Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Σιωπηλά θύματα

Σκέφτομαι με θλίψη πως τα θύματα αυτής της κρίσης δεν είναι πάντα εμφανή ούτε προκαλεί σάλο η δυστυχία ή ο θάνατός τους.

Εκτός από την αυτοκτονία του 77χρονου Δημήτρη Χριστούλα πέρυσι τον Απρίλιο στο Σύνταγμα και την πτώση του 19χρονου Θανάση Καναούτη από το τρόλεϊ τον περασμένο μήνα, συμβαίνουν κάθε μέρα μικρά και μεγάλα εγκλήματα που διαλύουν χιλιάδες ζωές, για τις οποίες δεν θα μάθουμε ποτέ.


 Διάβασα, για παράδειγμα, ότι ο Ζαφείρης Τζούτζιας, καταστηματάρχης της οδού Δελφών, στη Θεσσαλονίκη, άρχισε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για τα έργα του Μετρό, τα οποία θα διαρκούσαν δέκα μήνες αλλά συμπλήρωσαν χθες δύο χρόνια! Εδώ και καιρό, εξάλλου, είχε κρεμάσει μαύρα πανό στο μαγαζί του και έστελνε επιστολές, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει τα παχύδερμα που μας κυβερνούν.
Όπως λέει ο ίδιος, από 45 καταστήματα που υπήρχαν στην περιοχή έχουν μείνει μόνο 3, τα οποία φυτοζωούν. Κι αυτή την τραγωδία προσπαθεί να αναδείξει με την απεργία πείνας.
Το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας
Ίσως τραβήξει έτσι τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στη Θεσσαλονίκη που αργοπεθαίνει. Όπου χιλιάδες βιοτεχνίες με τα πρατήριά τους έχουν πτωχεύσει. Όπου τα κλειστά μαγαζιά είναι τόσο πολλά, που κάνουν τους δρόμους να μοιάζουν βομβσρδισμένοι.
Όπως και στην Αθήνα, οι μόνες επιχειρήσεις που ανοίγουν πλέον είναι τα σουβλατζίδικα και οι καφετέριες.


Αχιλλέας Παναγούλης
 Διάβασα επίσης ότι χθες τα ξημερώματα, ο 39χρονος δημοσιογράφος Αχιλλέας Παναγούλης σκοτώθηκε από αυτοκίνητο στη Μεσογείων. Εργαζόταν στο Έθνος νυχτερινή βάρδια και κάθε πρωί πήγαινε εθελοντικά στην ΕΡΤ, όπου μάζευε υλικό και ετοίμαζε ντοκιμαντέρ για το πρόγραμμα που μεταδίδουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι.
Αυτός ο άνθρωπος αντιμετώπιζε το επάγγελμά του ως λειτούργημα, ως ευκαιρία να αναδείξει θέματα που δεν "πουλάνε" ή που θάβονται συστηματικά.
Ονειρευόταν να ταξιδέψει και να κινηματογραφήσει σιωπηλές τραγωδίες στις ξεχασμένες περιοχές του πλανήτη.
Δεν πρόλαβε...


6 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Ξερω, ισως ακουγεται βλασφημο, αλλα ρε γαμωτο, κριμα δεν ειναι που δεν προλαβε; Γιατι; Με ποιο κριτηριο; Γιατι να φυγει αυτος ο νεος ανθρωπος που υπηρετουσε την αληθεια και ποσοι αλλοι τετοιοι και να μενουν να δρουν λιγο πιο ανενοχλητοι οι Τρεμοπρετεντερηδες της διαπλοκης;
Καμια φορα, κοιτωντας ενα γυρο τι συμβαινει, ποιοι πληττονται και ποιοι την πληρωνουν, νιωθω μια κωμικοτραγικη συνομωσια του συμπαντος να βαραινει την πλατη μου. Μια συνομωσια που δεν θελει να παμε στα καλυτερα, που μας ωθει στην αυτο-καταστροφη.Για γελια και για κλαμματα δηλαδη.
Καλημερα!

Λωτοφάγος είπε...

@ Κσλημέρα, Butterfly.
Σε μένα δεν ακούγεται καθόλου βλάσφημο.
Έχω πει επανειλημμένα πως, αν υπάρχει θεός, τότε είναι σαδιστής!

Δεν εξηγείται αλλιώς η κατασκευή ενός πλάσματος με αυτοκαταστροφικές τάσεις, που θεωρεί δικαίωμά του να βασανίζει και να σκοτώνει για πλάκα, ακόμα και μέλη του είδους του!

Ως εκ τούτου, από πολύ νωρίς έχω καταργήσει οποιαδήποτε σχέση με έναν τέτοιο θεό.

akrat είπε...

όλα αυτά ας τα κρατήσουμε για το μελλούμενο πνεύμα του μετώπου...

Λωτοφάγος είπε...

@ ... με την ελπίδα να υπάρξει μέτωπο, Ακράτ.
Καλή σου μερα.

airis είπε...

Δεν περνάω συχνά μέσα από την πόλη μου , αφού πάω κι έρχομαι στη δουλειά περιφερειακά. Χτες περνώντας από την κεντρική οδό του Πύργου (μια απόσταση 500-600 μέτρων) μετρήσαμε 39 κλειστά καταστήματα!

Ένα ακόμα κομματάκι στο παζλ της φτώχειας μας!
Καλησπέρα!

Λωτοφάγος είπε...

@ Καλησπέρα, Άιρις. Κι αυτοί οι άνθρωποι τι απέγιναν; Ρωτώ, διότι σε μια μικρή πόλη είναι εύκολο να μάθεις.