Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Το στέγαστρο του Πολιτισμού

"Καλό μήνα. Πώς είσαι;" με ρώτησε ο βιοκαλλιεργητής
"Με αυτά που γίνονται, πάλι καλά να λέμε".
Με πλησίασε κοιτώντας με διερευνητικά:
"Η βροχή ήταν εξαγνιστική".
"Ναι, την παρακολούθησα όλη. Με τις αστραπές της", χαμογέλασα, "Ξέπλυνε την πόλη από τον Μαύρο Σεπτέμβρη".
"Ο Θεός είναι Έλληνας", απάντησε θυμόσοφα, "μας δίνει μια ευκαιρία ακόμα. Για τους κολλημένους".

Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας μου. Αποφάσισα να τον υποδεχτώ στην αίθουσα του ΤΕΕ, όπου ο αρχαιολόγος Χρήστος Ντούμας και ο αρχιτέκτονας Νίκος Φιντικάκης μίλησαν για τον πολιτισμό της Θήρας και το περίφημο στέγαστρο, που παραδόθηκε πέρυσι επιδιορθωμένο, μετά την κατάρρευσή του το 2005, που κόστισε τη ζωή σε έναν Άγγλο τουρίστα.

"Αθωωθήκαμε πανηγυρικά, διότι συνεχώς μέχρι εκείνη τη στιγμή ζητούσαμε να μην επιτραπεί η είσοδος σε επισκέπτες, ενώ συνεχίζονταν οι εργασίες. Οι πολιτικοί, όμως, έχουν τις δικές τους προτεραιοτητες", εξήγησε ο Χ.Ντούμας.
Για την παρουσίαση, χρησιμοποιήθηκαν slides από τις ανασκαφές του Μαρινάτου και υλικό από το ντοκιμαντέρ της "μακαρίτισσας" ΕΡΤ -όπως είπε γελώντας ο Ν.Φιντικάκης.
"Δεν κατηγορούμε κανέναν", τόνισε ο Χ.Ντούμας, "ο Μαρινάτος ήθελε να προστατέψει τα ευρήματα και τα κάλυψε με... ελεεινίτ. Αυτή την τεχνολογία διέθετε τότε. Όμως, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονταν στο χώρο ήταν απάνθρωπες">
"Όταν πρότεινα στον Χρήστο βιοκλιματικό στέγαστρο, ενθουσιάστηκε", συνέχισε ο Φιντικάκης. Και τόνισε: "Η αρχιτεκτονική πρέπει να γίνεται ΓΙΑ την κοινωνία. Γι' αυτό, το στέγαστρο σέβεται το τοπίο. Εξέχει τόσο, όσο χρειάζεται για να υπάρχει φυσικός αερισμός. Όσο υπάρχει φως ημέρας, δεν χρησιμοποιείται καθόλου ηλεκτρισμός. Φωτισμός και εξαερισμός γίνεται με ειδικά ανοίγματα, ανάλογα με την εποχή. Μόνο τη νύχτα ανάβουν οι λάμπες. Και έχει δικές του ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες. Δεν επηρεάστηκε από τη διακοπή ρεύματος στο νησί τον Αύγουστο".


"Πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου, είχε προηγηθεί σεισμός. Μετά, οι άνθρωποι έκαναν ό,τι κι οι Αθηναίοι στο σεισμό του 1999: έψαξαν να βρουν επιζώντες και νεκρούς. Κατόπιν μάζεψαν έπιπλα και σκεύη, για να τα μεταφέρουν στο νέο τους κατάλυμμα. Όμως η βροχή με την ηφαιστειακή σκόνη κάλυψε τα πάντα και αναγκάστηκαν να φύγουν χωρίς αυτά. Έτσι βρήκαμε τα λείψανα αυτών των επίπλων, πήραμε εκμαγεία και τα ανακατασκευάσαμε", εξήγησε ο Ντούμας. "Θα μπορούσαμε να αναπαραστήσουμε τον τρόπο ζωής με όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν. Μόνο που δεν υπάρχουν λεφτά. Βρήκαμε καλάθια με σαλιγκάρια από την Κρήτη, δοχεία με γάρο (πάστα ψαριών) και αποξηραμένα ψάρια. Ήταν μια κοινωνία της αφθονίας. Μιλάμε για τον 17ο αιώνα π.Χ. Με τριώροφα σπίτια, των οποίων οι τοίχοι σώζονται, πλούσια σκεύη, τουαλέτες με σιφόνια, μπανιέρες και πολλές πολλές τοιχογραφίες".
Η, κατά τον Μαρινάτο, "Αίθουσα των πίθων"

"Διατηρήσαμε τον ίδιο προϋπολογισμό από το 1999", συμπλήρωσε ο Φιντικάκης. "Ας μας δείξουν άλλο έργο, στην Ελλάδα ή και στην Ευρώπη, που να κατόρθωσε κάτι τέτοιο. Αρχικά χρησιμοποίησα άχυρο ως μονωτικό υλικό, αλλά γρήγορα γέμισε ποντίκια και το αντικατέστησα με πετροβάμβακα, που είναι επίσης οικολογικό υλικό".
"Προσπαθούμε να φέρουμε την τοπική κοινωνία σε επαφή με αυτόν τον πολιτισμό. Οργανώνουμε επαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά και επισκέψεις για τους μεγάλους. Ο πολιτισμός του Αιγαίου είναι ακόμα άγνωστος στους ίδιους τους κατοίκους", τόνισε ο Χ.Ντούμας.
Και μας υπενθύμισε την επιστολή του καθηγητή του Μπέρκλεϊ Στέφανου Μίλλερ, με την οποία έκανε έκκληση να προστατέψουμε τη Νεμέα και όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που κινδυνεύουν από την καταστροφική λιτότητα, αξιοποιώντας τους σωστά.
Στέφανος Γ. Μίλλερ, Ομότιμος Διευθυντής των Ανασκαφών της Νεμέας και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/escape/infoguide/article/298083/s-miller-enas-amerikanos-kathhghths-agonia-gia-th-nemea.html
Πηγή: www.in2life.gr

Τους ακούγαμε με ευλάβεια: έχουν τη σοφία των ανθρώπων που απολαμβάνουν τη δουλειά τους και την αίσθηση του χιούμορ που δίνει η επίγνωστη ότι τα κατάφεραν, παρά τις αντιξοότητες. Το αυστηρό ντύσιμο του Καθηγητή ερχόταν σε αντίθεση με το επιμελημένα μποέμικο του Αρχιτέκτονα. Δυο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι, που συνεργάστηκαν με επιτυχία, ακόμα και στην εκλαϊκευμένη παρουσίαση του σπουδαιότερου έργου τους.

2 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Ακουγεται εκπληκτικο! Ευστροφια, οταν η πολιτεια δεν επαρκει-παλι!
Θα ηταν τελειο να καταφερουν να αναπαραστησουν ολη τη ζωη.
Πολυ ψυχοτονωτικο αρθρο!
Καλημερα και καλο μηνα!

Λωτοφάγος είπε...

@ Είναι χιλιάδες οι άνθρωποι που δημιουργούν και χτίζουν το μέλλον, Butterfly. Πώς να ακουστούν, όμως, μέσα στον ορυμαγδό;
Να είσαι καλά. Επίσης.