Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

"Ντροπή";

"Ντροπή για την Ευρώπη" χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ χθες τα αλλεπάλληλα ναυάγια των καρυδότσουφλων που έρχονται από την Αφρική και την Ασία γεμάτα πρόσφυγες.

Έχω δύο ενστάσεις επ' αυτού:
  • Η λέξη "ντροπή" δεν υπάρχει στο ευρωπαϊκό λεξικό. Στη μακραίωνη ιστορία τους, οι ευρωπαϊκές φυλές διέπρεψαν σε πολέμους μεταξύ τους και στην καταλήστευση άλλων ηπείρων. Από τον α' και τον β' αποικισμό των Ελλήνων (για τους οποίους δεν έχουμε καθόλου πληροφόρηση τι βρήκαν στις νέες χώρες και πώς συμπεριφέρθηκαν), μέχρι τον εμφύλιο της Συρίας (με τον Βενιζέλο να ζητά... εισβολή), η ευρωπαϊκή ιστορία είναι γραμμένη με αίμα (άλλων, ως επί το πλείστον), βασανιστήρια (εδώ προεξάρχει η Ιερή Εξέταση), λεηλασίες και πόνο. Ποτέ η Ευρώπη δεν ζήτησε συγγνώμη για τους 2 παγκόσμιους πολέμους, για τις σφαγές στις αποικίες, τον εποικισμό* της αμερικανικής ηπείρου και το δουλεμπόριο. 
  • Η προσφυγιά και η μαζική μετανάστευση είναι αποτέλεσμα πολέμων και πείνας. "Η φτώχεια είναι η μεγαλύτερη βία", είχε πει ο Γκάντι. Αν πάρουμε ένα-ένα τα κράτη της Ασίας και της Αφρικής, από τα οποία προέρχονται οι επιβάτες των καρυδότσουφλων της Λαμπεντούζα και οι ρακένδυτοι του Έβρου, θα διαπιστώσουμε ότι σε όλα υπάρχουν πόλεμοι, δικτατορίες και απελπισία. Αν δεν είναι πάντα αποτέλεσμα ευρωπαϊκής ανάμειξης, σίγουρα από εκεί προέρχονται τα όπλα που συντηρούν αυτά τα φαινόμενα. Όπλα, ναρκωτικά και σωματεμπορία είναι τα πιο προσοδοφόρα εμπορεύματα σήμερα. Και δεν εμπλέκονται μόνο συμμορίες σε αυτά, αλλά και ολόκληρες χώρες, οι οποίες υποκριτικά καταδικάζουν και... καταπολεμούν.
από το ναυάγιο ανοιχτά της Λευκάδας
 Συνεπώς, δεν είναι ντροπή για την Ευρώπη τα πτώματα των απελπισμένων που ξεβράζονται στις ακτές. Είναι το διαχρονικό της έγκλημα!

* Εποικισμός είναι η εγκατάσταση άλλων φυλών σε περιοχές ήδη κατοικημένες, ενώ αποικισμός είναι η κατοίκηση σε έρημες περιοχές. Γι' αυτό και οι Ισραηλινοί στη Λωρίδα της Γάζας λέγονται έποικοι και όχι άποικοι.

6 σχόλια:

serenata είπε...

Ας μην κολλάμε στις λέξεις φίλε μου.
Είναι ντροπή να συνεχίζεται το 2013 το έγκλημα της Ευρώπης!

Καλό Σαββατοκύριακο:))

Mia Petra είπε...

Είναι αυτά που λέγαμε προχθές και με τις χώρες "τύπου Φιλιππίνες"...... Αίσχος.... Από το κακό στο χειρότερο πάμε.. Καλό σου βράδυ φίλε μου! :)

Λωτοφάγος είπε...

@ Σερενάτα, έγραψα αυτό το κείμενο διότι θεώρησα πολύ επιεική τη λέξη ντροπή.
Ντροπή είναι οι άστεγοι στους δρόμους. Εδώ έχουμε αναβάθμιση σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Λωτοφάγος είπε...

@ Δυστυχώς, Τζόαν. Και γινόμαστε όλο και πιο αδιάφοροι.
Καλό σου βράδυ.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Η γριά αμαρτωλή Ευρώπη δεν δικαιούται να ομιλεί.
Οι λαοί -όταν και αν ξυπνήσουν- ναι.

Λωτοφάγος είπε...

@ Αν... Προς το παρόν, φίλε Ευρυτάνα, κοιμούνται βαθιά.