Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Η γοητεία του μικρού μήκους

Οι ταινίες μικρού μήκους είναι σαν τα διηγήματα: χρειάζονται μαστοριά. Μέσα σε λίγα λεπτά πρέπει να αφηγηθείς μια ιστορία, υπονοώντας και όχι μονάχα περιγράφοντας, όπως στις ταινίες μεγάλου μήκους ή στα μυθιστορήματα. Στις μικρού μήκους, η κάμερα εστιάζει διαρκώς στα πρόσωπα, προκειμένου να αποδώσει με τις εκφράσεις τους όλα εκείνα που σε μια μεγαλύτερη ταινία θα δίνονταν με διαλόγους.

Σήμερα το απόγευμα, οι τυχεροί που σπεύσαμε στον κινηματογράφο Ιντεάλ, απολαύσαμε μερικές από τις ταινίες που διαγωνίστηκαν στο φετινό Φεστιβάλ Δράμας. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από νέα παιδιά, που τις χειροκρότησαν με ενθουσιασμό.

Ωστόσο, η βεντέτα της βραδιάς ήταν το Red Hulk της Ασημίνας Προέδρου. Όχι μονάχα επειδή πήρε επάξια το πρώτο βραβείο, αλλά και επειδή προβλήθηκε στη Δράμα λίγες ώρες προτού ο Ρουπακιάς σκοτώσει τον Παύλο Φύσσα. Και θεωρήθηκε προφητική.

Στο Red Hulk το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Ο Γιώργος, ένας νεαρός επαρχιώτης, που σπουδάζει και εργάζεται στην Αθήνα, είναι μέλος του συνδέσμου οπαδών του Ολυμπιακού, αλλά και μέλος μιας ρατσιστικής οργάνωσης. Μια "ρουτινιάρικη" επίθεση εναντίον μετανάστη στη Νέα Ιωνία θα καταλήξει στη σφαγή του. Η αστυνομία το αποδίδει σε "ξεκαθάρισμα λογαριασμών". Σε μια κρίση συνείδησης, ο Γιώργος θα προσπαθήσει να ξεφύγει από τους "συντρόφους" του, επιστρέφοντας στο χωριό και στη δυσλειτουργική οικογένειά του. Η συμπεριφορά του πατέρα του τον αναγκάζει να ξαναφύγει και να ενταχθεί οριστικά στη συμμορία.
Ο πρωταγωνιστής, Φρίξος Προέδρου, παίζει με το πρόσωπο και το σώμα του. Δεν λέει πολλά. Δεν χρειάζεται, άλλωστε. Δικαίως απέσπασε το βραβείο ερμηνείας.

Οι υπόλοιπες ταινίες ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες. Κάποιες αναφέρονταν στην Ελλάδα της κρίσης, μία ήταν σουρεαλιστική κωμωδία και η τελευταία αφορούσε τον επιτυχημένο αγώνα ενός μηχανικού να πείσει τους συγχωριανούς του να αναστήσουν το ερειπωμένο χωριό τους, κάπου κοντά στα Σφακιά. Εύχομαι οι μικρομηκάδες να συνεχίσουν την πορεία τους, δίνοντάς μας καλές ταινίες, παρά τα τεράστια προβλήματα χρηματοδότησής τους. Βλέπετε, εκτός των άλλων, οι Σαμαροβενιζέλοι έκλεισαν και την ΕΡΤ, η οποία βοηθούσε πολύ τους νέους σκηνοθέτες.

Το πρόγραμμα προβολής των ταινιών μικρού μήκους μπορείτε να το δείτε εδώ, πατώντας δεξιά στο ημερολόγιο, στη μέρα που σας ενδιαφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: