Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Πατέντες δημιουργοί τεράτων

Όπως έχω ξαναγράψει, παντοδύναμες πολυεθνικές εξαγοράζουν ευρωπαίους βουλευτές, προκειμένου να μονοπωλήσουν το εμπόριο σπόρων. Κατασκευάζουν στα εργαστήρια βιοτεχνολογίας στείρους σπόρους , τους αποκαλούμενους και terminator, οι οποίοι μετά την καρποφορία πεθαίνουν, αναγκάζοντας τους αγρότες να αγοράζουν καινούριους. Οι εταιρείες εξαπλώνονται σαν πανούκλα σε όλο τον πλανήτη, αποκομίζοντας αμύθητα πλούτη και εξαφανίζοντας παραδοσιακές ποικιλίες, αλλά και αποδείξεις της καταστροφικής τους δράσης. Αν κατορθώσουν να επιβληθούν, η επιβίωση δισεκατομμυρίων ανθρώπων θα εξαρτάται από τις ορέξεις τους.


Η λιμοκτονία, όμως, δεν είναι η μοναδική επίπτωση. Οι μεταλλαγμένοι σπόροι ενδέχεται να προκαλέσουν άγνωστες ασθένειες, τερατογενέσεις και εξαφάνιση κρίκων της βιολογικής αλυσίδας. Χρησιμοποιώ το ρήμα "ενδέχεται", επειδή οι σχετικές μελέτες -εάν υπάρχουν- δεν δημοσιεύονται. Εν ολίγοις, μαθητευόμενοι μάγοι πειραματίζονται με την ίδια τη ζωή στη Γη, με μόνο κίνητρο το χρήμα και όχι την εξάλειψη της πείνας, όπως ψευδώς ισχυρίζονται.

Ήδη στις ΗΠΑ, οι αγρότες δεν έχουν δικαίωμα να παραγάγουν δικούς τους σπόρους. Το ίδιο και σε κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι αντιδράσεις των φτωχών λαών είναι πολλές, αλλά καταδικασμένες σε αποτυχία, επειδή οι κυβερνήσεις τους εξαγοράζονται εύκολα.


Ο Εδουάρδο Γαλεάνο, στο βιβλίο του Οι μέρες αφηγούνται (εκδ. Πάπυρος, σελ. 250), γράφει: "Το Πάσχα του 2010, λίγους μήνες μετά το σεισμό, η Αϊτή έλαβε ως δώρο από τη Monsanto εξήντα χιλιάδες σάκους με σπόρους που είχε παραγάγει η βιομηχανία χημικών. Οι αγρότες που συγκεντρώθηκαν για να παραλάβουν τη δωρεά άναψαν τεράστια φωτιά και έκαψαν όλους τους σάκους¨.

Στην ΕΕ, υπήρξε αντίσταση από πολίτες και οργανώσεις όπως η ελληνική Πελίτι και η κυπριακή Κίνημα Ζωής Κύπρου, οι οποίες έχουν δημιουργήσει τράπεζα σπόρων που διανέμουν δωρεάν σε αγρότες.

Εδώ και μήνες, ενωμένες οι οργανώσεις από ολόκληρη την ΕΕ ζητούν να ανακληθεί το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που δόθηκε τον περασμένο Μάιο στην εταιρεία Syngenta για μια ποικιλία πιπεριάς, ανθεκτικής στις ασθένειες. Η ποικιλία αυτή υπάρχει ήδη σε άγρια μορφή στη Τζαμάικα, αναφέρει η ιστοσελίδα Left. Η εταιρεία τη διασταύρωσε με μιαν άλλη και την παρουσίασε ως δική της πατέντα! Σημειωτέον ότι στη Λατινική Αμερική υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 ποικιλίες πιπεριάς.

Αυτές τις μέρες, οι αγρότες μας έχουν βγει με τα τρακτέρ και διαμαρτύρονται για τη φορολόγησή τους. Δυστυχώς, το χαμηλό μορφωτικό τους επίπεδο, οι κομματάρχες και η έλλειψη ενημέρωσης τούς εμποδίζουν να δουν τη μεγαλύτερη απειλή: την υποδούλωσή τους σε εταιρείες τέρατα όπως η Monsanto, η Bayer και η Syngenta. Αν οι οργανώσεις χάσουν τη μάχη, θα είναι πολύ αργά για όλους μας.
Η επιλογή της χρονικής συγκυρίας, με την οικονομική κρίση που ταλανίζει όλη την Ευρώπη και δεν επιτρέπει τη νηφάλια σκέψη, δεν είναι καθόλου, μα καθόλου τυχαία.

3 σχόλια:

Διαχειριστής είπε...

Πολύ σωστά!Καίριο ζήτημα που τα άλλα δεν μας αφήνουν να του δώσουμε τη δέουσα προσοχή. Ευτυχώς υπάρχει το Πελίτι και άλλες τέτοιες προσπάθειες.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Λωτοφάγος είπε...

@ Ναι, ευτυχώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που νοιάζονται χωρίς να είναι... ελεήμονες.
Καλό βράδυ.