Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Εκείνοι Παλίρροια, εμείς άμπωτη

Η "Λευκή Παλίρροια" στην Ισπανία, το κίνημα των γιατρών και νοσηλευτών δηλαδή, κατόρθωσε να αποτρέψει τα σχέδια του Ραχόι για ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων.
Βέβαια, από την αρχή οι γιατροί είχαν με το μέρος τους την κοινωνία και τα δικαστήρια. Δεν πάλευαν μόνοι με το θηρίο.


Αυτή είναι μία από τις ειδοποιούς διαφορές με την Ελλάδα: κανένας κλάδος δεν αγωνίζεται μόνος. Η λαϊκή στήριξη προστατεύει τους διαδηλωτές από την "περιποίηση" της αστυνομίας. Από την άλλη, βεβαίως, ο Ραχόι δεν έχει εξώφθαλμα φασιστική νοοτροπία, οι δικαστές συνήθως δεν εξυπηρετούν σκοπιμότητες και τα ισπανικά ΜΑΤ δεν είναι χρυσαυγίτες του κερατά!

Στην χώρα μας, οι νίκες είναι μικρές και κερδίζονται δύσκολα. Σε σημαντικά ζητήματα, το μεγαλύτερο μέρος του λαού παραμένει παγερά αδιάφορο. Τι κι αν ξεπουληθεί το νερό ή η ηλεκτροπαραγωγή; Μοιάζει να μην καταλαβαίνει ότι οι πόροι αυτοί αποτελούν ανεκτίμητη και αναντικατάστατη περιουσία.
Όσο για τα ΜΑΤ, χτυπούν πλέον ανάπηρους ανθρώπους και προστατεύουν ιδιωτικά εργοστάσια από τους απεργούς. Δηλαδή τους πληρώνουμε για να μας δέρνουν και για να δρουν σαν ιδιωτικός στρατός! 

Προχθές, 151 αχρείοι ψήφισαν "ναι" στην ιδιωτικοποίηση του 66% των δικτύων ηλεκτρισμού, γνωστών ως ΑΔΜΗΕ, σαν να επρόκειτο για κληρονομιά από τον παππού τους. Από τη συγκυβέρνηση έλειπαν ο ΓΑΠ και οι Χρυσοχοΐδης, Ντινόπουλος και Κεφαλογιάννης. Τους αντικατέστησαν επαξίως οι ανεξάρτητοι (;) Λοβέρδος και Αηδόνης. Εξυπακούεται πως πρόκειται για κανονικό ξεπούλημα, αφού η τιμή καθορίστηκε στα 400 εκατομμύρια, ενώ η αξία τους είναι 2,5 δισεκατομμύρια!

Επιστρέφοντας από Βρυξέλλες, ο Α. Σαμαράς έκανε μια στάση στην άτυχη Κεφαλονιά, επέδειξε ενδιαφέρον, είπε πως ποτέ άλλοτε κρατικός μηχανισμός δεν λειτούργησε τόσο άμεσα και αναχώρησε.
Μα, αγαπητέ, ύστερα από τόσες καταστροφές και με τόσα μέσα που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, το αντίθετο θα ήταν κατάπτυστο.
Το θλιβερό είναι πως, 60 χρόνια μετά τον σεισμό του 1953, ο σεισμός χτύπησε ξανά σε περίοδο κονωνικής και οικονομικής κατάρρευσης.

Άκουσα χθες τον καθηγητή του ΑΠΘ Χριστόφορο Βερναρδάκη να εξηγεί γιατί οι δημοσκοπήσεις σήμερα είναι λιγότερο έγκυρες από ποτέ: μόλις το 10% των ερωτωμένων δέχεται να απαντήσει, οι απαντήσεις τους μπορεί να είναι ανειλικρινείς, ενώ τουλάχιστον 300.000 νοικοκυριά έχουν κομμένο τηλέφωνο. Έτσι, τα πιο ταλαιπωρημένα από την κρίση κοινωνικά στρώματα δεν εκπροσωπούνται στις δημοσκοπήσεις. Όσο για το δήθεν μεγάλο ποσοστό αυτών που θέλουν κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αποτελέσματα τέτοιου είδους προκύπτουν από τις κατάλληλες και παραπλανητικές ερωτήσεις. Και ο κ. Βερναρδάκης συμπλήρωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ενδέχεται να εκπλήξει πολλούς...

Καλό μήνα σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: