Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Το τέλος της ανεκτικής Ευρώπης;

Το 1973 άνοιξε τα σύνορά της σε Χιλιανούς αυτοεξόριστους. Τη δεκαετία του 1980 δέχτηκε Ιρακινούς που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις εκκαθαρίσεις του Σαντάμ Χουσεΐν, στα 1990 Γιουγκοσλάβους λόγω εμφυλίου και από το 2011 μέχρι σήμερα Σύρους πρόσφυγες.
Σε όλους αυτούς που έφταναν ικέτες στο έδαφός της πρόσφερε στέγη, εκμάθηση της γλώσσας, επιδόματα, εργασία και εκπαίδευση.

Για δεκαετίες, η Σουηδία αποτελούσε τη χώρα-πρότυπο για το κοινωνικό της κράτος, την ισότητα των φύλων, το εκπαιδευτικό της σύστημα, την κοινωνική ειρήνη, την οικολογική της συμπεριφορά, την "καθαρή" βιομηχανία. Ακόμα και για τους πολύ καλούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, οι οποίοι όμως προειδοποιούσαν για τις σκοτεινές μέρες που θα έρθουν.
Τελευταία, με την άνοδο των φασιστικών και ξενοφοβικών κομμάτων στην Ευρώπη, έδειχνε να αποτελεί τον τελευταίο φάρο ανεκτικότητας. Όχι πια.

Αστυνομικοί συγκρούονται με αντιφασίστες, (Reuters/Fredrik Persson)
Όλα δείχνουν πως στις εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου η Σουηδία θα αλλάξει σελίδα εάν οι ξενοφοβικοί Σουηδοί Δημοκράτες πάρουν ένα 10% και μετατραπούν σε κυβερνητικό εταίρο για τον πρωθυπουργό Φρέντερικ Ράινφελντ, ο οποίος επιθυμεί σφόδρα μια τρίτη θητεία.
Κάτι αντίστοιχο με ό,τι συμβαίνει ατύπως και στη χώρα μας.

Μετά την αλματώδη άνοδο ακροδεξιών κομμάτων σε χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Ουγγαρία και φυσικά η Ελλάδα, ήρθε τώρα η σειρά και της Σουηδίας, όπου οι ρατσιστές διακηρύσσουν ότι οι πρόσφυγες φταίνε που δεν επαρκούν τα χρήματα για την εκπαίδευση και τη φροντίδα των ηλικιωμένων.
Εκείνο που φυσικά δεν λένε είναι το ποιοι ευθύνονται για την ύπαρξη εκατομμυρίων προσφύγων, οι οποίοι ψάχνουν απεγνωσμένα για φαΐ και ασφάλεια.

Αφήνω να σχολιάσουν το θέμα, ως ικανότεροι, ο Πέτρος Ζερβός


και ο Τάσος Μαραγκός :

Δεν υπάρχουν σχόλια: