Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Τα σκάνδαλα συνεχίζονται...

  • Στο Ποντίκι της 29ης Αυγούστου, και με τίτλο "Εθνικά σκανδαλώδης πώληση", δημοσιεύτηκε η εξής απίστευτη ιστορία, που καταγγέλλεται από το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: 
Τον Ιούνιο του 1998, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ζήτησε από τον ηγούμενο της Μονής Κύκκου και σημερινό μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρο να παραχωρήσει στo ελληνικό δημόσιο κάποια έκταση,για την ανέγερση πρεσβείας. Το κτήριο όπου στεγάζεται η πρεσβεία, στην οδό Βύρωνος της Λευκωσίας, ούτε επαρκές είναι, ούτε ιδιόκτητο.


Ο Ηγούμενος δώρισε τέσσερα στρέμματα και έδωσε και άλλα τέσσερα, στη συμβολική τιμή των 500.000 λιρών. Συμβολική, διότι η έκταση βρίσκεται στο προάστιο Έγκωμη, περιοχή με πολλές άλλες πρεσβείες, και η αξία της είναι πολύ μεγαλύτερη.
Έβαλε μόνο έναν όρο: η ανέγερση έπρεπε να γίνει μέσα σε δέκα χρόνια. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, η ελληνική κυβέρνηση άλλαζε γνώμη, τα τέσσερα στρέμματα της δωρεάς θα μεταβιβάζονταν ξανά στη Μονή, ενώ για τα υπόλοιπα τέσσερα θα επιστρέφονταν στην Ελλάδα τα χρήματα συν τους τόκους.

Τα χρόνια πέρασαν, χωρίς να χτιστεί η πρεσβεία, με πρόφαση την οικονομική κρίση. Και, ξαφνικά, τον περασμένο Δεκέμβριο, η Μονή πληροφορήθηκε από τον Τύπο ότι το οικόπεδο πέρασε στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο προκήρυξε πλειοδοτικό διαγωνισμό με τιμή εκκίνησης τα 8.000.000 ευρώ! Αφού οι επανειλημμένες επιστολές της προς την ελληνική κυβέρνηση έμειναν αναπάντητες, προσέφυγε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε τον Μάρτιο προσωρινή απαγόρευση πώλησης.
Ωστόσο, ένα μήνα μετά, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι το οικόπεδο παραχωρήθηκε στην κατασκευαστική Tofarco Ltd, έναντι 8.300.000 ευρώ. Το επιχείρημά του ήταν ακόμα πιο εξωφρενικό: τυχόν αναστολή του διαγωνισμού θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη βλάβη στο Ελληνικό Δημόσιο και επιπλέον η Ελλάδα απολαμβάνει ασυλία στην Κύπρο, βάσει του διεθνούς δικαίου!

Εκτός από την αχαριστία που επέδειξε η Ελλάδα απέναντι στην κυπριακή δωρεά, καθώς επίσης την ανυποληψία και τον τυχοδιωκτισμό των κυβερνώντων, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι πίσω από την κατασκευαστική κρύβεται η Τουρκία, η οποία θα αποκτήσει έτσι πρόσβαση στο καλύτερο σημείο της Έγκωμης. Η πώληση δεν είναι απλώς ανήθικη, αλλά και εθνικά επιζήμια. 

  • Σήμερα το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ένα ακόμα διαρκές σκάνδαλο: η εταιρεία Abu Dhabi Mar, στην οποία παραχωρήθηκαν τα πολύπαθα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά το 2010 από Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, εισέπραξε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή έξι υποβρυχίων. Από αυτά, παραδόθηκε μόνο το ένα, ενώ τέσσερα σχεδόν ετοιμοπαράδοτα υποβρύχια σαπίζουν στις εγκαταστάσεις, ως ενέχυρο της εταιρείας, η οποία επίσης κρατά όμηρους τους απλήρωτους εργαζόμενους!
Η εικόνα από εδώ
 Και συμπλήρωσε ο Α.Τσίπρας ότι,
«Σε μια περίοδο φτώχειας, λεηλασίας, αποεπένδυσης, ύφεσης που περνάει η χώρα μας είναι έγκλημα να δίνουμε δισεκατομμύρια στους απατεώνες ψευτοεπενδυτές και να αφήνουμε να ρημάζουν τα ελληνικά Ναυπηγεία. Η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία μπορεί και πρέπει να γίνει μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της πατρίδας μας, Και οι εργαζόμενοι εδώ δεν μπορεί να πετιούνται στο δρόμο, διότι έχουν τεράστια εμπειρία, τεράστια γνώση και πρέπει να αποτελέσουν τον βασικό πυρήνα της επανεκκίνησης των Ναυπηγείων».

  • Επειδή συζητάμε για ψευτοεπενδυτές, το περίφημο Κατάρ κατηγορείται ότι, στο πλαίσιο της κατασκευής γηπέδων για το Μουντιάλ του 2020, τη διεξαγωγή του οποίου έχει αναλάβει, προσλαμβάνει εργάτες από το Νεπάλ, με την υπόσχεση ενός καλού μεροκάματου, τους αφαιρεί τα έγγραφα και τους εξαναγκάζει να δουλεύουν χωρίς νερό και χωρίς προστασία στην έρημο. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η πολύωρη εργασία σκοτώνουν κατά δεκάδες τους άμοιρους Νεπαλέζους, οι οποίοι δεν έχουν καμιά δυνατότητα διαφυγής.
Αυτοί είναι οι περίφημοι "επενδυτές" των ελληνικών κυβερνήσεων μετά το 2009, καθώς και το success story του Αντωνάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: