Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Σκουριές: μια προκάτ καταστροφή

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Παναγής Γιαννάκης έδωσε πριν από λίγο προφορική εντολή να σταματήσουν μέχρι την Τρίτη οι εργασίες ανέγερσης προκάτ εργοστασίου 25.000 τ.μ.(!!!) της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Η μέρα έναρξης των εργασιών επελέγη με το σκεπτικό ότι η Δευτέρα είναι αργία και, μέχρι την Τρίτη οπότε θα έφτανε επιτόπου η Επιθεώρηση Μεταλλείων, το εργοστάσιο θα είχε σχεδόν στηθεί.


Προηγήθηκε αγώνας δρόμου των αγωνιζόμενων κατοίκων, οι οποίοι είχαν απευθυνθεί στις τοπικές αρχές, που -βεβαίως βεβαίως- δήλωσαν αναρμόδιες!
Πολύ σωστά: αρμόδιες είναι μόνο όσον αφορά την προθεσμία για να απολογηθούν οι 14 κάτοικοι που κατηγορούνται για την επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας.
Κοντά στους κατοίκους βρίσκεται πάντα η βουλευτίνα Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέση, ενώ ο τέως ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης επισήμανε, μιλώντας σήμερα στο Κόκκινο τους κινδύνους που εγκυμονεί ένα τέτοιο εργοστάσιο εμπλουτισμού για όλη την Ελλάδα. Τόνισε ακόμα ότι το όρος Κάκαβος είναι ένα μνημείο της Φύσης, το οποίο αποτελεί αντικείμενο μελέτης για επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Για κάθε γραμμάριο χρυσού, πρέπει να κοσκινιστούν τόνοι χώματος. Αυτός είναι και ο λόγος που αποψιλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν πως, αν η Ελληνικός Χρυσός ολοκληρώσει το έργο της, η περιοχή τους θα μετατραπεί σε κρανίου τόπο. Αγωνίζονται, λοιπόν, για την ίδια την ύπαρξή τους.
Η εταιρεία, από την άλλη, γνωρίζει πως ο χρόνος είναι εναντίον της και επισπεύδει την καταστροφή. Ο νέος δήμαρχος Αριστοτέλη δεν θα είναι σύμμαχός της όπως ήταν ο Πάχτας.

4 σχόλια:

Βίκυ Δερμάνη είπε...

όποιος νομίζει πως οι Σκουριές δεν τον αφορούν πλανάτε πλάνην οικτρά. οι περιβαλλοντολογικές καταστροφές μας αφορούν όλους! είτε κοντά, είτε πολύ μακριά βρισκόμαστε από τον τόπο της καταστροφής...

Βίκυ Δερμάνη είπε...

έλεος! τώρα που το ξαναδιάβασα μου έβγαλε το μάτι! πλανάται βέβαια και όχι πλανάτε...
καλό απομεσήμερο Λωτοφάγε!

Λωτοφάγος είπε...

@ Χαχαχα! Έλεος; Εσύ τουλάχιστον το ήξερες και απλώς έκανες λάθος, καλή μου Βίκυ.
Περνούσα κάποτε κάθε μέρα από μια πινακίδα "παρακαλώ μη μπαρκάρεται". Εννοείται πως δεν μπάρκαρα ποτέ, αλλά κόντεψα να το κάνω για να μην σαλτάρω!

Δυστυχώς, η κρίση συντρέχει μια χαρά το κεφάλαιο και στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Μέχρι να συνέλθουμε από τη βίαιη πτωχοποίησή μας, ο πλανήτης θα είναι οριστικά κατεστραμμένος.

KOYKLITIS είπε...

Μένει να δούμε αν ο νέος δήμαρχος ανταποκριθεί στις προσδοκίες των κατοίκων και στους αγώνες που έδωσαν.
Το λέω αυτό γιατί μου φάνηκε λίγο "μαζεμένος" σε κάποιες δηλώσεις του.
Θα περιμένουμε...
Δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο το...σχόλιο απάντηση στη Βικυ με το Μπαρκάρισμα.
Χαχα!Τέλειο!