Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Η ΕΡΤ μας ανήκει!

Όπως ξέρετε, η κυβέρνηση των Ρούληδων έκλεισε την ΕΡΤ, σε μια πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού και βλακείας, και η ΕΣΗΕΑ κήρυξε απεργία. Απεργιακές εκπομπές έχουν μόνο οι ραδιοσταθμοί Στο Κόκκινο, 902 και Flash.

Επίσης, η ιδιωτική εταιρεία για τις ψηφιακές συχνότητες DIGEA έριξε τη συχνόντητα του τηλεοπτικού 902! Τονίζω το μοναδικό φαινόμενο, αφενός να μην πληρώνει ΚΑΝΕΝΑ ιδιωτικό κανάλι για τις συχνότητες που είναι δημόσια περιουσία και αφετέρου να τις διαχειρίζεται μια ιδιωτική εταιρεία.

Στο ζόφο των ημερών υπάρχει και ένα καλό: τα χρυσάβγουλα χθες στήριξαν το κλείσιμο της ΕΡΤ. Σήμερα στη Βουλή, συνειδητοποιώντας το επικοινωνιακό λάθος τους, τα μάσησαν.

Από τη χθεσινή συγκέντρωση

Διάβασα χθες πολλές επικρίσεις στο διαδίκτυο για τους υπαλλήλους της ΕΡΤ: δεν στήριξαν ποτέ κανέναν αγώνα -εξαιρείται η εκπομπή των Αρβανίτη/Κατσίμη, που όμως κόπηκε τον Νοέμβριο-, είχαν σχεδόν όλοι βύσμα, ήταν επηρμένοι και μετέφεραν τη γραμμή της εκάστοτε κυβέρνησης.
Αλήθεια είναι όλα.
Όμως, παρά τις αμαρτίες της, η ΕΡΤ ήταν πάντα η πολιτιστική όαση μέσα στην έρημο των μεγκάλων καναλιών, στήριζε τους κινηματογραφιστές και ανέδειξε δημοσιογράφους που ακόμα τιμούν το λειτούργημά τους όπως τον Γιώργο Αυγερόπουλο και τον Κώστα Βαξεβάνη, 
Μετέδιδε στίβο και όχι μόνο ποδόσφαιρο, μας εξοικείωσε με τον γοητευτικό κόσμο των ντοκιμαντέρ, μας ταξίδεψε σε όλο τον πλανήτη, είχε τις καλύτερες εκπομπές όταν γίνονταν εκλογές και τηρούσε τις ποσοστώσεις προβολής όλων ανεξαρτήτως των κομμάτων, οργάνωνε τις πιο ενδιαφέρουσες πολιτικές και επιστημονικές συζητήσεις και, φυσικά, είχε παιδικό πρόγραμμα -αν και, όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά, οι παιδικές της εκπομπές ήταν εξαιρετικές.

 
Δεν ξέρω αν όλοι όσοι διαδηλώνουν από χθες στην Αγία Παρασκευή έβλεπαν τα κρατικά κανάλια. Σίγουρα, όμως, διαισθάνονται ότι, αν απομείνουν μόνο τα ιδιωτικά, δεν θα έχουμε πραγματική ενημέρωση και καθόλου πολιτισμό. Και σίγουρα είναι πολύ θυμωμένοι με την αυθαιρεσία και τη θρασύτητα των Ρούληδων.

Ακούγοντας όλη μέρα δηλώσεις συμπαράστασης διαφόρων, έμαθα και για τις παράπλευρες απώλειες από το δικτατορικό κλείσιμο:
  • Υπάρχουν πολλοί σκηνοθέτες που θα γύριζαν ταινίες με συγχρηματοδότηση από την ΕΡΤ και υποθήκευσαν τις περιουσίες τους για να ξεκινήσουν. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μείνει μετέωροι.
  • Έχει πληρωθεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τη μετάδοση επί δύο χρόνια των αγώνων Φόρμουλα 1
  • Έχουν ήδη πληρωθεί δικαιώματα για τη μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων
  • Τα αποτελέσματα των Πανελληνίων μεταδίδονται πάντα μέσω ΕΡΤ. Τα παιδιά, για τα οποία η κυβέρνηση κοπτόταν όσο οι καθηγητές ήθελαν να απεργήσουν, δέχονται άλλο ένα πλήγμα, εκτός από τις περιπέτειες με τα θέματα.
Έμαθα ακόμα κάτι που αγνοούσα: ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε από την ΕΡΤ και από την εκπομπή της Ρούλας. Πράγματι, μόνο ένας Ρούλης θα είχε το θράσος της αμάθειας.



Η κρατική ραδιοφωνία έκλεισε μόνο όταν μπήκαν στην Αθήνα οι Γερμανοί. Ξένοι δημοσιογράφοι και τηλεοπτικοί σταθμοί παρακολουθούν έκπληκτοι τη νέα πρωτοβουλία των σαμαροβενιζέλων. Την οποία, εννοείται, ότι δεν απαίτησε καμιά Κομισιόν.
Σήμερα, αποτελεί για τους ξενιτεμένους και τους ναυτικούς μας τη φωνή της πατρίδας. Γι' αυτό και οι φοιτητές μας σε χώρες της ΕΕ διαδήλωσαν έξω από τις ελληνικές πρεσβείες. Η κυβέρνηση των Ρούληδων ζήτησε από τη Βρετανία να απογορέψει τη συγκέντρωση στο Λονδίνο!


Πέρα, λοιπόν, από τις όποιες αντιπάθειές μας προς τους εργαζομένους της ΕΡΤ, ας συνειδητοποιήσουμε πως δεν ωφελεί να λύσουμε τώρα τις διαφορές μας ούτε να επιχαίρουμε επειδή θα μείνουν άνεργοι.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι 26 "ειδικοί σύμβουλοι" που διορίστηκαν τον τελευταίο χρόνο, αλλά και όσοι έχουν γερό βύσμα, θα διοριστούν στη νέα ΕΡΤ. 
Οι υπόλοιποι απλώς θα προστεθούν στο 1,5 εκατομμύριο ανέργους.


2 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Λόγω συμβολισμού και μόνο, δεν θα έπρεπε να κλείσει ποτέ κανένα κρατικό κανάλι, σε καμία χώρα, σε καμία περίοδο της ιστορίας της...

Λωτοφάγος είπε...

@ Μα ο συμβολισμός έχει σημασία, Τζόαν. Πιστεύεις ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν περάσει από την Αγία Παρασκευή τις τελευταίες μέρες, έβλεπαν φανατικά ΕΡΤ;