Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

"Κυβερνητική Αρχαιολογία"

Παρά τις αυξημένες οικογενειακές μου υποχρεώσεις αυτό τον καιρό, πήγα απόψε στη Λέσχη Εκτός Γραμμής (Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Εξάρχεια), όπου ο καθηγητής Αρχαιολογίας Δημήτρης Πλάντζος, ο αρχαιολόγος και μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. Στάθης Γκότσης και η πληθωρική (και αγαπημένη μου) Δέσποινα Κουτσούμπα, τέως πρόεδρος των Ελλήνων Αρχαιολόγων και περιφερειακή σύμβουλος, συζήτησαν με θέμα, Αρχαιολογία και Πολιτική. Με αφορμή, φυσικά το νέο Μεγάλο μας Τσίρκο στην Αμφίπολη.

Οι παρεμβάσεις τους ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και διανθισμένες με χιούμορ.
Ξέρατε, π.χ., ότι ο τρίτος θάλαμος κινδυνεύει να καταρρεύσει, επειδή η μπουλντόζα που "ξύρισε" τον τύμβο και τα φορτηγά που μετέφεραν το χώμα προκάλεσαν στατικά προβλήματα; Ότι, δηλαδή, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς της σεπτής μας κυβέρνησης, οι ανασκαφείς δεν διστάζουν να παραβούν τους κανόνες της αρχαιολογικής έρευνας;
Ξέρατε, επίσης, ότι η φράση του Σαμαρά "περιμέναμε 2.300 χρόνια για να το βρούμε", ουσιαστικά εξαναγκάζει τους αρχαιολόγους να αποκλείουν το ενδεχόμενο ο τάφος να είναι ρωμαϊκός;

του Πέτρου Ζερβού, από την Εφημερίδα των Συντακτών

Ότι ο μητροπολίτης Θεσ/νίκης Άνθιμος είπε από άμβωνος, "δεν ξέρω ποιος είναι θαμμένος στην Αμφίπολη, αλλά σίγουρα είναι Έλληνας";
Ότι την ύπαρξη σφιγγών δεν την αποκαλούν όπως μέχρι πρότινος "συγκρητισμό", δηλαδή αλληλεπίδραση πολιτισμών, αλλά "κοσμοπολιτισμό"; 

Ουσιαστικά, οι πολιτικοί υπαγορεύουν στους αρχαιολόγους τι θα ανακοινώσουν. Με άλλα λόγια, αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.
Από την άλλη, ενώ στέλνουν τα ΜΑΤ να φρουρούν τον τύμβο, δεν αφήνουν άλλους αρχαιολόγους να πλησιάσουν ή να ενημερωθούν και πιέζουν για γρήγορα αποτελέσματα.
Αυτό το νέο φρούτο, η Δ. Κουτσούμπα το αποκάλεσε Κυβερνητική Αρχαιολογία!

του Γιάννη Καλαϊτζή από την Εφημερίδα των Συντακτών
Από τον Σ. Γκότση έμαθα πως στο twitter οργίασαν, προσαρμόζοντας τους στίχους γνωστών τραγουδιών στα τεκταινόμενα στην Αμφιπολη. Αν έχετε λογαριασμό στο twitter, αναζητήστε το # Amfipoli_songs.
Μερικά δείγματα για όσους δεν έχουν:
Αν κάνω άστατη εκταφή / δικός μου είναι λογαριασμός.
Να βάλω τα μεταξωτά και να φυσάει / στην Καρυάτιδα μπροστά, στις Σφίγγες πλάι / να μπερδευτώ με τους εργάτες...
Γεννήθηκες για την ανασκαφή / και θέλεις να ξεχώσεις μια ψυχή
Χαράματα, η ώρα τρεις / θά'ρθω να σε συλήσω
Είσαι κενός και δεν χωράς / τον μεγαλέ-τον μεγαλέξανδρό μου
Με μια μπουλντόζα / φεύγεις και γυρίζεις
Τάφο-τάφο τον καημό μου / τον μετράω και πονώ / κι είναι το παράπονό μου / πότε Αλέξανδρο θα βρω
Έχτιζα μνημεία / με νερό και άμμο / πέρασ' ο Καργάκος / και τά'ριξε όλα χάμω
Είναι κακό για τάφο να χτίζεις παλάτια / η Περιστέρη θα κάνει τις σφίγγες κομάτια
Άνοιξε σφίγγα για να μπω / χάνω τον τάφο που αγαπώ
Ο τάφος βγήκε / βγήκε παγανιά
Τα πιο ωραία ταφικά / σε τύμβους με μωσαϊκά / τα είχαμε χωμένα
Απ' την Αμφίπολή έρχομαι και στην κορφή σκαπάνη
Προχθές εκεί που έσκαβα με κάποιον κολλητό μου / κοιτώ και βλέπω πίσω μου δυο καρυατιδάκια
Περιστέρη, Περιστέρη, άσε τον κασμά απ' το χέρι και μην τονε χτυπάς
Όσους κι αν χτίσαν θάλαμους / κι αν ο κλοιός στενεύει, / το πτώμα είν' αληταριό / κι όλο θα δραπετεύει
Πρωθυπουργάκι αμούστακο στους τάφους που γυρίζω / με το σεβντά σου, Αλέκο μου, στέκω και ντουχιουντίζω
Όταν βαράει ο γκαζμάς / εσύ δεν πρέπει να μιλάς

Καλή σας Κυριακή

2 σχόλια:

Διαχειριστής είπε...

Εμένα μου αρέσει να διαβάζω τις ειδήσεις για την Αμφίπολη. Το δυστύχημα είναι που την ατζέντα τη βάζουν όσοι επιδιώκουν να αντλήσουν πολιτικά οφέλη από την ανασκαφή. Αλλά η γοητεία της είναι αναμφισβήτητη και πιστεύω για οποιαδήποτε ανασκαφή και να μιλούσαν τα δελτία, θα υπήρχε ενδιαφέρον που οφείλεται στην ανάγκη μύθων, δηλαδή συλλογικών αναφορών στο παρελθόν, που είναι μια ανάγκη πανανθρώπινη και αρχέγονη και δυστυχώς η αριστερά δεν εκτιμά σωστά αυτό το θέμα.

Δηλαδή ο κόσμος που ενδιαφέρεται έχει καλές προθέσεις, πέρα από βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές σκοπιμότητες.

Μακάρι οι ειδήσεις να είχαν πάντα τέτοιο περιεχόμενο και να μας έδειχναν σχέδια και φωτογραφίες μνημείων και ανασκαφών. Αυτό είναι άλλο από το να πιέζοναι οι επιστήμονες αρχαιολόγοι και άλλοι κάνοντας κακή δουλειά εις βάρος των ευρημάτων.

Γενικά Λωτό, ενώ αναμφισβήτητα ο Σαμαράς και οι άλλοι χοντροκέφαλοι τύπου χρσή αυγή και λοιποί κοιτάζουν πως να επιβάλλουν την ιδεοληψία τους με αφορμή αυτό το σπουδαίο εύρημα, από την άλλη θεωρώ κάπως ισοπεδωτική την προσέγγιση που λέει οτι γιατί τόσο ενδιαφέρον και δεν βλέπει και μια θετική διάσταση σε αυτό, όσο αναφορά στους απλούς ανθρώπους.

Λωτοφάγος είπε...

@ Δεν ξέρω τι κάνει η Αριστερά. Το εξοργιστικό, όμως, είναι πως βγήκε ο κάθε πικραμένος και είπε τη δική του μπούρδα, χωρίς καν να έχει προχωρήσει η ανασκαφή. Απευθυνόμενοι σε έναν λαό, τον οποίο εσκεμμένα κρατούν ανιστόρητο, του έφτιαξαν ολόκληρο μύθο.
Και τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν Σαμαράς και Υασούλας.
Θέλω να δω πώς θα τα μαζέψουν αν αποδειχθούν ρωμαϊκά τα ευρήματα.