Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Μπήκαν οι λύκοι στο μαντρί;

Μολονότι πέρυσι μάθαμε για τον χρυσαυγίτη ψυχίατρο Κων. Παρασχάκη, ο οποίος από τη θέση του στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνίου εξέδιδε πιστοποιητικά σε ομοϊδεάτες του για άδεια οπλοφορίας, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης οι γιατροί μας στάθηκαν στο ύψος τους, είτε ως εθελοντές, είτε διαμαρτυρόμενοι σε υπουργούς και παρατρεχάμενους για τις περικοπές, είτε αρνούμενοι να διώξουν ανασφάλιστους και μετανάστες από τα νοσοκομεία.

Ο Παρασχάκης, δεύτερος από αριστερά, ανάμεσα στους ομοϊδεάτες του (ιστοσελίδα του ΙΣΑ Αρκαδίας)

Και ξαφνικά παρουσιάζεται η χρυσαυγίτικη παράταξη Ιατροί του Ελληνισμού, με σκοπό να συμμετάσχει στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) που θα γίνουν τον άλλο μήνα. Τέσσερις συνδυασμοί ζητούν να μην επικυρωθεί το ψηφοδέλτιο (που περιλαμβάνει και τον Παρασχάκη), επειδή παραβιάζει την ιατρική δεοντολογία η οποία ορίζει "την χωρίς καμία διάκριση παροχή ιατρικής φροντίδας ανεξάρτητα φυλής, χρώματος, θρησκείας, σεξουαλικών προτιμήσεων κ.λπ.".

Ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση, ο Ιατρικός Σύλλογος δέχεται το ψηφοδέλτιο, τονίζοντας ότι "η Δημοκρατία δεν φοβάται τους εκπροσώπους του μίσους και του ρατσισμού",  "η νεοεμφανιζόμενη αυτή παράταξη δεν έχει καμία δυναμική και καμία απήχηση ανάμεσα στους ιατρούς συναδέλφους μας" και ότι, αν αρνούνταν, η παράταξη θα μπορούσε να κάνει ένσταση και να αφήσει τον Σύλλογο "ακέφαλο" για τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Τέλος, ο ΙΣΑ θεωρεί ότι ο αποκλεισμός είναι φασιστική μέθοδος και όχι δημοκρατική.

Με τα ίδια περίπου επιχειρήματα έγινε δεκτή και η Χρυσή Αυγή ως κόμμα, για να φτάσει, μερικά χρόνια αργότερα, διψήφιο ποσοστό. Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Μήπως, όμως, υπονομεύεται;
Ναζιστικής νοοτροπίας γιατροί ήταν εκείνοι που έκαναν τα γνωστά πειράματα σε βάρος κρατουμένων στη Γερμανία. Και τα πειράματα αυτά αξιοποιήθηκαν ποικιλοτρόπως από κυβερνήσεις, δικτατορικά καθεστώτα και αποικιοκρατικές δυνάμεις.
Εξάλλου, και για τη δική μας χαλιναγώγηση, επιστρατεύτηκαν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι. Που έδωσαν συμβουλές και μεθόδους.
 
Η ταπεινή μου άποψη είναι πως η Δημοκρατία χρειάζεται προστασία. Στοργή και προδέρμ -όπως έλεγε μια παλιά διαφήμιση. Διαφορετικά, και εκμαυλίζεται και διαβρώνεται. Κυρίως στις μέρες μας, που οι αντιστάσεις μειώθηκαν και οι άνθρωποι πέρασαν στην απάθεια, περιμένοντας τον Σούπερμαν για να τους σώσει.

6 σχόλια:

Διαχειριστής είπε...

Πολύ σωατά! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!

KOYKLITIS είπε...

Έχω τη γνώμη λωτο πως οι αποκλεισμοί όποιων,και για όποιους λόγους,δεν πρεπει να επιτρέπονται στη Δημοκρατία.
Ας φροντίσουν αυτοί που ηγούνται της Δημοκρατίας να αποβάλουν τους φασίστες,όχι με διατάγματα αλλά με επιχειρήματα και πράξεις που θα πείθουν τον κάθε ανεγκέφαλο.
Όταν βλέπει και ακούει ο άλλος το Γεωργιάδη,τη Βούλτεψη,την Άννα Μισελ,τον Ντινόπουλο και κάμποσους τέτοιους πως θες να τους ξεχωρίσει από τον Κασιδιάρη και τους υπόλοιπους βρωμιάρηδες;
Καλημέρα με την ευλογία ΚΑΙ του Πάπα...

Μαζεστίξ είπε...

Θεωρώ πως πρέπει να το σκεφτούμε το θέμα απ' όλες τις πλευρές.
Δηλαδή, σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο χρυσαυγίτικο ρεύμα στην ιατρική κοινότητα, είναι ίσως καλύτερο να τους αφήσουν να κατέβουν, να πάρουν 1% και να φάνε τα μούτρα τους ξεφτιλιζόμενοι.
(ειδάλλως, ανάγουν εαυτούς σε "αντισυστημικούς ήρωες που αν κατέβαιναν, θα σάρωναν", εκδοχή που θα έβρισκε ευήκοα ώτα)

Βέβαια, απ' την άλλη, δεν μπορώ να παραβλέψω τον κίνδυνο της θεσμικοποίησης της Χρυσής Αυγής.
Αλλά, την ώρα αυτή που βρίσκεται στη Βουλή, στους δήμους και τις περιφέρειες, νομίζω πως δεν τίθεται πλέον -δυστυχώς- τέτοιος κίνδυνος από την εκλογική τους κάθοδο σε συνδικαλιστικά όργανα.
Έχουν ήδη γίνει θεσμός.

akrat είπε...

νομίζω ότι είμαι βέβαιος ότι διαφωνώ μαζί σας... τα συνδικάτα πρέπει να είναι ανοικτά σε όλες τις ανάγκες της εργατικής τάξης ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΙΑΙΑ ΛΙΣΤΑ... ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ...

Λωτοφάγος είπε...

Σε όσους φίλους διαφωνούν, απλώς θα συνιστούσα να θυμηθούν τι γινόταν προτού η Χ.Α. μπει στο Κοινοβούλιο.
Δεν υπάρχει απομάγευση στον ναζισμό -για να χρησιμοποιήσω μια λέξη της μοδός. Θα μπορούσαν να ισχύσουν όλα αυτά που λέτε, αν υπήρχε δημοκρατική εκπαίδευση, αν τα παιδιά μάθαιναν από το δημοτικό ακόμα τι σημαίνει Δημοκρατία, αν οι οικογένειες ήταν βασισμένες στην αγάπη και τη συνεργασία, αν τα συνδικάτα αγωνίζονταν για τους εργαζόμενους, αν η Πολιτεία σεβόταν τους πολίτες και εκείνοι σέβονταν ο ένας τον άλλον.

Βλέπετε τίποτε από αυτά; Ποιοι είναι οι οπαδοί της Χ.Α.; Άνθρωποι που δεν έμαθαν να αγαπούν, που δεν τους σεβάστηκε κανείς, που έχουν ανάγκη από διαταγές και εξουσιαστές.

Κι είναι πολλοί αυτοί. Που έτρεξαν να ενταχθούν, να διαταχθούν, να υποταχθούν.
Δεν τους μετρήσαμε σωστά. "Σταγονίδια" τους έλεγαν παλιά. Και κινδυνεύουν να γίνουν ποτάμι, να μας πνίξουν. Σε όλη την Ευρώπη.

Υ.Γ. Ακράτ, όλα αυτά που προτείνεις είναι ωραία. Για ποιον λαό, όμως;

Μαζεστίξ είπε...

Έχεις δίκιο για την εποχή προτού μπει η ΧΑ στη Βουλή.
Μάλλον θα μπορούσε να έχει απαγορευτεί εξαρχής να κατέβει σε εκλογές.
(δεν είμαι βέβαιος κατά πόσο θα είχε καταστεί δυνατό, αλλά θα μπορούσε υπό κάποιες προϋποθέσεις)

Τώρα πια όμως έχει μπεισ τη Βουλή και είναι άλλα τα δεδομένα.
Φαντάσου να μην είχε επιτραπεί η υποψηφιότητα Κασιδιάρη στο δήμο Αθήνας.
Οι ναζί θα φώναζαν ότι είχαν το 40% και γι αυτό τάχα δεν τους άφηνε το σύστημα.
Και επειδή πολλοί θα το πίστευαν, θα δημιουργούνταν και ρεύμα.
καλύτερα τώρα που κατέβηκε, βγήκε 4ος και το βούλωσε.

Το θέμα ήταν να μην μπει στη Βουλή.
Απ'τ ησ τιγμή που μπήκε στον κορυφαίο θεσμό, δεν εχει νόημα η απαγόρευση σε μικρότερους θεσμούς.
Απ'το μεγαλο θεσμό πρέπει να εξαφανιστούν και εν συνεχεία από την κοινωνία εν γένει.