Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

"Peru sabe"

Περού σάβε, δηλαδή "Το Περού γνωρίζει". Τι γνωρίζει; Επιθυμώντας διακαώς να το μάθουμε, σπεύσαμε χθες στη φιλόξενη αίθουσα Θόδωρος Αγγελόπουλος του Γαλλικού Ινστιτούτου. Ομολογουμένως, κάποιο ρόλο έπαιξε κι η υπόσχεση ότι, μετά την προβολή, η Πρεσβεία του Περού θα κερνούσε pisco sour, ένα κοκτέιλ για το οποίο είχα ακούσει τα καλύτερα -με την προτροπή "μην πιεις πολύ, γιατί βαράει".


Μετά το El Sistema του Εξάντα, για την πολυετή προσπάθεια να μυηθούν στη μουσική τα φτωχά παιδιά της Βενεζουέλας, το Peru Sabe μιλάει για την άκρως πετυχημένη μύηση των Περουβιανών στη γαστρονομία! Πάνω από 80.000 νέοι από υποβαθμισμένες περιοχές, με ταλέντο και επιθυμία να γλιτώσουν από την ένδεια και την κόκα, έχουν γραφτεί στις σχολές μαγείρων τα τελευταία χρόνια.


Εκεί μαθαίνουν πώς να αξιοποιούν την αστείρευτη βιοποικιλότητα της Αμαζονίας και των Άνδεων. Για παράδειγμα, ξέρετε πως υπάρχουν περίπου 10.000 είδη πατάτας, καλαμπόκια σε πολλά χρώματα και 1.000 είδη πιπεριάς;

 Και αυτά είναι όσα αναγνωρίζουμε εμείς. Διότι οι ποικιλίες φρούτων, λαχανικών και ψαριών είναι αμέτρητες.

Στις 7.000 χρόνια που κατοικείται η περιοχή, αναπτύχθηκε η μαγειρική των αυτοχθόνων, η οποία εμπλουτίστηκε από τις επιμειξίες μετά τους κονκισταδόρες. Το 10% των κατοίκων είναι Κινέζοι, το 10% Αφρικανοί και το 10% Ιάπωνες. Οι δικές τους νοστιμιές μπόλιασαν την ινδιάνικη και την ισπανική κουζίνα, με αποτέλεσμα ένα όργιο γεύσεων και χρωμάτων.
Οι Περουβιάνοι είναι περήφανοι για την παράδοσή τους, έστω κι αν οι γείτονές τους (Χιλή και Κολομβία) τους αντιμετωπίζουν σαν "βλάχους".
Στην παράδοση αυτή ξεναγεί τον καταλανό σεφ Ferran Adria (ιδρυτή της μοριακής γαστρονομίας) και εμάς, ο μεγαλύτερος λατινοαμερικάνος σεφ Gaston Acurio. Και εξηγεί ότι αξιοποίησαν σπιτικές συνταγές, μάγειρες του δρόμου και αρχαία γνώση.


Αν θέλετε να δείτε κι εσείς το ντοκιμαντέρ, μπορείτε να πάτε την Κυριακή, στον κινηματογράφο Δαναό, στις 4 το απόγευμα.
Μόνο προσοχή στο Pisco Sour: είναι εξωτικό, αλλάζει γεύσεις και η επανάληψη... χτυπάει λιγάκι.

3 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Πάρα πολύ ενδιαφέρον! Ευχαριστούμε! Καλό ξημέρωμα φίλε μου.

Διαχειριστής είπε...

Πολύ ωραίο αφιέρωμα!

Λωτοφάγος είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλό ξημέρωμα και στις δυο σας.