Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Σαράντα παρά ένα

Πριν από 39 χρόνια, οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο. Την κερκόπορτα είχε ανοίξει το πραξικόπημα μιας δράκας φασιστοειδών, που κατέλυσε τη δημοκρατία και άφησε αφύλακτα τα βόρεια παράλια.
Μέσα σε λίγες ώρες, η ζωή χιλιάδων ανθρώπων άλλαξε για πάντα. Νεκροί, τραυματίες, γυναίκες βιασμένες, πρόσφυγες. Πόνος, φτώχεια και δυστυχία. 


 Το όμορφο νησί της Αφροδίτης κόπηκε στη μέση. Στα πιο εύφορα εδάφη, με τις τεράστιες φυτείες εσπεριδοειδών, τον περίφημο "κίτρινο χρυσό", εγκαταστάθηκαν Τούρκοι από την Ανατολία, που δεν ήξεραν ούτε πώς να μαζέψουν τους καρπούς. Κερύνεια και Καρπασία άλλαξαν κατοίκους, η Αμμόχωστος, με τις ατέλειωτες παραλίες της μετατράπηκε σε πόλη φάντασμα.

Αιώνες τώρα, η μεγαλόνησος αποτελούσε το μήλο της έριδος για πολλούς κατακτητές. Άλλοι κατέστρεφαν, λεηλατούσαν και έφευγαν, άλλοι έμεναν και πλούτιζαν μέχρι να τους διώξουν οι επόμενοι. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Ήταν, όμως, διαφορετική η καταστροφή το 1974.

Οι Κύπριοι σκούπισαν τα δάκρυά τους και ανασκουμπώθηκαν. Χωρίς τα εύφορα εδάφη, χωρίς σοβαρή αγροτική παραγωγή πλέον, έριξαν το βάρος στον τουρισμό και στις τράπεζες. Έφτιαξαν καινούριες παραλίες εκεί όπου μόνο βράχια υπήρχαν, έστησαν σειρές ξενοδοχείων και πρόσφεραν ασφαλή φύλαξη σε ξένα χρήματα. Κι όταν ο "υπαρκτός" σοσιαλισμός κατέρρευσε, εισέρρευσαν ρώσικα κεφάλαια. Με τη Ρωσία πάντα είχαν πολύ καλές σχέσεις.
Το 2004 μπήκαν στην ΕΕ. Λίγο αργότερα και στο ευρώ. Από υπερβολική αυτοπεποίθηση, μάλλον.

Ωστόσο, το εύκολο χρήμα εκμαυλίζει. Σε κάνει να ξεχνάς τι σημαίνει "παράγω", "δημιουργώ". Ξένοι ασχολούνταν με τα πατατοχώραφα και τα αμπέλια, Ρώσοι δούλευαν στα ξενοδοχεία, Πακιστανοί έβοσκαν τα ζώα, για να παραχθεί το περίφημο χαλούμι. Οι εισαγωγές κάλυπταν το 95% των αναγκών σε τρόφιμα, κάτι που θα έπρεπε να ανησυχήσει κυβέρνηση και πολίτες. 'Ομως, οι νεαροί Κύπριοι σπούδαζαν οικονομικά και νομικά. Για τις ανάγκες των τραπεζών.

Αυτή την αχίλλειο πτέρνα χτύπησαν οι οικονομικοί δολοφόνοι. Με μπροστάρη τον Βγενόπουλο. Και η Κύπρος γονάτισε ξανά. Τριάντα εννέα χρόνια ύστερα από εκείνη την αποφράδα μέρα. Είχε μεσολαβήσει η έκρηξη στο Μαρί, που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της παραγωγής ηλεκτρισμού. Ενέργειας απαραίτητης για την αφαλάτωση του νερού που είναι απαραίτητη στο άνυδρο νησί.




 Όσοι θυμόμαστε, παρακολουθούμε ανήσυχοι. Ιδίως μετά την εκλογή του Αναστασιάδη -θερμού θιασώτη του σχεδίου Ανάν. Ξέρουμε πως, αργά ή γρήγορα, ένα νέο σχέδιο -χειρότερο από το προηγούμενο- θα παρουσιαστεί. Τι θα κάνει η Κύπρος; Η γεωγραφική της θέση, ευλογία και κατάρα μαζί, είναι κοντά στη Μέση Ανατολή που φλέγεται. Η οικονομική της θέση την κάνει ευάλωτη και ανασφαλή. Το φυσικό αέριο στη θάλασσά της ελκύει τα διεθνή αρπακτικά.

Μέχρι στιγμής, οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι ψύχραιμες και μετρημένες. Μακάρι να μπορέσουν και πάλι να ορθοποδήσουν.
Ας μήν στηριχτούν, όμως, πάλι σε πήλινα πόδια. Τώρα οφείλουν να είναι σοφότεροι.

8 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Ψύχραιμοι και μετρημένοι ή μήπως είναι ακόμα στον κόσμο τους; Την έλλειψη χρήματος την έχουν βιώσει στο πετσί τους άραγε; Νομίζω πως όχι. Εδώ που τα λέμε, είναι ακόμα νωρίς και μπορεί να τελούν υπό την επήρεια του σοκ. (Βλέπε εμάς, που αρνούμαστε ακόμα να το αποδεχτούμε) Όπως και να έχει, παρακαλάω να ορθοποδήσουν, έτσι, για να συνεχίσουν να μας βάζουν τα γυαλιά.

akrat είπε...

καλησπέρα

ημέρα μνήμης

ας όψονται αι συνταγματάρχαι...

Λωτοφάγος είπε...

@ Μέχρι τώρα, Πέτρα μου, δεν έχω δει κρίσεις υστερίας όπως σε μας. Ξεχνάς τότε που δεν μπορούσαν να πάρουν λεφτά ούτε και να στείλουν στα παιδιά τους που σπουδάζουν έξω;
Φαντάζεσαι μια ελληνίδα μάνα σε αντίστοιχη κατάσταση;
Εδώ που τα λέμε, μήπως αυτό είναι το κλειδί για να εξεγερθούν οι Έλληνες;
:))

Λωτοφάγος είπε...

@ Οι συνταγματάρχαι! Χαχαχα. Και η εθνοσωτήριος, βεβαίως-βεβαίως, αγαπητέ Ακράτ.
Τι έχει τραβήξει αυτό το νησί!

Mia Petra είπε...

Οι Έλληνες για να εξεγερθούν πρέπει να πάει ο freddo 10 ευρώ! Καλημέρα κι από δω.

BUTTERFLY είπε...

Ιδια ιστορια σε Ελλαδα και Κυπρο. Προδοτες πολιτικοι, απομακρυνση απο την γεωργια και την κτηνοτροφια και lifestyle μυθοι "αξιζεις οσο καταναλωνεις". Οι πολιτες της Κυπρου καποτε φανηκαν πολυ αξιοτεροι των Ελληνων, ας ελπιζουμε να το κανουν ξανα. Αλοιμονο σε εμας...

Λωτοφάγος είπε...

@ Λες; Μπα, αμφιβάλλω, Πέτρα μου.

Λωτοφάγος είπε...

@ Τουλάχιστον επέδειξαν ψυχραιμία και δεν έσφαξαν ο ένας τον άλλο, όπως ίσως θα γινόταν εδώ, Butterfly.