Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

"Όχι πουτινιές στον Πούτιν"

Η φράση αυτή ήταν από τις αγαπημένες του τηλεβιβλιοπώλη Λιακόπουλου πριν από χρόνια. Τον παρακολουθούσα πότε πότε τα απογεύματα μετά τη δουλειά. Έχουν πλάκα οι συνωμοσιολόγοι. Εξάλλου, τότε η Χ.Α. ήταν ακόμα ένα κόμμα που δεν ανιχνευόταν στις δημοσκοπήσεις.

Οι ΗΠΑ τα έκαναν μούσκεμα όπου κι αν ανακατεύτηκαν. Από την εποχή του Βιετνάμ ακόμα, δεν θυμάμαι να κέρδισαν έναν πόλεμο. Μετά το 2001, όμως, κάθε φορά που επιτίθενται σε μία χώρα, καταφέρνουν να τη σβήσουν απ' το χάρτη, ενώ οι ίδιοι φεύγουν με την ουρά στα σκέλια. Το 2008 κατόρθωσαν να προκαλέσουν παγκόσμια οικονομική κρίση. Ωστόσο, βλέπουν πάντα τον εαυτό τους ως αυτοκρατορία. Πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι.

Η ταπεινωμένη Ρωσία, από την άλλη, στάθηκε ξανά στα πόδια της χάρη στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ανέκφραστος καγκεμπίτης έχει τσαρικές φιλοδοξίες, μα και όλα τα προτερήματα ενός πράκτορα. Κυρίως την έλλειψη αναστολών. Δεν τον θέλει η ΕΕ; Συμμάχησε με τα υπόλοιπα BRICS και έστησαν τα αντίστοιχα του ΔΝΤ και της Διεθνούς Τράπεζας. Έκλεισε γιγαντιαία συμφωνία με την Κίνα και διεκδικεί τα πετρέλαια της Αρκτικής. Μιλάει και τον ακούνε όλοι με προσοχή.

Τα σύγχρονα Καταλανικά Πεδία είναι στην Ουκρανία, μόνο που είναι άγνωστο αν θα νικήσει ο Αέτιος ή ο Αττίλας. Εκεί, η Δύση παίζει με τη φωτιά του φασισμού, προκειμένου να αποκόψει τη Ρωσία από όσα θεωρούσε ζωτικό της χώρο. Μετά την κατάρριψη του Μπόινγκ, και χωρίς να έχει αποδειχτεί τίποτε, επέβαλε κυρώσεις στο "αντίπαλον δέος" που αναδύεται, για να του κόψει τη φόρα.

Κάπου εκεί πετιούνται και τα δικά μας τα σαμαροβενιζέλια, που νόμισαν πως ο Πούτιν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά ο χοντρός, με τη μεγαλομανία που τον διακρίνει, την είδε σκυλάκι του καναπέ -που θά' λεγε κι η αυθεντία του Περισσού. Δείχνανε τα δόντια τους οι άλλοι, γάβγιζε κι αυτό υστερικά. Μόνο που αυτά τα σκυλάκια είναι τα πρώτα που τρώνε την κλωτσιά.


Κι έτσι τώρα, η τιμημένη αγροτιά κλαίει και οδύρεται, επειδή φρούτα και λαχανικά θα μείνουν απούλητα. Γύρω στα 400 εκατομμύρια θα χάσουμε από την απαγόρευση εισαγωγής τους στη Ρωσία. Έσπευσαν οι διπλωμάτες μας να ζητήσουν συνάντηση με Ρώσους, αλλά εκείνοι δεν θα έχαναν την ευκαιρία να τους ταπεινώσουν. Η συνάντηση ακυρώθηκε.

Για μια ακόμα φορά το μοιραίο ΟΧΙ στη Μέρκελ και στον Ομπάμα δεν ειπώθηκε. Τα σαμαροβενιζέλια δέχτηκαν χωρίς συζήτηση ό,τι τους υπαγορεύτηκε. Μόνο που τον άλλο μήνα θα απαιτήσουν από τους αγρότες να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Τι θα κάνουν τότε, οι άνθρωποι που παλιά έκλειναν κάθε τόσο τις εθνικές οδούς; Πώς θα πληρώσουν χωρίς έσοδα και με τα χρέη να τους πνίγουν;

Δεν επιχαίρω. Πονάει η ψυχή μου επειδή, σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, ακυρώνονται πωλήσεις χιλιάδων τόνων αγροτικών προϊόντων, τα οποία μπορεί να καταλήξουν στις χωματερές.

Κάποιοι λένε πως, σαράντα χρόνια τώρα, οι αγρότες ψηφίζουν πράσινους και βένετους, για να τσεπώνουν τις επιδοτήσεις και να συντηρούν τα σκυλάδικα και τα καζίνα. Σαράντα χρόνια τώρα ρίχνουν λιπάσματα και φυτοφάρμακα με το τσουβάλι, αδιαφορώντας για την υγεία μας. Σαράντα χρόνια τώρα αντιμετώπιζαν όλες τις άλλες κατηγορίες πολιτών ως βολεψάκηδες και τεμπέληδες.

Όμως, ενώ όλοι οι άλλοι είμαστε τσακισμένοι, ήταν παρήγορο να σκέφτομαι πως οι εξαγωγές μας πήγαιναν σχετικά καλά. Διότι, όταν η χώρα σου διαλύεται, ξεχνάς πως τόσα χρόνια εσύ πλήρωνες τον ΟΓΑ, τους φόρους και το νερό, όσο στη Θεσσαλία άνοιγαν τους κρουνούς μέρα μεσημέρι με τη γνωστή ανεμελιά του "δεν πληρώνω, τι με κόφτει".
Δεν θυμάσαι, επίσης, εκείνες τις θλιβερές ιστορίες με τους -Αλβανούς αρχικά, Πακιστανούς και Αιγύπτιους αργότερα- μετανάστες, τους οποίους εκμεταλλεύονται μέρα-νύχτα και μετά τους παραδίδουν στην αστυνομία απλήρωτους. Οι ίδιοι αυτοί, φυσικά, είναι σήμερα ψηφοφόροι των ναζί και μισούν θανάσιμα όλες τις άλλες κατηγορίες πληθυσμού.
Είναι όλα αυτά που μου τη σπάγανε με τους αγρότες. Όμως τώρα αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να χάσουν τα πάντα, επειδή τα σαμαροβενιζέλια νόμισαν πως μπορούσαν να απειλήσουν τον Πούτιν.

Δεν ξέρω τι θα κάνουν οι αγρότες σε άλλες χώρες. Στην Πολωνία, για παράδειγμα, η οποία υπέστη πρώτη τις κυρώσεις της Μόσχας. Στην Ελλάδα, πάντως, έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ο Μανώλης Γλέζος έστειλε επιστολή στον Πούτιν, θυμίζοντάς του πως οι Έλληνες ανέκαθεν υποστήριζαν την ειρήνη και την αυτοδιάθεση των λαών. Είναι και ο μόνος πολιτικός που ανέλαβε κάποια πρωτοβουλία. Ελπίζω ο Τσίπρας στο Αγιονόρος να ανέπεμψε κάποια προσευχή. Μπορεί και να υπάρχει θεός.

Πάντως, αν δεν αλλάξει κάτι, η κατάρρευση της αγροτικής τάξης θα συμπαρασύρει κι άλλους. Σε μια στιγμή που και οι ρώσοι τουρίστες σπανίζουν. Κι αυτό είναι μια πολύ άσχημη εξέλιξη, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Διαβάζω, πάντως, πως οι Τσέχοι προτείνουν να βρεθούν πόροι για αποζημίωση των ευρωπαίων αγροτών! Τελικά, οι κυρώσεις τιμωρούν τη Ρωσία ή την ΕΕ;

1 σχόλιο:

Διαχειριστής είπε...

Η Ρωσία καλά έκανε και απάντησε στο εμπάργκο. Ας μην είχαμε τέτοια εξωτερική πολιτική πουλημένη και ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Τώρα όσοι στηρίζουν την κυβέρνηση και με την ψήφο τους, ας πρόσεχαν. Όσο για το Γλέζο, αντί να πει να μη συμμετέχει η Ελλάδα στο εμπάργκο κατά της Ρωσίας, να διαφοροποιήσει τη στάση της, λέει μαλακίες. Γιατί να κάνει εξαίρεση για την Ελλάδα ο Πούτιν χωρίς αντάλλαγμα; Θα πάρει πορτοκάλια και γιαρμάδες από την Τουρκία και θα στείλει εκεί και τους τουρίστες.