Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Μια ζωή... Jumbo!

Οι κόρες μου μεγάλωσαν με τα εκπληκτικά ξύλινα παιχνίδια του Κουβαλιά, τα Playmobil της Lyra και φυσικά τις δημιουργίες της El Greco: κάτι πιγκουινάκια που ανεβοκατέβαιναν θορυβωδώς τις σκάλες, μια κούκλα με τον φίλο της που άκουγαν, όμως, στα ηλίθια ονόματα Μπίμπι Μπο και Τζον Τζον και ασφαλώς το θρυλικό "μικρό μου πόνυ".
Δυστυχώς, αυτές οι ακμαίες ελληνικές βιομηχανίες έκλεισαν. Έφταιγε η ξενομανία, η ανικανότητα των διαδόχων ή οι αθρόες εισαγωγές πάμφθηνων κινέζικων παιχνιδιών; Μάλλον όλα αυτά μαζί.

Ο Αποστόλης Βακάκης, γιος του Γιώργου Βακάκη (El Greco), πούλησε την εταιρεία το 1990 και άρχισε να εισάγει κινέζικα πέντε χρόνια μετά.
Δεδομένου ότι τα παιδιά μου δεν έπαιζαν πια με κουκλάκια, δεν έδωσα σημασία, μέχρι που άκουσα στο ραδιόφωνο τις πρώτες διαφημίσεις της Jumbo και έβγαλα φλύκταινες! Ήταν αντιαισθητικές έως χυδαίες. Αναρωτήθηκα μάλιστα γιατί δεν επενέβαινε η Ομοσπονδία Γονέων.
Θυμάμαι μία, όπου ο πατέρας μιλούσε σαν καθυστερημένο. Η εταιρεία Μουστάκας αντέδρασε, στέλνοντας το μήνυμα ότι τα δικά της παιχνίδια απευθύνονταν σε έξυπνους γονείς, και η διαφήμιση αποσύρθηκε.
Δυστυχώς, στα χρόνια που ακολούθησαν, η διαφημιστική Pollen έφτιαχνε για τη Jumbo όλο και πιο προκλητικές ή απλώς εκνευριστικές διαφημίσεις, οι οποίες εξέφραζαν μια εποχή αμάθειας, κακογουστιάς και επίπλαστης ευδαιμονίας. 

[Σημειωτέον ότι η Pollen έχει βραβευτεί για την εκστρατεία της 11880 με εκείνον τον μαχαλόμαγκα του 1950, ενώ, σε βιντεάκι με τις πιο αγαπημένες διαφημίσεις, η περί ής ο λόγος είναι η μόνη σεξιστική!]

Καθώς η ποικιλία των εμπορευμάτων μεγάλωνε, φτάσαμε πλέον στις 5-6 διαφημιστικές εκστρατείες το χρόνο! Μέχρι φέτος τον Σεπτέμβριο, οπότε η εταιρεία είχε τη φαεινή να χρησιμοποιήσει τη μουσική από το Django του Ταραντίνο, δείχνοντας έναν μαύρο καβαλάρη-εκδικητή να νικάει τον UHU stick! 
Η UHU-Bison Hellas διαμαρτυρήθηκε στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας για παραβίαση του άρθρου 5 του ειδικού κώδικα.
Η εφημερίδα Επενδυτής (22.9.13) που δημοσίευσε την είδηση, προσθέτει πως πιθανότατα η Pollen δεν είχε εξασφαλίσει ούτε τα δικαιώματα για τη μουσική και του "ήρωα" από τις Sony Hellas και Feelgood Entertainment!

(τα καταστήματα είναι παρόμοιας αισθητικής με τις διαφημίσεις)

Την επόμενη μέρα έσκασε η ιστορία με τον άνεργο Βολιώτη που έκλεψε από κατάστημα Jumbo μαρκαδόρους αξίας μόλις 12 ευρώ, επειδή δεν μπορούσε να τους αγοράσει. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε φυλάκιση 20 ημερών, με 3ετή αναστολή, και σε πρόστιμο 80 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα, καθ' ήν στιγμήν ο άνθρωπος δεν είχε λεφτά ούτε για δικηγόρο. Μετά την κατακραυγή στα κοινωνικά δίκτυα, η εταιρεία δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι ο άνεργος πατέρας συνήθιζε "να αφαιρεί προϊόντα σε βάθος χρόνου".
[Εδώ πλέον μιλάμε για... βάθος γνώσης της ελληνικής γλώσσας]

Ακόμα και εν μέσω κρίσης, πάντως, η Jumbo αυξάνει αλματωδώς τα έσοδά της -500 εκατομμύρια από τον Ιούλιο του 2012 έως τον φετινό- και ανοίγει καινούρια υποκαταστήματα, κάνοντας την Τόνια Τσακίρη στο Βήμα online να της πλέκει το εγκώμιο.
Jumbo: κέρδη  που ζηλεύουν  οι τράπεζες
Ο Mr Jumbo


Προχθές, όμως, με αφορμή ένα βιντεάκι, πληροφορηθήκαμε ότι η επιτυχία οφείλεται όχι μόνο στις χαμηλές τιμές και στο επιχειρηματικό δαιμόνιο του Α. Βακάκη.
Με σύνθημα, "Δουλέψτε Jumbo - δουλέψτε τζάμπα", οι εργαζόμενοι ενημέρωναν τους πελάτες έξω από ένα κατάστημα ότι οι μισθοί τους μειώθηκαν κατά 70%, φτάνοντας τα 200 ευρώ μηνιαίως, για βάρδιες 4 ωρών -που φυσικά ποτέ δεν μένουν στο 4ωρο.



Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι μόνο τα ντόπια σαΐνια τόσο ικανά στην εκμετάλλευση. Η δήθεν δημοκρατική Ευρώπη αποδεικνύει πως οι καπιταληστές είναι ίδιοι παντού:

Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας των γαλλικών Carrefour υπήρξαν καταγγελίες ότι οι εργαζόμενοι στην παραλαβή εμπορευμάτων εξαναγκάζονταν να δουλεύουν φορώντας πατίνια, για να αυξάνεται η ταχύτητά τους! Άλλωστε, από την αρχή ήταν σχεδόν αδύνατον να βρεις κάποιον να ρωτήσεις στους διαδρόμους. Κοστίζουν οι πολλοί υπάλληλοι, ξέρετε...
Το περιοδικό Spiegel έγραψε ότι τα γερμανικά Aldi -τα οποία εγκατέλειψαν ήδη από το 2010 την Ελλάδα της κρίσης- κατηγορήθηκαν πρόσφατα ότι, εκπαιδεύουν τους υπαλλήλους δένοντάς τους σε στύλους με μεμβράνη περιτυλίγματος και ζωγραφίζοντας το πρόσωπό τους με μαρκαδόρους!

Όπως έλεγε ένα παλιό σύνθημα, "Τώρα ξέρεις". Η επιλογή είναι δική μας.

2 σχόλια:

Mia Petra είπε...

O tempora, o mores....... Καλό σου βράδυ φίλε μου!

Λωτοφάγος είπε...

Τζόαν, μιλάμε για συνθήκες γαλέρας, οι οποίες σε λίγο θα επεκταθούν σε όλη την Ευρώπη.