Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Και πολιτισμό έχουμε, λέμε.

Παδούρα είναι ωραίος άντρας;", με ρώτησε εμπιστευτικά τις προάλλες η υπάλληλος στο γειτονικό βιβλιοπωλείο.
Και, βλέποντας την έκπληξή μου, εξήγησε: "Έρχονται συνεχώς γυναίκες και μου ζητούν τα βιβλία του"!
Ξεράθηκα στα γέλια. Της απάντησα ότι ο Παδούρα ήταν στην Ελλάδα στα τέλη του Ιουνίου και συζήτησε με συγγραφείς στο Ινστιτούτο Θερβάντες και στον Ιανό. Οπότε έγινε επίκαιρος.
"Αααα, κατάλαβα", αναφώνησε. "Είναι η γοητεία που ασκεί ακόμα η Κούβα σε μερικούς".
Τι να της έλεγα; Πως κάποιος από το κοινό του Ιανού τον ρώτησε "Πώς δεν σας συνέλαβαν ακόμα στην Κούβα;" και πως ο σπουδαίος συγγραφέας απάντησε γελώντας καλοκάγαθα, "Μα, δεν έκανα κάποιο αδίκημα.";
Κι αυτό, επειδή στο βιβλίο του, Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά, περιγράφει την δολοφονία του Τρότσκι στην Αβάνα, από τους πράκτορες του Στάλιν. Είμαστε θλιβερά επιφανειακοί...




Είπαν ότι ο Γιώργος Κιμούλης ήταν πολύ καλός ως Μήδεια στην Επίδαυρο. Δυστυχώς, δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να πάω. Πήγε, όμως, ο νέος υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, για να αποδείξει ότι διαθέτει κουλτούρα.
(Δεν θυμάμαι ποιος το είπε -νομίζω ο Χατζιδάκις- ότι η ύπαρξη Υπουργείου Πολιτισμού είναι απόδειξη ότι δεν διαθέτουμε πολιτισμό!)
Μετά την παράσταση, ο υπουργός ήθελε να ποζάρει δίπλα στον ηθοποιό, αλλά αυτός αρνήθηκε: "Δεν φωτογραφίζομαι με πολιτικούς, εκτός αν τους παντρεύομαι", αναφερόμενος στον πάλαι ποτέ γάμο του με τη Δαμανάκη.
Παίρνοντας μάλλον την εκδίκησή του για την ανελέητη επίθεση που είχε δεχτεί από τα καθεστωτικά ΜΜΕ τον περασμένο χειμώνα.
Καλό θα ήταν να τον μιμηθούν κι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι συνεχίζουν να πηγαίνουν στα ελεεινά ιδιωτικά κανάλια και, τελικά, παίζουν με τους όρους που εκείνα θέτουν.

Από τους αγαπημένους των καναλιών είναι ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος εξακολουθεί να παίζει τον ρόλο του εθνικού κήνσορα και να κρίνει τους πάντες απαξιωτικά. Την περασμένη εβδομάδα είπε ότι έξω από την ΕΡΤ μαζεύτηκαν "κάτι βλαχαδεροί που είναι φαν του "Χ factor", του σόου "Χορεύοντας με τους σταρ", αλλά και των τούρκικων σίριαλ"! Και η Μαρίνα Πετρούτσου απάντησε από τη στήλη της "Ζαπ Ζαπ" στην Εφημερίδα των Συντακτών: "Πάγκαλε, σού'χει λάχει-σού' χει λάχει να σε κυνηγούν οι βλάχοι;" 
Ακόμα γελάω...

Τελικά, τζάμπα απέλυσε τόσους εργαζόμενους της ΕΡΤ η σεπτή μας κυβέρνηση. Η Τρόικα πήρε χαμπάρι τις κουτοπονηριές της και απαίτησε πραγματικές απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων. Όπως φαίνεται, γνωρίζει πως η ΕΡΤ είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και δεν επιβαρύνει τον δημόσιο κορβανά. Ενώ τώρα που έκλεισε, ο εν λόγω κορβανάς επιβαρύνεται με εκατοντάδες εκατομμύρια για αποζημιώσεις απολυμένων, αθέτηση συμβάσεων και συμβολαίων και οικονομική καταστροφή συνεργατών της.
Τζάμπα αποχώρησε και ο Φώτης.

Ο παλιός αγαπημένος των ΜΜΕ Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε τις προάλλες ότι η θανατική ποινή είναι ό,τι πιο δημοκρατικό, αφού, αν ανακοινώσεις ότι θα κόψεις τη γλώσσα και τα χέρια όποιου κλέψει αυτοκίνητο και πάει κάποιος να κλέψει γνωρίζοντας την ποινή, είναι απολύτως δημοκρατικό να του κόψεις γλώσσα και χέρια!
Ο αστέρας αυτός πέτυχε πριν από δυο μήνες άδεια για πανελλήνια εμβέλεια του καναλιού του -που έχει τον παραπλανητικό τίτλο ART- χωρίς προφανή λόγο. Εχει αποκληθεί "λαγός" και "πατερίτσα" του συστήματος, μα τελικά είναι και ρεζέρβα.

Θυμάστε εκείνον τον ανεκδιήγητο μητροπολίτη Αιγιαλείας, ο οποίος έβαλε τις καμπάνες της μητρόπολής του να χτυπούν πένθιμα επί τριήμερον, ως διαμαρτυρία για την επικείμενη -τότε- κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου; 
Κάποιοι γελάσαμε, κάποιοι τραβούσαμε τα μαλλιά μας. Ο συγγραφέας και τομεάρχης Πολιτισμού (!) του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Χειμωνάς -όστις τυγχάνει υιός της συγγραφέως Λούλας Αναγνωστάκη και του ποιητή Γιώργου Χειμωνά- τον αποκάλεσε... "καργιόλη"!

Όμως, εσείς μην μασάτε. Όπως είπε κι ο Παδούρα στην Αυγή, "Αν ο άνθρωπος πάψει να ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο, τότε είναι εντελώς ηττημένος". Βέβαια, είπε και κάτι άλλο: πως, όταν ήταν νέος, κάθε Κουβανός διέθετε δυο παντελόνια, δυο πουκάμισα και ένα ζευγάρι παπούτσια. Σήμερα, οι έφηβοι απαιτούν φιρμέ αθλητικά παπούτσια, των οποίων η τιμή είναι ίση με τρία μηνιάτικα!



Αγοράστε μπόλικα βιβλία -στο παζάρι του Ιανού που γίνεται μέσα στον Fokas της Σταδίου θα βρείτε σε πολύ χαμηλές τιμές- και απολαύστε πνευματικά ταξίδια.
Επειδή, όπως ξέρετε, αγαπώ πολύ τα αστυνομικά, σας συστήνω το "Έγκλημα στην ταξιαρχία" του Σπύρου Λίγκα, στο οποίο ένας λοχαγός στέλνεται στην Κω, για να εξιχνιάσει τη δολοφονία μιας αξιωματικού, την ίδια ώρα που, στη γειτονική Τουρκία, ο Ερντογάν ξηλώνει στρατιωτικούς ως συνωμότες.
Πολύ καλό -και επίκαιρο- είναι και το βιβλίο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου, Η μεγάλη πρόκληση. Στις μόλις 176 σελίδες του μιλάει για την πρόκληση που αντιμετωπίζει στις παρούσες συνθήκες η Αριστερά. Εξάλλου, αύριο αρχίζει το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ελπίζω να αποκαταστήσει την επαφή με τη βάση του. Ο κόσμος που τον ψήφισε δείχνει να μην τον έχει εγκαταλείψει, ένα χρόνο μετά τις εκλογές, παρά τη λυσσαλέα επίθεση εναντίον του από όλα τα άλλα κόμματα.
ΣΥΡΙΖΑ, ακούει;
Και φυσικά, μην ξεχνάτε τον Κώστα Σακκά, που απεργεί για 36η μέρα, ενώ αποφυλακίζονται πρεζέμποροι και απατεώνες της Energa.
Υπογραφές για την απελευθέρωσή του εδώ

3 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Θαυμάσια η ενημέρωση σου φίλε μου και μάλιστα εφ' όλης της ύλης. Το σχόλιο του Κιμούλη άπαιχτο! Χαχαχα! Ακόμα γελώ! :)

Λωτοφάγος είπε...

@ Χεχεχε! Ιδίως ο υπαινιγμός για την τέως σύζυγό του.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΤΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΑΛΛΑ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ...

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΑΛΙΑ...

ΟΙ ΑΝΑΚΡΙΒΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΦΟΡΑ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΝ ΕΙΧΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΞΕΦΤΕΛΙΣΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ...