Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Εθελοδουλία!

  • Τον περασμένο μήνα, ΕΕ και ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Το Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου υπολογίζει ετήσια κέρδη 119 δισεκατομμυρίων για την ΕΕ και 95 δισ. για τις ΗΠΑ, ενώ το γερμανικό Bertelsman Foundation προβλέπει μακροπρόθεσμη άνοδο του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 13% και της ΕΕ κατά 5%.
Το κέρδος, όμως, αφορά μεγάλες εταιρείες σαν τη Monsanto, που θα έχουν πλέον ελευθέρας για προϊόντα όπως η μεταλλαγμένη σόγια, και όχι τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι μικρές εθνικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν τεράστιο κίνδυνο.
Ωστόσο, οι μόνοι που αντέδρασαν ήταν κινηματογραφιστές, όπως οι Κεν Λόουτς, Πέδρο Αλμοδόβαρ, Στίβεν Φρίαρς και Βιμ Βέντερς, οι οποίοι έπεισαν τη Γαλλία -που προστατεύει τον κινηματογράφο της- να περάσει την εξαίρεση του πολιτισμού. Έτσι αναχαιτίστηκε, προς το παρόν, η επέλαση του Χόλιγουντ.
  • Ο 28χρονος πράκτορας της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε, με κίνδυνο της ζωής του, ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τα κοινωνικά δίκτυα και τα τηλέφωνα όλων των κατοίκων του πλανήτη, όλο το 24ωρο. Κάποιοι ηγετίσκοι της ΕΕ ψέλλισαν κάτι ακατάληπτο και αυτό ήταν όλο. Όταν ο νεαρός βρέθηκε στη Μόσχα, ο βαρύς και ασήκωτος νεοτσάρος Βλ.Πούτιν αρνήθηκε να του παράσχει πολιτικό άσυλο, για να μην συγκρουστεί με τον Ομπάμα. Μία-μία οι χώρες στις οποίες απευθύνθηκε ο Σνόουντεν απάντησαν μουδιασμένες πως... δεν δύνανται.
Μένουν ο Ρ. Κορέα του μικρού Εκουαδόρ και ίσως μερικοί ακόμα Λατινοαμερικάνοι. Για να τους κοπεί κάθε όρεξη, η αυστριακή κυβέρνηση κράτησε για 13 ώρες όμηρο το προεδρικό αεροπλάνο του Έβο Μοράλες -και τον ίδιο φυσικά- σε πείσμα του διεθνούς δικαίου. Είπε πως έπρεπε να το ψάξει, διότι είχε πληροφορίες ότι μετέφερε τον τέως συνεργάτη της NSA! "Δεν χωράει  σε βαλίτσα ούτε είναι μύγα", σχολίασε ειρωνικά ο Μοράλες (http://www.efsyn.gr/?p=68176)

Bolivian indigenous people rally in support of President Morales
Ινδιάνοι Αϊμάρα της Βολιβίας καίνε τη γαλλική σημαία

Τέσσερις ακόμα χώρες, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία αρνήθηκαν να επιτρέψουν την προσγείωση. Πιο ανεξάρτητος πεθαίνεις, όπως θα έλεγαν οι πιτσιρικάδες.  

Ίσως κάποια στιγμή, στο απώτερο μέλλον, ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ που έδωσε τα έγγραφα στο Wikileaks και δικάζεται αυτό τον καιρό ύστερα από 3 χρόνια σε απόλυτη απομόνωση,
πηγή
  ο Τζούλιαν Άσαντζ, ιδρυτής των Wikileaks, ο οποίος είναι κλεισμένος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ εδώ και ένα χρόνο,
πηγή
 και ο Έντουαρντ Σνόουντεν, που επιβεβαίωσε αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν για τον Μεγάλο Αδελφό και τον ύπουλο ρόλο των εταιρειών του διαδικτύου,
πηγή

να αποκαλούνται παγκόσμιοι ήρωες και το όνομά τους να δοθεί σε δρόμους και πλατείες. Μέχρι τότε, όμως, θα έχουν εξοντωθεί ηθικά -ίσως και σωματικά. Διότι η ανθρωπότητα έχει τόσα προβλήματα επιβίωσης, ώστε ελάχιστα νοιάζεται για τρεις νέους που πιστεύουν στην ελευθερία της ενημέρωσης και της έκφρασης.
  • Κι αυτό, επειδή, όπως αποκαλύπτει ο συγγραφέας Ντέιβιντ Κρόνιν στο υπό έκδοση βιβλίο του Η Ευρώπη των εταιρειών: πώς οι μεγάλες επιχειρήσεις καθορίζουν την ευρωπαϊκή πολιτική για τα τρόφιμα, το κλίμα και τον πόλεμο, πριν από τρία χρόνια, ο πρόεδρος της ΕΕ, ο ανεκδιήγητος Χέρμαν Βαν Ρομπάι δεξιώθηκε στη λέσχη των Βρυξελλών "Ντε Βαράντε" τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της Ευρώπης. 
http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2013/07/getFile-12.jpg
http://www.efsyn.gr/?p=66359

Με θέμα «Πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η τρέχουσα οικονομική κρίση προς όφελος των πολύ πλουσίων», οι πρόεδροι εταιρειών όπως Volvo, Nokia, Nestle και Philips, απαίτησαν να ξηλωθεί το κράτος πρόνοιας και να ιδιωτικοποιηθούν υγεία, εκπαίδευση, ύδρευση και δημόσιες συγκοινωνίες.

  • Συνεπώς, δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει τη διαβεβαίωση -μετά τη συγκέντρωση 1,5 εκατομμυρίου υπογραφών- της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν πρόκειται να ξεπουληθεί καμιά κρατική εταιρεία ύδρευσης. Ήδη ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θανάσης Καρούντζος αρνήθηκε στους δήμους της Θεσσαλονίκης να διεξαγάγουν δημοψήφισμα σχετικά με το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ.
Βλέπετε, οι πολυεθνικές δεν αρκούνται στην πώληση εμφιαλωμένου νερού αμφίβολης υγιεινής αλλά σίγουρου κέρδους, ούτε στη συνεχή κατασυκοφάντηση των κρατικών εταιρειών. Θέλουν να γίνουν κάτοχοι όλων των υδάτινων αποθεμάτων, επειδή γνωρίζουν πολύ καλά πως οι κλιματικές αλλαγές θα φέρουν λειψυδρία -άρα τεράστια κέρδη.
  • Όπως έγραψε στην Κυριακάτικη Αυγή η Κάκη Μπαλή, την πρόπερασμένη Πέμπτη οι ΥΠ.ΟΙΚ. της ΕΕ (Ecofin) αποφάσισαν ότι το βάρος της σωτηρίας μιας τράπεζας θα επωμίζονται οι ιδιοκτήτες, οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι μεγαλοκαταθέτες. Τέλεια! Το πρόβλημα είναι πως αυτό θα ισχύσει από το 2018, "μετά την Κρίση". Προς το παρόν, τις τράπεζες θα σώζουν τα κράτη, δηλαδή "ούλοι εμείς, εφέντη". 
Έστω κι έτσι, όμως, δεν θεσπίζεται κανένα πλαίσιο δραστηριοτήτων των τραπεζών ούτε και διασφαλίζονται οι μικροκαταθέτες, παρά τη διαβεβαίωση για τα ποσά κάτω των 100.000 ευρώ. Καταλάβατε τώρα γιατί η Κύπρος ήταν μόνο η αρχή;
  • Τπενθυμίζω ότι πρόσφατα ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, με 522 ψήφους υπέρ, 141 κατά και 42 αποχές, η πρόταση της ευρωβουλευτίνας του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά για φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (η σπέκουλα του χρηματιστηρίου δηλαδή), από την οποία, όπως εκτιμά η ίδια, η Ελλάδα θα εισπράττει ένα δισεκατομμύριο το χρόνο! Ίδωμεν.

  • Μια ακόμα χρήσιμη υπενθύμιση είναι πως η ΕΕ χάρισε στις καζινο-τράπεζες 4,6 τρισεκατομμύρια από τον Οκτώβρη του 2008, ενώ ενέκρινε το αστείο ποσόν των 6 δισεκατομμυρίων για τα 20 εκατομμύρια ανέργους της. Δηλαδή 300 ευρώ για τον καθένα, (!) όπως τονίζει ο Νίκος Μπογιόπουλος στον Ριζοσπάστη.
  • Στον Δρόμο της Αριστεράς του Σαββάτου αποκαλύπτεται πως το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί έκταση-φιλέτο της ΕΡΤ3 στην Περαία Θεσσαλονίκης, με κτηριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό. Αυτή η ενέργεια παραβιάζει διάφορα άρθρα του Συντάγματος -που έχει γίνει κουρέλι. Ο αρθρογράφος Λευτέρης Αρβανίτης απαντά στην ερώτηση "ποιος και γιατί":
"Η απάντηση βρίσκεται, πιθανόν, σε ένα παλαιότερο σχέδιο των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών της πόλης, που παίρνει πλέον σάρκα και οστά. Διακαής πόθος των μεγαλοεκδοτών είναι η δημιουργία ενός κοινού κέντρου Τύπου, όπου θα στεγάζονται όλα τα ανταποκριτικά γραφεία των μεγάλων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Παράλληλα, οι υποδομές που υπάρχουν στο συγκεκριμένο χώρο στην Περαία εξυπηρετούν τις ανάγκες όλων των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και εταιριών που μπορούν να συστεγαστούν, όπως τηλεφωνικές εταιρίες και παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών".

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες: οι λεγόμενοι ηγέτες είναι ανθρωπάκια, τα οποία ψηφίζονται από τους πολίτες, αλλά στην πραγματικότητα είναι υπόδουλοι πολυεθνικών και μεγάλων εταιρειών.
Βέβαια, αν με ρωτούσατε "πιστεύεις ακόμα στη Δημοκρατία", θα σας απαντούσα όπως ο Γαβράς, "Γιατί; Υπάρχει κάτι άλλο;"
Δεν ξέρω πότε η ανθρωπότητα θα είναι αρκετά ώριμη ώστε να εξελίξει τη σημερινή κοινοβουλευτική δημοκρατία σε κάτι πιο δίκαιο και πιο άμεσο, που να μην χρειάζεται εθελόδουλους πολιτικούς. Προς το παρόν, ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το δικό μας πνεύμα ελεύθερο.

2 σχόλια:

Ν.Α. Λάμπης είπε...

Γειά σου, ρέ Λωτοφάγε, με την επιμελή και εκτεταμένη παρουσίαση της κατάστασης.

Νά 'σαι καλά!

Ως προς τη δημοκρατία έχω να διευκρινίσω ότι πολλά-πολλά χρόνια τώρα (πες... 200) σκόπιμα καλλιεργείται η σύγχυση μεταξύ 2 εννοιών:
1. Η "δημοκρατία" ως πολιτειακό καθεστώς, που έχουν όλες οι χώρες χωρίς βασιλιά.
2. Η δημοκρατία ως επιτυχής διαδικασία μετασχηματισμού της λαϊκής ΒΟΥΛΗΣΗΣ σε εφαρμοστέες αποφάσεις, νόμους κλπ, σε οργάνωση και «διακυβέρνηση» της κοινωνίας.

Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι πολλές χώρες έχουν την πρώτη αλλά ΚΑΜΜΙΑ (ακόμα...) τη δεύτερη, ακόμα και οι λεγόμενες "δυτικού τύπου".

Αν θες εκτενή ανάλυση, θα την βρείς στο «ειδικό» μπλογκ μου:
"Για μιά αριστερή Αριστερά"
http://aristeriaristera.blogspot.gr

Nαπολέων

Λωτοφάγος είπε...

@ Συμφωνώ απολύτως. Και είναι φαύλος κύκλος: όσο η δημοκρατία είναι ακόμα κατ' επίφαση, οι λαοί παραμένουν ανώριμοι και όσο παραμένουν ανώριμοι, η δημοκρατία δεν περνάει στην επόμενη φάση.

Έχω διαβάσει την ανάλυσή σου. Μακάρι να υπήρχε δυνατότητα να εφαρμοστεί.
Όμως σήμερα επιστρέφουμε ολοταχώς στους σκοτεινούς αιώνες!
Καλό σου βράδυ