Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Τα δικά μας σκουπίδια είναι χρυσάφι για κάποιους

Ύστερα από τα δύο ντοκιμαντέρ τα οποία γύρισε με χρηματοδότηση των πολιτών, ο Άρης Χατζηστεφάνου γύρισε και τρίτο, με τίτλο "Εργοστάσια απορριμάτων: Το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων". 
Αυτή τη φορά τα χρήματα δόθηκαν από υπαλλήλους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Δήμους -όχι από την ίδια την Ομοσπονδία. Mπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα Infowar

 infowar

Σήμερα το πρωί, το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε για πρώτη φορά στο ξενοδοχείο Τιτάνια. Η αίθουσα ήταν γεμάτη με υπαλλήλους των δήμων. Παρόντες, οι δήμαρχοι Ελληνικού Χ. Κορτζίδης και Φυλής Δ. Μπουραΐμης, ο αντιδήμαρχος Αθήνας κ. Βαρελάς και ο νέος ΑΔΕΔΥ Οδ.Τριβαλάς.

Υπήρχε η συνήθης πανίδα: οι άλλοτε πασόκοι, οι οποίοι περιφέρονται ακόμα χαιρετώντας θορυβωδώς όποιον βρουν, κάποιες που το παίζουν γκόμενες και μιλούν ακατάπαυστα ρουφώντας καφέ, οι υπερκινητικοί, οι οποίοι έσπευσαν να εξαφανιστούν μόλις τελείωσε η προβολή και φυσικά τα ακαταμάχητα κινητά, που χτυπούσαν συνεχώς.

Στο θέμα μας, όμως: αντί για την αναβάθμιση της ανακύκλωσης των υλικών και της επανάχρησης μεγάλου μέρους συσκευών και αντικειμένων και την κομποστοποίηση, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει, με κόστος 1,2 δισεκατομμυρίων, το σύνολο των απορριμμάτων σε τέσσερα εργοστάσια, για καύση και παραγωγή ενέργειας. Χωρίς διαλογή. Χαρτί, πλαστικό, μέταλα,γυαλί και οργανικά υπολείμματα. 

Πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις -οι οποίες δεν νομίζω ότι χρειάζονται ανάλυση- η λειτουργία των εργοστασίων θα είναι διαρκής και με βάση ποσότητα απορριμμάτων, που πλέον δεν παράγεται, λόγω κρίσης και αύξησης των ρακοσυλλεκτών. Αυτό σημαίνει πως το έλλειμμα θα το πληρώνουν οι δημότες ή θα μεταφέρονται για καύση σκουπίδια και από άλλες περιοχές της χώρας, όπως καταγγέλλεται ότι γίνεται ήδη από τη Μύκονο στην Ελευσίνα! Εξάλλου, τέτοια κρούσματα υπάρχουν και σε άλλες χώρες

Τριάντα δύο χρόνια μετά την ένταξή μας στην τότε ΕΟΚ, οι χωματερές δεν έχουν καταργηθεί (έχουμε πληρώσει πολλά πρόστιμα ώς τώρα) και οι ΧΥΤΑ που επελέγησαν δεν αναβαθμίστηκαν σε ΧΥΤΥ, επειδή στους μπλε κάδους καταλήγει μόλις το 5% αντί για το 50%. Καμιά πλήρης μελέτη. Μόνο σπασμωδικές αποφάσεις, οι οποίες συναντούν φυσικά την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, όπως η Κερατέα.

Στο πάνελ μετά την προβολή μίλησαν ο τ. καθηγητής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης Αλ. Οικονομόπουλος, ο περιβαλλοντολόγος Φ. Κυρκίτσος, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος και φυσικά ο Α. Χατζηστεφάνου, ο οποίος τόνισε πως καθηγητές και οικολογικές οργανώσεις συμφωνούν ουσιαστικά στην αντίθεσή τους με την επιλογή της καύσης.

"Αυτό το ντοκιμαντέρ δεν θα το δείτε ποτέ στα κανάλια . Γι' αυτό κατεβάστε το ελεύθερα. Έγινε με χρήματα των υπαλλήλων και θα προβληθεί παντού, για να μάθουν οι πολίτες ότι για 27 χρόνια θα πληρώνουν υπέρογκα ποσά ως τέλη, ενώ θα μπορούσαν να έχουν εξοικονόμηση πόρων και υλικών", είπε ο Θ. Μπαλασόπουλος.

"Τηλεφωνήσαμε και στείλαμε μέιλ σε όλα τα κόμματα, ζητώντας συνεντεύξεις. Δυστυχώς, δεν ανταποκρίθηκαν ΝΔ και ΚΚΕ", συμπλήρωσε ο Α. Χατζηστεφάνου.

Και καλά η ΝΔ. Δεν... περίμενα.
Το ΚΚΕ γιατί; Δεν έχει άποψη, δεν καταδέχεται έναν δημοσιογράφο από τον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή δεν θέλει να μιλήσει σε πειραματικές πρωτοβουλίες που δεν συνάδουν με τη συγκεντρωτική λειτουργία του;
Είναι εποχές για πείσματα; Με τέτοια μυαλά, γιατί ακόμα απορούμε που ο Σαμαράς θεωρείται "καταλληλότερος";

2 σχόλια:

akrat είπε...

καλύτερα να μην τα λέμε δημοσίως αυτά..

Λωτοφάγος είπε...

@ Διαφωνώ, Ακράτ. Οφείλουμε να τα λέμε, ελπίζοντας πως κάποτε η Αριστερά θα γίνει αυτό που ονειρευόμαστε.
Κάποτε θα πρέπει να κοιτάξουμε το πρόσωπό μας στον καθρέφτη και να αποφασίσουμε τι θέλουμε και κυρίως τι αφήνουμε στις επόμενες γενιές.