Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Η αχάριστη Ελλάς

Το μεσημέρι της Κυριακής, ο προπονητής της Εθνικής μας Φερνάντο Σάντος ενημερώθηκε πως, σε περίπτωση ήττας από την Κόστα Ρίκα, τα σαΐνια της ΕΠΟ του είχαν έτοιμα τα εισιτήρια για Πορτογαλία!
Όπως λέμε, "Έφυγες!"
Έτσι εξηγείται και ο εκνευρισμός του στον αγώνα, μα και η απουσία του από το δείπνο με την ομάδα.
Βέβαια, αργότερα οι ""παράγοντες" άλλαξαν γνώμη, πιστεύοντας προφανώς ότι οι άνθρωποι είναι χαλάκια για να σκουπίζουν τα παπούτσια τους. Όμως, ο Σάντος προτίμησε να διασώσει την αξιοπρέπειά του και αναχώρησε για την πατρίδα του.

Αφηγήθηκα αυτή την ιστορία, επειδή είναι απελπιστικά deja vu! Επειδή από την εποχή ακόμα του Αριστείδη του Δίκαιου μέχρι τον Δημήτρη Υψηλάντη και τη Μαντώ Μαυρογένους, από τον Γκάλη και τον Πολίτη μέχρι τον Ρεχάγκελ, από δασκάλους και ποιητές μέχρι και γιατρούς σαν τον Παπανικολάου, δεν κατορθώσαμε ποτέ να σεβαστούμε ανθρώπους που νοιάστηκαν για εμάς. Που δώσανε το χρόνο, τις γνώσεις, την περιουσία, ακόμα και τη ζωή τους για αυτή τη χώρα.

Για να το πάω ακόμα πιο μακριά, σήμερα αρνιόμαστε τη στοργή μας σε νέους ανθρώπους που αγαπάνε αυτή τη χώρα και δεν έχουν γνωρίσει άλλην, μόνο και μόνο επειδή έχουν πιο σκούρο δέρμα. Ενώ θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τη ζωντάνια, τα νιάτα και την εφευρετικότητά τους, για να κάνουμε μια νέα αρχή.


Αντί για όλους αυτούς, ανεχόμαστε, στηρίζουμε και ψηφίζουμε ξανά και ξανά κάτι ρετάλια, κάτι χαμένους που δεν είναι άξιοι ούτε αποφράξεις βόθρων να κάνουν.
Κι έχουμε γεμίσει τη Βουλή και τη δημόσια ζωή με γόνους-κακέκτυπα της Αντουανέτας. Με μάτια γλαρά και πνευματικό επίπεδο Τοτού.
Ίσως μόνο αυτοί μας αξίζουν...

2 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Ότι μόνο αυτοί μας αξίζουν (που λες στο τέλος) είναι σίγουρο. Θαύμασα τόσο πολύ αυτό το γκράφιτι, που το αντέγραψα. Πολύ σοφό! Καλημέρα :))

Λωτοφάγος είπε...

Χαχαχα! Του Banksy πρέπει να είναι.