίου, οπότε το "Παρών" που δήλωσε τώρα δεν έριξε κανέναν από τα σύννεφα, υποθέτω.
Αντίθετα, το "Παρών" του ΣΥΡΙΖΑ , παρά τις εξηγήσεις του Δρίτσα, φέρνει στο νου την οικονομική στήριξη που ζήτησαν οι καλόγεροι από τον Τσίπρα και προκαλεί όσο νά' ναι κάποια ανησυχία...

Τέλος, ο Βενιζέλος στράφηκε κι αυτός προς τα θεία, ζητώντας από το θεό να βοηθήσει στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Τελικά, ο Μπους ωχριά μπροστά στους δικούς μας θεομπαίχτες!

4 σχόλια:

Διαχειριστής είπε...

Χαχα, καλά, ο Θεός θα σπεύσει να βοηθήσει το χοντρό, επειδή ήταν καλός άνθρωπος!!!

Για να ακούσω τη Λουπάκη όντως πρέπει να καταπιώ ένα κουτί ηρεμηστικά! Δεν παλεύεται η γυναίκα!

Η Κουτσούμπα - της ΑΝΤΑΡΣΥΑ - είναι φοβερή έτσι κι αλλιώς. Όσο για την Αμφίπολη, πάνω στον έρμο αυτό λόφο παίζονται πολιτικά παιχνίδια. Ωστόσο εντυπωσιάστηκα με τις καρυάτιδες! Η αρχαιολογία και η ανασκαφή από μόνη της είναι μαγευτική.

Unknown είπε...

Δεν ειναι τραγικο,το οτι η νεα Μεγαλη Ιδεα του εθνους ειναι ενας ταφος;

Λωτοφάγος είπε...

@ Στην Κουτσούμπα, Κερασιά μου, οφείλεται το άνοιγμα που έκανε στους πολίτες ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Η διάθεση του κήπου τους για παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών και εκδηλώσεις σωματείων όπως η ΒΙΟΜΕ είναι κάτι παραπάνω από αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες, από μια ομάδα κακοπληρωμένων μα αφοσιωμένων επιστημόνων.

Η Λουπάκη καλεί πολύ αξιόλογους ανθρώπους. Το πρόβλημα είναι πως με κάνει να σιχτιρίζω συνεχώς, εξαιτίας της συμπεριφοράς της.

Λωτοφάγος είπε...

@ Βάσω μου, δεν είναι απλώς τραγικό. Είναι ολέθριο. Δείχνει πως τίποτε δεν καταλάβαμε από το 1991, όταν ο Σαμαράς ήταν ΥΠΕΞ και προκάλεσε όλη την ιστορία με τους γείτονες.