Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Τρ - Ελλάς

Κατά τη διάνοιξη του σταθμού Βενιζέλος του μετρό Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, και σε βάθος μόλις έξι μέτρων, ο κυριότερος εμπορικός δρόμος (decumanus maximus) της πόλης κατά τον 4ο μ.Χ αιώνα, δημόσια κτήρια και καταστήματα. Ο δρόμος αυτός είναι μεγαλόπρεπα στρωμένος με μαρμάρινες και λίθινες πλάκες, και φυσικά είναι μοναδικός στο είδος του.

http://www.parallaximag.gr/parallax-view/h-teleytaia-eykairia-gia-ta-arhaia-tis-venizeloy
Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) -επί υπουργίας Τζαβάρα (πού χάθηκε αυτή η ψυχή;) και χωρίς να έχει καν επισκεφθεί το χώρο- συμφώνησε με την εταιρεία Αττικό Μετρό για τη μεταφορά των ευρημάτων στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. 

Οι μόνοι που αντιτάχθηκαν τότε στην ανεκδιήγητη αυτή απόφαση ήταν οι απλοί και... ανόθευτοι αρχαιολόγοι. Οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αντίξοες συνθήκες για 800 ευρώ το μήνα. Έχουν αποδεχτεί αυτή την κατάσταση, δεκαετίες τώρα. Εργάζονται κυριολεκτικά για την ψυχή του παππού τους. Αλλά κυρίως αγαπούν αυτό που κάνουν.
Επί μήνες προσπαθούσαν να κερδίσουν την υποστήριξη των πολιτών και των δημοτικών αρχόντων. Και τα κατάφεραν: έλληνες και ξένοι επιστήμονες υποστήριξαν την παραμονή των μνημείων στη θέση τους, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η μεταφορά αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας.



Αύριο Τρίτη, ένα χρόνο μετά την πρώτη του απόφαση, το ΚΑΣ θα συνεδριάσει και πάλι, αυτή τη φορά με την παρουσία του Δημάρχου και των νομικών συμβούλων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Αντιλαμβάνομαι τη σπουδαιότητα των ευρημάτων. Πριν από χρόνια, στην Πρέβεζα, κάποιος μας σύστησε να επισκεφθούμε την Κασσώπη. Θυμάμαι τη συγκίνηση που νιώσαμε, περπατώντας στους άριστα διατηρημένους δρόμους μιας αρχαίας πόλης και βλέποντας τις εισόδους καταστημάτων και σπιτιών. Ήταν μοναδική εμπειρία.
Εύχομαι το ΚΑΣ να αποφασίσει σωστά. Διότι είναι αδιανόητο να μεταφέρει κανείς έναν δρόμο 77 μέτρων, μαζί με τους κίονες και τους τοίχους κτηρίων και να τους ξαναστήσει σε ένα... στρατόπεδο.

2 σχόλια:

akrat είπε...

καλημέρα

δύσκολα ερωτήματα σε μια κοινωνία που ξέρει τις αρχαιολογικές υπηρεσίες....

προτιμώνται οι αλλοδαπές που τουλάχιστον διασώζουν κάτι ....

αλλοίμονο πολλά πάνε σε τσέπες..

Λωτοφάγος είπε...

@ Όχι ακριβώς, Ακράτ. Οι αρχαιολογικές υπηρεσίες δεν είναι ΚΑΣ. Είναι απλοί αρχαιολόγοι.

Όσο για τις αλλοδαπές υπηρεσίες, σου υπενθυμίζω την πρόταση του ανασκαφέα της Νεμέας Στίβεν Μίλερ, ο οποίος πρότεινε την... εκμετάλλευση αρχαιολογικών χώρων από ιδιώτες!