Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Εκδηλώσεις που μας αφορούν

Ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους αγαπώ το χειμώνα είναι οι χιλιάδες εκδηλώσεις κατά τη διάρκειά του. Κάθε μέρα γίνονται τόσες πολλές, ώστε είναι συχνά επώδυνη η επιλογή.
Εντάξει, υπερβάλλω, αλλά φέτος υπάρχουν περισσότερες από ποτέ.
Παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ντοκιμαντέρ, συζητήσεις, διαλέξεις. Με θέματα πολιτικά, κοινωνικά, λογοτεχνικά, φιλοσοφικά. Κι όλες δωρεάν, ή σχεδόν.

Αύριο, λοιπόν, θα γίνουν δυο σημαντικές εκδηλώσεις:

Η πρώτη είναι διαμαρτυρία για την ενιαία τιμή βιβλίου, στο θέατρο Ακροπόλ, Ιπποκράτους 9-11 και ώρα 6 το απόγευμα.
Τι είναι η ενιαία τιμή βιβλίου; Πολύ απλά, το ίδιο βιβλίο να έχει την ίδια τιμή, από τη Γαύδο μέχρι την Αλεξανδρούπολη, τα πρώτα δύο χρόνια μετά την έκδοση, επανέκδοση ή ανατύπωσή του. Είναι ένας θεσμός της ΕΕ (νόμος Ζακ Λάνγκ), ο οποίος στηρίζει τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία και εμποδίζει την εξάπλωση των αλυσίδων. Διότι δεν τις αφήνει να μειώνουν τις τιμές τόσο, ώστε να εξοντώνουν βιβλιοπώλες και μικρούς εκδότες. Ο λόγος για τον οποίο δεν βλέπουμε παντού μόνο μπεστ σέλερ και ροζ λογοτεχνία είναι η ύπαρξη αυτών των ανθρώπων. Κατά τα λοιπά, οι αλυσίδες αντιμετωπίζουν το βιβλίο ως προϊόν και όχι ως πνευματικό αγαθό, ως πηγή κέρδους και όχι γνώσης.


Η Ιρλανδία, η Βρετανία και η Νορβηγία δεν επιβάλλουν ΦΠΑ στο βιβλίο, παρόλο που οι δύο πρώτες δεν εφαρμόζουν την ενιαία τιμή. Η Γαλλία και το Λουξεμβούργο μείωσαν πέρυσι τον ΦΠΑ στα e-books, σε πείσμα του ευρωπαϊκού κανονισμού. Σουηδία και Νορβηγία, εξάλλου, επιδοτούν τους συγγραφείς τους, με αποτέλεσμα την τεράστια εξάπλωση της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας.

Τώρα, η Τρόικα απαιτεί από την σαμαροβενιζελική κυβέρνηση την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, όπως απαιτεί και την πώληση αναλγητικών από τα σούπερ μάρκετ και την παράταση ζωής του γάλακτος. Και οι τρεις απαιτήσεις έχουν ως σκοπό τη μονοπώληση της -όποιας- ελληνικής αγοράς από ξένες αλυσίδες και πολυεθνικές.

Δεν θέλω να χάσουν τη δουλειά τους χιλιάδες άνθρωποι. Ούτε να καταστραφούν κι άλλοι παραγωγικοί κλάδοι
Θέλω επίσης να έχω τη δυνατότητα επιλογής στο βιβλίο. Συνεπώς, στην αυριανή εκδήλωση πρέπει να είμαστε πολλοί. Για το καλό μας.

Η δεύτερη εκδήλωση θα γίνει στις 8 το βράδυ στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Πατησίων 76, για να τιμήσει τον σπουδαίο άνθρωπο και διανοητή Ευτύχη Μπιτσάκη, ο οποίος διδαξε Θεωρητική Φυσική και Φιλοσοφία στα πανεπιστήμια Παρισιού, Ιωαννίνων και Αθηνών.


Να υπενθυμίσω ότι, παρά την άθλια συμπεριφορά του ΚΚΕ απέναντί του,  εκείνος εξακολουθεί να αγωνιά για την τύχη της Αριστεράς και να αρθρογραφεί για την ενότητά της. Και είναι αθλιότητα να λοιδορείται ένας άνθρωπος που αγωνίστηκε με την ΕΠΟΝ και φυλακίστηκε για πολλά χρόνια επί Χούντας, από κάποιους οι οποίοι μεγάλωσαν σε κομματικό σωλήνα και ουδέποτε χρειάστηκε να βγουν από αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: