Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Τέσσερα χρόνια ήταν αρκετά!.

23 Απριλίου 2010: η αποφράδα μέρα που ακούσαμε κατάπληκτοι τον ελάχιστο γιο του Ανδρέα και της Μάργκαρετ να μας ανακοινώνει ότι απωλέσαμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Το ύφος και το βλέμμα του, με φόντο το Καστελόριζο, έδειχνε πως το άτομο δεν καταλάβαινε τι ακριβώς έλεγε. Το κακό είναι πως ούτε κι εμείς. Θα το συνειδητοποιούσαμε λίγο αργότερα, με πολύ επώδυνο τρόπο.

Καστελόριζο, προδοσία και ΕΡΤ
Κάποιοι λένε πως ο ελληνικός λαός δεν έχει βάλει μυαλό. Κυριακή κοντή γιορτή, όμως. Ήδη ο Α. Σαμαράς προέβλεψε στο Bloomberg ότι, ναι μεν θα έρθει δεύτερος στις ευρωεκλογές, αλλά όχι με τόσο μεγάλη διαφορά ώστε να προκηρύξει και βουλευτικές εκλογές. 
Προσωπικά, το θεωρώ καλό οιωνό.

Σήμερα, όμως, είναι κι η Παγκόσμια Μέρα Βιβλίου. Καθιερώθηκε το 1995, διότι στις 23 Απριλίου πέθαναν τρεις σπουδαίοι συγγραφείς: ο Μιγκέλ Θερβάντες, ο Σέξπιρ κι ο Γκαρθιλάθο ντε λα Βέγα. Στην Καταλονία, οι βιβλιοπώλες χαρίζουν ένα τριαντάφυλλο για κάθε βιβλίο που αγοράζουν οι πολίτες. Δεν θα ήταν ωραίο αν εφαρμοζόταν κι εδώ;


Αν ως λαός διαβάζαμε περισσότερο, αν τα παιδιά μας μαθαίνανε να αγαπάνε τα βιβλία αντί να τα καίνε ή να τα σκίζουν στο τέλος της χρονιάς, αν η Ιστορία δεν σήμαινε παπαγαλία αλλά γνώση, θα είχαμε όλα αυτά τα λαμόγια να μας πίνουν το αίμα; Θα ξανασήκωναν κεφάλι οι νεοναζί; Θα ψηφίζονταν άτομα σαν τον αρ-Πάχτα; Θα γίνονταν ποτέ πρωθυπουργοί ο Κωστάκης, ο Γιωργάκης κι ο Αντωνάκης;
Μια παροιμία λέει, "Χαμογελάστε. Τους κάνει να ανησυχούν". Θα προσέθετα, "Και διαβάστε. Κάνει εσάς ωραία ανήσυχους".

5 σχόλια:

Βίκυ Δερμάνη είπε...

κάθε συνειδητοποίηση επώδυνη είναι, Λωτοφάγε, έτσι δεν είναι; το αποτέλεσμά της εύχομαι επιτέλους να φανεί!

διάβασμα σημαίνει γνώση και είναι αυτό που φοβούνται περισσότερο απ' όλα...

Roadartist είπε...

Και τώρα που βρίσκεται ο Γαπ?
Τραγική σελίδα στην ιστορία...

Λωτοφάγος είπε...

@ Δυστυχώς, το "μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι" υιοθετήθηκε από την πλειονότητα, αγαπητή Βίκυ.
Βλέπεις, δεν είναι μόνο η άρχουσα τάξη που φοβάται τη γνώση. Τη φοβούνται κι οι πολίτες. Σαν κάτι κουραστικό και πληκτικό.
Πόσο πιο ξεκούραστο είναι να διαβάζεις τι φοράει το κάθε τίποτε ή πόσο πουλήθηκε ο τάδε μπαλαδόρος!

Λωτοφάγος είπε...

@ Ι ΓΑΠ νεκραναστήθηκε τελευταία, Roadartist. Διεκδικεί την ηγεσία του όποιου ΠΑΣΟΚ. Κουράστηκε να γυρίζει τον κόσμο με ένα κανό. Εξάλλου δεν είναι ο μόνος που πληρώνεται αδρά για να εμφανίζεται στις ψηφοφορίες και να μας βυθίζει περισσότερο στο βούρκο.
Να σκεφτείς ότι πρόσφατα εμφανίστηκε και ο... Δρούτσας!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

"Αν ως λαός διαβάζαμε περισσότερο..."

==========
Τι να το κάνουμε το βιβλίο, όταν έχουμε το... tv!