Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Μάθαν ότι πουλιόμαστε, πλακώσαν κι οι Καναδοί!

Τι ξέρουμε για τον Καναδά, κυρίες και κύριοι;
Ότι είναι μια τεράστια ειρηνική χώρα, αραιοκατοικημένη, με μεγάλες λίμνες και δάση, ωραίες και καθαρές πόλεις και δύσκολους χειμώνες. Χωρίζεται δε, σε γαλλόφωνο και αγγλόφωνο τμήμα.
Επίσης ότι, παρά το τσουχτερό κρύο, ο παππούς κυκλοφορεί στο σπίτι με το φανελάκι. Τουτέστιν, απίθανη σπατάλη ενέργειας.Χάλια  το οικολογικό τους αποτύπωμα!


 Πέρα από αυτό, οι Καναδοί γυρίζουν ενδιαφέρουσες ταινίες και έχουν καλούς ηθοποιούς. 

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%AC%CF%82

Στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι ελάχιστα νοιάζονται για τον μακρινό Καναδά, αφού κάθεται ήσυχος στη γωνίτσα του. Ή μήπως όχι;

Με αφορμή την TVX GOLD -η οποία προκάλεσε πολλά προβλήματα στη Χαλκιδική και τελικά πτώχευσε για να τη διαδεχτεί η ELDORADO GOLD- μάθαμε ότι καναδικές εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κοιτάσματα χρυσού σε πολλές φτωχές χώρες με βολικές κυβερνήσεις.

"Ανεπαισθήτως", όμως, ο Καναδάς διεισδύει και σε άλλους τομείς.
Πέρυσι τον Μάιο η γερμανική Hochtief πούλησε το 27% του μεριδίου της από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος σε ταμείο Καναδών συνταξιούχων, και αποχώρησε αφήνοντας χρέη 2 δισεκατομμυρίων σε ασφαλιστικά ταμεία και 50 εκατομμυρίων στο Δήμο Αρτέμιδας.
Πριν από λίγες μέρες, η Praktiker Hellas πωλήθηκε στο καναδικό fund FAIRFAX, το οποίο εποφθαλμιά και τη Eurobank. Από το 1991 που η Praktiker ήρθε στην Ελλάδα πουλώντας φθηνά εργαλεία και οικοδομικά υλικά, ο κλάδος συρρικνώθηκε και σήμερα δύσκολα βρίσκεις καταστήματα αυτής της κατηγορίας. Στη Γερμανία, αντίθετα, η μητρική εταιρεία Praktiker AG πτώχευσε.

Πρόσφατα υπήρξαν καταγγελίες ότι ο λεγόμενος "πόλεμος του γάλακτος" στη Βουλή δεν έγινε για την πρώτη ύλη, αλλά για τη φέτα. Στο πλαίσιο εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, ο Καναδάς απαιτεί να πουλάει δική του "φέτα" στην Ευρώπη! Εάν ο κτηνοτροφικός τομέας συρρικνωθεί, πάνω που η ζήτηση για ελληνική φέτα αυξάνεται διεθνώς, η χώρα αυτή της αμερικανικής ηπείρου θα έχει τρελά κέρδη.

Στα διαφημιστικά φυλλάδια του LIDL, με τεράστια γράμματα αναφέρεται πως από χθες πουλάει ολόκληρα ελληνικά αρνιά προς 3,99 ευρώ το κιλό. "Η τιμή αυτή δεν καλύπτει ούτε το κόστος" σκέφτηκα και συμπέρανα πως, είτε τα αρνιά είναι βουλγάρικα είτε αγοράστηκαν από κτηνοτρόφους σε απόγνωση.
Σύμφωνα με άρθρο του Δρόμου της Αριστεράς, δεν συμβαίνει κανένα από τα δύο. Η γερμανική αλυσίδα πουλάει κάτω του κόστους, για να χτυπήσει και αυτή τους κτηνοτρόφους και όσους ασχολούνται στον τομέα του κρέατος στην Ελλάδα.
Το άρθρο υπενθυμίζει εξάλλου ότι το καλοκαίρι του 2011, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ και καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων ξηλώθηκε από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο επειδή αρνήθηκε να κουκουλώσει την ανακάλυψη του βακτηρίου e-coli σε κατεψυγμένα κρέατα του Lidl. Η συγκεκριμένη αλυσίδα είναι η χαϊδεμένη του Σαμαρά και του Χατζηδάκη. Ο δεύτερος, μάλιστα, εγκανίασε και... αποθήκη της!
Οι εκλογές του 2012 σταμάτησαν τη δίωξή της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον αν. υπουργό Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδη, οι οποίοι είχαν ανακαλύψει πως δεκάδες προϊόντα της πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Βέβαια, την ίδια ακριβώς συμπεριφορά επιδεικνύει και η αμαρτωλή IKEA, αλλά και πολυεθνικές απορρυπαντικών. Εκμεταλλεύονται την έλλειψη καταναλωτικής συνείδησης (κοινώς είμαστε ούφο) και ανεβάζουν τις τιμές, ξέροντας πως η λέξη μποϊκοτάζ είναι άγνωστη στους Έλληνες. 

Αυτά που χάνουμε τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας της χειρότερης κυβέρνησης όλων των εποχών, θα χρειαστεί σκληρή δουλειά δύο τουλάχιστον γενεών για να αποκατασταθούν. Πόσοι θα το σκεφτούν αυτό στις 18 και στις 25 Μαΐου;

2 σχόλια:

Βίκυ Δερμάνη είπε...

το ρωτάς; ελάχιστοι...

Λωτοφάγος είπε...

Προσπαθώ να ελπίζω, Βίκυ. Πολύ σκληρά προσπαθώ...
Καλό απόγευμα.