Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

"Το έργο του Θεού"

Το 2008, οι Ισλανδοί άφησαν τις ιδιωτικές τράπεζες να καταρρεύσουν. Συνταξιοδοτικά ταμεία Ολλανδών και Βρετανών τους κυνηγούν επειδή είχαν επενδύσει σε αυτές, μα οι ίδιοι οι Ισλανδοί βγήκαν από τη δοκιμασία φτωχοί αλλά όρθιοι  Μέχρι στιγμής παραμένουν οι μόνοι στην κατηγορία τους.

Την ίδια χρονιά, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε πακτωλό δολαρίων για να σώσει, πρώτα κάτι τράπεζες με γελοία ονόματα -που έδιναν στεγαστικά σε ανθρώπους που δεν μπορούσαν να τα αποπληρώσουν- και μετά σε όλες τις άλλες. Στο μεταξύ, εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι.
Οι σωσμένες τράπεζες, όπως γράφει ο Μπ.Μιχάλης στην Εφημερίδα των Συντακτών, έχουν και πάλι επιδοθεί στο παιχνίδι που ο CEO της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, έχει ονομάσει "έργο του Θεού": βοηθούν τις επιχειρήσεις να φοροδιαφεύγουν. Έτσι, οι μεγαλύτερες εξ αυτών έχουν κερδίσει από το 2011 700 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το κράτος θα χάσει 19,5 δισεκατομμύρια μέσα στην επόμενη δεκαετία! Δικαίως οι Αμερικανοί που ανήκουν στο περίφημο 99% διαμαρτύρονται:

φωτο Astrid Rieken/EPA

Στην Ψωροκώσταινα, δανειστήκαμε, με ενέχυρο δημόσια περιουσία, εκατοντάδες δισεκατομμύρια για να σώσουμε τις τράπεζές μας, οι οποίες, αφενός επιδίδονται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου, και αφετέρου συζητούν αν θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να παραμείνουν ως νοικάρηδες στα σπίτια τους ή θα τους πετάξουν στο δρόμο!

Η Αργεντινή αναγκάστηκε να δανειστεί μετά τη χρεοκοπία του 2001. Για να κάνει πιο ελκυστικά τα ομόλογά της, τα υπήγαγε στο αμερικανικό δίκαιο, με αποτέλεσμα, πριν από λίγες εβδομάδες, ο αμερικανός δικαστής Griesa να δικαιώσει τους γύπες. Αν δεν κάνω λάθος, είναι η πρώτη φορά που ένα και μόνο άτομο προκαλεί τη χρεοκοπία μιας ολόκληρης χώρας.
Για τη δική μας χρεοκοπία επρεπε να... συνωμοτήσει όλο το σύμπαν, όπως θα έλεγε ο Κοέλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: