Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Συγγνώμες και συμπορεύσεις

Τις τελευταίες μέρες δεχτήκαμε τεράστια δόση προπαγάνδας για το λεγόμενο "πρωτογενές πλεόνασμα" -που τελικά ήταν έλλειμμα- ενώ ποτάμια λάσπης κύλησαν για το θέμα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Το οποίο ήταν τεράστια γκάφα και έδωσε λαβή σε εκείνους ακριβώς που έχουν καταδικάσει τη Θράκη σε ανυπαρξία εδώ και δεκαετίες.

Πέρα, όμως, από την μικρή μας πόλη, ο πλανήτης έζησε ιστορικές στιγμές:
  • Η Φατάχ και η Χαμάς στην Παλαιστίνη συμφώνησαν την περασμένη Τετάρτη να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας τις επόμενες εβδομάδες. Τηρουμένων των αναλογιών, είναι σαν να συμμαχούν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Οικολόγοι Πράσινοι! 
(Από την Εφημερίδα των Συντακτών)
Η συμφωνία αυτή χαροποίησε τόσο το Ισραήλ, ώστε μία ώρα μετά βομβάρδισε τη Λωρίδα της Γάζας, τραυματίζοντας 12 αμάχους! Ο δε Ομπάμα δήλωσε -για να μην έχουμε καμιά αμφιβολία τίνος υποχείριο είναι- ότι η συμφωνία "θα περιπλέξει σοβαρά τις προσπάθειες" για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Το Διαίρει και Βασίλευε στο φόρτε του.
  • Ενενήντα εννέα (99) χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ο Ταγίπ Ερντογάν εδέησε να δώσει συλλυπητήρια στους απογόνους των θυμάτων για "τον πόνο που μοιραζόμαστε" (!!!), παραδέχτηκε πως τα γεγονότα του 1915 είχαν "απάνθρωπες συνέπειες", αλλά είναι "απαράδεκτο" να χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπίζεται με εχθρότητα η Τουρκία.
Στον πολιτικό στίβο, αδέλφια, η Τουρκία είναι μακράν η πλέον ικανή. Εμείς το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χάνουμε ακόμα και όσους μας συμπαθούσαν.
Πάντως, η... ειλικρινής οδύνη δεν εμπόδισε τον Ερντογάν να απαγορέψει την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Πλατεία Ταξίμ, ούτε να κρατάει κλειστό το YouTube, για να μην προβληθούν τα ερωτικά βίντεο με την τηλεπαρουσιάστρια.

 Παρεμπιπτόντως συνέλαβε και τρία 15χρονα παιδιά που σήκωσαν πανό εις μνήμην του αδικοχαμένου Μπερκίν Ελβάν.
  • Επιστρέφοντας στα καθ' ημάς, εξαμελής αποστολή Γερμανών από τον σύλλογο Διάλογος της Βρέμης επισκέφθηκε τους Πύργους Πτολεμαΐδας, όπου εγκαινίασε μνημείο για το ολοκαύτωμα που συνέβη εκεί στις 23.4.1944. Τριακόσιοι σαράντα άνθρωποι, κυρίως γυναικόπαιδα, σφάχτηκαν ή κάηκαν από τους κατακτητές ναζί. 
Οι έξι Γερμανοί φύτεψαν και ένα δέντρο συμφιλίωσης.
Στην ίδια τη Γερμανία, και ειδικά στο Βερολίνο, πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική διαδήλωση, με πανό κατά των νεοναζί, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες που αναπαρήγαγε στο twitter ο AnemosNaftilos:
https://twitter.com/bzberlin/status/460021858062974976/photo/1

https://twitter.com/ChrickifromHell/status/459988966675324928/photo/1



Ηλίας Τζανετουλάκος
  •  Στον Πειραιά, οι υποψήφιοι της ΔΗΜΑΡ για τον δήμο, με επικεφαλής τον Ηλία Τζανετουλάκο, αποφάσισαν να συνεργαστούν με τον υποψήφιο του Λιμανιού της Αγωνίας Θοδωρή Δρίτσα, για να μην προχωρήσει η "μπερλουσκονοποίηση" της πόλης από τους Μώραλη-Μαρινάκη.
Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ στην Αγίου Κωνσταντίνου δεν ενθουσιάστηκαν, φυσικά, αλλά όποιος έχει λίγο κουκούτσι μυαλό καταλαβαίνει ότι, μετά τον Μιχαλολιάκο, η εκλογή αυτών εδώ,


είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί στον Πειραιά, δεδομένου ότι επίκειται η εκποίηση του λιμανιού του!
Μακάρι να το καταλάβαιναν όλοι οι μικρόνοες αριστεροί αυτό.

4 σχόλια:

Διαχειριστής είπε...

Πλήρες ρεπορτάζ, σα να διάβασα ολόκληρη εφημερίδα. Όταν ήσουνα μικρός ήθελες να γίνεις δημοσιογράφος;

Λωτοφάγος είπε...

@ Και αυτό, αλλά κυρίως πολεμικός ανταποκριτής. Χαχαχα!

Διαχειριστής είπε...

Πάντως τώρα σου βγαίνει σε ειρηνοποιός πιο πολύ!

Λωτοφάγος είπε...

Οι περισσότεροι πολεμικοί ανταποκριτές φιλειρηνιστές είναι. Κυρίως αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους για μια εικόνα που ίσως άλλαζε κάτι.