Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ο γιος του γείτονά σου



ή Πώς κατασκευάζεται ένας βασανιστής:
Από αγροτόπαιδα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, τα οποία στρατολογούνται και υφίστανται πλύση εγκεφάλου και απάνθρωπη βία, μέχρις ότου υποταχτούν και μετατραπούν οι ίδιοι σε "εργαλεία" εναντίον των αντιφρονούντων, όπως εξηγεί ο Μιχάλης Πέτρου, βασανιστής της Χούντας, που περιέγραψε τον μηχανισμό και ζήτησε συγγνώμη από τα θύματά του, το 1975.


Διεθνής Μέρα κατά των Βασανιστηρίων, και στον κινηματογράφο Τριανόν η Διεθνής Αμνηστία προέβαλε δωρεάν το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Ο γιος του γείτονά σου (1982), με αυθεντικές μαρτυρίες, τόσο των εσατζήδων όσο και ανθρώπων όπως ο Σπύρος Μουστακλής, ο Στάθης Παναγούλης και ο Αναστάσιος Μήνης, που υπέστησαν την "περιποίηση" αυτών των "εργαλείων".
Τον Σπ. Μουστακλή, μάλιστα, αξιωματικό με δημοκρατικό φρόνημα που έλαβε μέρος στο Κίνημα του Ναυτικού, τον χτύπησαν στην καρωτίδα, με αποτέλεσμα να παραλύσει η δεξιά του πλευρά και να μην μπορέσει να ξαναμιλήσει μέχρι το θάνατό του το 1986.

Ευτυχώς υπήρχαν πολλοί νέοι ανάμεσα στους θεατές, οι οποίοι μάλιστα γελούσαν κάθε φορά που ακουγόταν η διαταγή "Εγέρθητι" από τον εσατζή αξιωματικό.

Σαράντα χρόνια μετά την πτώση της Χούντας, η Δημοκρατία μας είναι τόσο αδύναμη ώστε, όχι μόνο η Χ.Α. στρατολογεί ανενόχλητη μαθητές με παρόμοιες μεθόδους, αλλά οι κρατούμενοι στις φυλακές όλης της χώρας αναγκάζονται να κάνουν απεργία πείνας, ζητώντας ανθρώπινη μεταχείριση!

4 σχόλια:

Βίκυ Δερμάνη είπε...

ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, Λωτοφάγε, που θα έπρεπε να προβληθεί στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, παντού!

καλή σου μέρα!

Mia Petra είπε...

Τελικά οι φυλακές είναι έξω, μέσα μας, παντού... Καλή σου μέρα>

Λωτοφάγος είπε...

@ Σε μιαν άλλη χώρα, μιαν άλλη εποχή, Βίκυ. Όταν ακόμα δεν "τά'σκιαζε όλα η φοβέρα" του φασισμού.
Καλό σου βράδυ

Λωτοφάγος είπε...

@ Και η χειρότερη εκδοχή είναι η μέσα μας φυλακή, Πέτρα.
Καλό σου βράδυ.