Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Πώς κοιμούνται τις νύχτες;

Γεννήθηκε το 2000.
Τη χρονιά που πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες απάτες όλων των εποχών, ο περίφημος "ιός της χιλιετίας". Η υστερία περί κατάρρευσης των τραπεζικών συστημάτων, αφού τα δύο τελευταία ψηφία στις εγγραφές θα ήταν 00. Δισεκατομμύρια σπαταλήθηκαν από τις τράπεζες που θα διασώζαμε ύστερα από μια δεκαετία, προκειμένου κάποιοι αετονύχηδες να "θωρακίσουν" το σύστημα. Όσο για τους καταθέτες, είχαν σπεύσει να κάνουν μεγάλες αναλήψεις, για να σώσουν, υποτίθεται, τα χρήματά τους.

Γεννήθηκε το 2000.
Ένα χρόνο μετά τον βομβαρδισμό της Σερβίας με απεμπλουτισμένο ουράνιο από έναν γελοίο χάχα, ο οποίος ζήτησε ταπεινά συγγνώμη από το αμερικανικό έθνος, για μια "ανάρμοστη σχέση", εξηγώντας ότι δεν είχε εκσπερματίσει στο στόμα μιας μαθητευόμενης, επειδή... δεν την ήξερε καλά.

Γεννήθηκε το 2000.
Κι εμείς γελούσαμε, επειδή η "ισχυρή" Ελλάδα του κομπλεξικού Σημίτη έχτιζε τα φαραωνικά στάδια των Ολυμπιακών Αγώνων, σπαταλώντας δάνεια που θα τα πληρώνουν και τα τρισέγγονά μας. Και κλείναμε τα μάτια στο πάρτι λαμογιάς, το οποίο θα άφηνε μια μαύρη τρύπα 13 δισεκατομμυρίων, την οποία πρόσφατα ανακάλυψαν οι εκπρόσωποι της Τρόικας και ζητούν να την καλύψει η διοργανώτρια Αρχή (λέγε με Γιάννα Δασκαλάκη).

Γεννήθηκε το 2000.
Όπως γεννιούνται πάντα τα κορίτσια, σαν υπόσχεση της Φύσης ότι η ζωή συνεχίζεται.
Η μητέρα της ήταν Σέρβα, που ήρθε στην "πλούσια" Ελλάδα, ελπίζοντας να μεγαλώσει την κόρη της μακριά από τον καρκίνο που προκαλεί το απεμπλουτισμένο ουράνιο και την ανεργία που μαστίζει τη χώρα της.

Μα η μητέρα έμεινε άνεργη. Κι οι λογαριασμοί συσσωρεύονταν απλήρωτοι. Η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα. Δεν μπορεί, βλέπετε, να το κόψει στα πολυτελή γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού, για τα οποία ούτε το ηλεκτρικό ρεύμα ούτε το χαράτσι πληρώνεται -όπως γράφει το τελευταίο τεύχος του HOT DOC.
Πετρέλαιο δεν μπορούσε να πληρώσει η μητέρα στο φτωχόσπιτο της Ξηροκρήνης στη Θεσσαλονίκη. Επειδή τα ανάλγητα στουρνάρια του υπουργείου δεν τολμούν να αγγίξουν τους λαθρέμπορους καυσίμων και από πέρυσι ανέβασαν το φόρο του πετρελαίου θέρμανσης στο θεό. Ο θάνατος των δύο φοιτητών δεν συγκίνησε κανέναν. Κι εμείς τον ξεχάσαμε γρήγορα.
Χτες βράδυ, όταν οι κεραυνοί μάς ξεκούφαιναν στην Αθήνα, κι ο άνεμος παράσερνε τα πάντα, το κοριτσάκι άφησε την τελευταία του πνοή δίπλα στο μαγκάλι. Εν έτει 2013.

Εφαρμόζοντας το γράμμα του νόμου, κάποιοι ανάλγητοι συνέλαβαν τη χαροκαμένη μητέρα για φόνο εξ αμελείας! Η εισαγγελέας παρενέβη και αφέθηκε ελεύθερη, για να συλληφθεί λίγο μετά και να της δοθεί προθεσμία ενός μήνα, προκειμένου να εγκαταλείψει τη χώρα.
Βλέπετε, αν οι μετανάστες μείνουν άνεργοι, δεν δικαιούνται άδεια παραμονής πλέον.

"Πώς κοιμούνται τις νύχτες;", με ρώτησε η κόρη μου. Και μου μίλησε για τον ημιτελικό του αμερικανικού Master Chef, όπου ένας Ιταλός σεφ, ο Λούκα, δεν δίστασε να δανείσει σε ανταγωνίστριές του υλικά που είχαν ανάγκη. Όταν τον ρώτησαν γιατί το έκανε, απάντησε: "Επειδή, όταν κοιτώ το πρόσωπό μου στον καθρέφτη, θέλω να μου αρέσει αυτό που βλέπω"!
Όσο για σένα, κορίτσι μου, νομίζω πως η καλύτερη απάντηση στο ερώτημά σου είναι αυτή η φωτογραφία:
από εδώ

Υ.Γ. Γράφω, ακούγοντας τη θεϊκή φωνή της Μαρίας Κάλλας. Γεννήθηκε πριν από 90 χρόνια και πέθανε στα 54 της. Όπως οι περισσότεροι μεγάλοι καλλιτέχνες δεν ευτύχησε στη ζωή της. Ακόμα και η ίδια της η χώρα την είχε διώξει. Ακριβώς όπως σήμερα διώχνει χιλιάδες από τα καλύτερα παιδιά της. 
Ξιππασμένη και κουρελού. 

8 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Σου μιλάω για πολύ οργή.........

Unknown είπε...

Μα δεν ειναι ανθρωποι,ειναι βρυκολακες που τρεφονται με ανθρωπινο αιμα..Δε γλιτωσε το παιδι,δυστυχως δεν υπαρχει ελπιδα...

Λωτοφάγος είπε...

@ Που θα μας περάσει σύντομα, φοβάμαι, Τζόαν.
Συμβαίνουν τόσα πολλά τραγικά περιστατικά κάθε μέρα...

Λωτοφάγος είπε...

@ Βρυκόλακες, ναι, Βάσω. Και μάλιστα σαδιστές βρυκόλακες.

BUTTERFLY είπε...

αυτο ειναι το θεμα...συμβαινουν τοσες τραγωδιες καθημερινα που αρχικα οργιζομαστε,μετα πελαγωνουμε,υστερα παγωνουμε...κι η ζωη συνεχιζεται...για καποιους...

Λωτοφάγος είπε...

@ Φοβάμαι πως πολλοί είναι αυτοί που τα προσπερνούν και συνεχίζουν τη ζωή τους, Butterfly. Αν κρίνω, δηλαδή, από την παθητικότητά τους.

Ανώνυμος είπε...

Ο Χατζιδάκις (ο Μάνος, όχι ο άλλος ο πορωμένος χάχας), είπε περίπου παραφράζοντας τον Καμύ, πως το χειρότερο απ το πρόσωπο του κτήνους είναι να συνηθίσουμε το κτήνος.
Ε, το καταφέραμε!

mbiker

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Στον τίτλο σου:
Μια χαρά κοιμούνται! Οι τύψεις προϋποθέτουν ανθρωπιά. Οπότε....