Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Remember the 5th of November

Χθες, 5 Νοεμβρίου, ήταν η 408η επέτειος από την απόπειρα του Γκάι (ή Γκίντο) Φωκς και της ομάδας του να ανατινάξουν το Βρετανικό Κοινοβούλιο, ως αντίδραση στον τυραννικό βασιλιά Ιάκωβο Α΄. Δυστυχώς, η απόπειρα αυτή, γνωστή ως Συνωμοσία της Πυρίτιδας, πήγε "καρφωτή", με αποτέλεσμα τη σύλληψη και εκτέλεση των συνωμοτών στις 31 Ιανουαρίου του 1606.

Τον 20ό αιώνα, το όνομα Guy πήρε τη σημασία του "φίλου" και για τα δύο φύλα. Το 2006, τετρακόσια χρόνια μετά τον απαγχονισμό του Φωκς, γυρίστηκε η ταινία V for Vendetta, βασισμένη σε ένα βιβλίο κόμικς, και καθιέρωσε τη γνωστή μάσκα που πλέον φοριέται πολύ σε διαδηλώσεις.

από Left


Χθες, επίσης, έκλεισε τον πρώτο της χρόνο η Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία συνεχίζει να εκδίδεται χωρίς αφεντικά, ενώ τις εισπράξεις της μοιράζονται εξίσου όλοι οι μέτοχοί της, από τους οποίους οι περισσότεροι είχαν απολυθεί από την παλιά Ελευθεροτυπία. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πρώτα έξοδα, έβαλαν ο καθένας από 1.000 ευρώ, ξεκινώντας ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα σε εξαιρετικά δύσκολη εποχή.


Από το πρώτο φύλλο στήριξα συνειδητά την εφημερίδα και παρακολουθούσα με αγωνία την κυκλοφορία της. Χάρηκα όταν έμαθα πως οι μέτοχοι πήραν τον πρώτο τους μισθό και χαίρομαι ακόμα περισσότερο επειδή συνεχίζει να βγαίνει και να αυξάνει τους αναγνώστες της. Η εγκυρότητά της είναι πλέον αναγνωρισμένη χάρη στους άξιους συντάκτες της, είναι παρούσα σε κάθε κίνημα ή συλλογικότητα, η ύλη της γίνεται συνεχώς καλύτερη, ενώ το εγχείρημα παρακολουθούν με ενδιαφέρον δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.

Χρόνια πολλά και ανεξάρτητα, αγαπητή Εφημερίδα των Συντακτών.

2 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Είναι σίγουρα από τις δυσεύρετες μικρές "οάσεις" η "Εφημερίδα των συντακτών"...

Λωτοφάγος είπε...

@ Και γι'αυτό οφείλουμε να τις στηρίξουμε. Για να συνεχίσουμε να πίνουμε νερό από αυτές, Ευρυτάνα.