Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Εύγε Κρίτων!

Θυμάστε που έγραφα για την προσπάθεια πολυεθνικών όπως η Monsanto να μονοπωλήσουν το εμπόριο σπόρων στην ΕΕ; Η πρόταση νόμου θα υποχρέωνε τους αγρότες να αγοράζουν σπόρους terminator, οι οποίοι καταστρέφονται μετά την καρποφορία και δεν μπορούν να χρησιμεύσουν σε τίποτε.



Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης κατέθεσε τροπολογία που απορρίπτει αυτή την πρόταση και πέτυχε την υπερψήφισή της από τις επιτροπές Περιβάλλοντος και Γεωργίας της ΕΕ.
"Η επόμενη μάχη θα δοθεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Η νίκη αυτή καταδεικνύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιδρά θετικά στο δημοκρατικό έλεγχο και πως η ευκαιρία για κάθε πολίτη να επηρεάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι καθημερινή και δεν εξαντλείται την ημέρα των ευρωεκλογών", δήλωσε ο ευρωβουλευτής.

Για την Ιστορία, ο Κρίτων Αρσένης εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ το 2009. Τον Νοέμβριο του 2011 βραβεύτηκε ως ο καλύτερος ευρωβουλευτής στον τομέα της προστασίας των δασών. Πέρυσι τον Μάρτιο κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την fast track επένδυση στη Μονή Τοπλού και τον Μάιο ανεξαρτητοποιήθηκε, προφανώς επειδή και ο ίδιος έβλεπε πως δεν χωρούσε σε τέτοιο κόμμα. Αυτή την περίοδο αγωνίζεται, μαζί με πολλούς άλλους, για να μην απορριφθούν στη Μεσόγειο τα χημικά της Συρίας. Ίσως ο άνθρωπος αυτός είναι το καλύτερο δώρο που μας έκανε ποτέ το ΠΑΣΟΚ.

*  *  *  *

Μιλώντας για θέματα περιβάλλοντος και επιβίωσης, θα αναφερθώ και στη θανάτωση μιας υγιέστατης καμηλοπάρδαλης από τους υπευθύνους του Ζωολογικού Κήπου της Κοπεγχάγης, επειδή πολλές από τις καμηλοπαρδάλεις τους μοιράζονται τα ίδια γονίδια! Η διεθνής κινητοποίηση δεν κατόρθωσε να τους εμποδίσει.

Η είδηση και η φωτογραφία από http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=414678

Η ύπαρξη και μόνο ζωολογικών κήπων είναι εγκληματική. Τα ζώα πρέπει να είναι ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον. Εκτός από αυτό, όμως, δεν περίμενα κάτι καλύτερο από έναν λαό που σφάζει εκατοντάδες δελφίνια κάθε χρόνο για πλάκα!

2 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Λιγότερο από δέκα εταιρίες-πολυεθνικές ελέγχουν ΗΔΗ τα 2/3 της παγκόσμιας αγοράς των σπόρων. Η Ε.Ε. τους κατοχύρωσε το πιο ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο και ετοιμάζεται για νέες υπέρ των ρυθμίσεις! και τι λέει τώρα ο κυρ Κρίτων...

Λωτοφάγος είπε...

@ Ο "κυρ Κρίτων" προσπαθεί να το σταματήσει, Ευρυτάνα. Δεν είναι μόνος του, δεν είναι Ρομπέν των Δασών. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι που ανησυχούν. Κι επειδή δεν τελείωσαν όλα, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται.

Ο Αρσένης μπορεί, εκ της θέσεώς του, να πιέσει και να επηρεάσει τους άλλους ευρωβουλευτές. Εμείς οι υπόλοιποι, όμως, οφείλουμε να ενδιαφερθούμε. Και αν η κρίση συσκοτίζει τα πράγματα, υπάρχει πληροφόρηση στο διαδίκτυο. Κανείς δεν μπορεί να το παίζει ανενημέρωτος.
Καλό σου βράδυ.