Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Ιστορίες που δίνουν ανάσα

Η ΕΥΔΑΠ είχε αποφασίσει χθες Δευτέρα να βγάλει στο σφυρί για χρέος 733 ευρώ (!) το σπίτι ενός συνταξιούχου στο Πέραμα.
Πρωί πρωί, όμως, οι συμπολίτες του συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της εταιρείας, απαιτώντας να σταματήσει η διαδικασία πλειστηριασμού.
Οι αρμόδιοι (και ουχί αριστογείτονες) εξαναγκάστηκαν σε διακανονισμό.
Δεν ξέρω αν ο ανθρωπάκος θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος του, αλλά αποδεικνύεται ότι μπορούμε να νικήσουμε αν συνεργαστούμε.

Διαμαρτυρίες από escraches στην Ισπανία
 Στην Ισπανία -όπου, αφού σου πάρει το σπίτι η τράπεζα, εξακολουθείς να πληρώνεις το δάνειο- οι πολίτες έχουν οργανωθεί στην Πλατφόρμα (Plataforma de Afectados por la Hipoteca), η οποία προσπαθεί να αποτρέψει τις εξώσεις. Ταυτόχρονα μαζεύονται και έξω από τα σπίτια των πολιτικών που τις επικροτούν, αλλά και των δικαστών οι οποίοι δεν τις αποτρέπουν ενώ μπορούν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς, οι πολίτες αυτοί ονομάζονται Escraches -ο όρος γεννήθηκε στην Αργεντινή, όπου οι διαδηλωτές στοχοποιούσαν χουντικούς στρατιωτικούς.
Εκεί, φυσικά, το κίνημα των Αγανακτισμένων (Indignados) δεν διαλύθηκε όπως εδώ, αλλά γέννησε νέες μορφές αλληλεγγύης στις γειτονιές και διαδηλώσεις χωρίς κομματικό καπέλωμα. Δεν κάνουν είκοσι διαφορετικές συγκεντρώσεις για να έχεις να διαλέξεις!

 
Στα καθ' ημάς, η συμπεριφορά του Ανδρέα Κουρή, ιδιοκτήτη του καναλιού MAD (που συνδιοργάνωσε τη Rurovision), αλλά και του Metropolis, που έκλεισε αφήνοντας άνεργους και απλήρωτους τους εργαζόμενους, κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών "αντίθετη προς τα χρηστά ήθη", αφού "περιέπαιζε" τους υπαλλήλους, ενώ ο ίδιος αποκομίζει "κέρδη από διαφημίσεις και πολυδάπανων εκδηλώσεων".
Όπως είπε στην Εφημερίδα των Συντακτών η συνήγορος των εργαζομένων Κατερίνα Νοτοπούλου,  «Οι εργαζόμενοι, έχοντας μια προσωρινά εκτελεστή απόφαση απευθείας κατά του κ. Κουρή, μπορούν άμεσα να προβούν σε κατάσχεση προσωπικών περιουσιακών του στοιχείων (π.χ. μετοχές του σε άλλες εταιρείες, προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα κτλ) ώστε να ικανοποιήσουν τις επιδικασθείσες εργατικές απαιτήσεις τους. Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος της άμεσης ατομικής ευθύνης του επιχειρηματία που κρύβεται πίσω από μία (ή και περισσότερες) Α.Ε. ή ΕΠΕ, με τη δική του προσωπική περιουσία. Οι εργαζόμενοι σε κεφαλαιουχικές εταιρείες οι οποίες στερούνται περιουσίας θα μπορούν πλέον να στρέφονται απευθείας κατά της περιουσίας του επιχειρηματία που τις διοικεί»

Θα συμφωνήσετε, φαντάζομαι, ότι είναι μια πολύ σημαντική απόφαση και για άλλες κατηγορίες απολυμένων, οι οποίοι προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να επιβιώσουν. 
Τέτοια παραδείγματα είναι:
  • οι εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ, που προχωρούν ήδη στην παραγωγή οικολογικών απορρυπαντικών, τα οποία διαθέτουν στο κατάστημα της "Αλληλεγγύης για όλους", Ακαδημίας 74 (μεταξύ Μπενάκη και Χ. Τρικούπη)
  • οι εργαζόμενοι σε ραδιοσταθμούς που έκλεισαν, όπως ο Flash
  • οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην Εφημερίδα των Συντακτών
  • το περιοδικο των ανέργων ΣΧΕΔΙΑ, το οποίο βρίσκεται ήδη στο 4ο τεύχος του
  • οι Εκδόσεις των Συναδέλφων, που είναι εκδόσεις αυτοδιαχειριζόμενες από άνεργους του χώρου του βιβλίου (Ερεσσού 35, Εξάρχεια)
  • το περιοδικό UNFOLLOW, που εκδίδεται από δημοσιογράφους της Αριστεράς
  • το περιοδικό Hot Doc του Βαξεβάνη και των συνεργατών του, στο οποίο χρωστάμε την αποκάλυψη της Λίστας Λαγκάρντ -ασχέτως αν, με διάφορα τερτίπια- τελικά διώκεται μόνο ο δημοσιογράφος (!).

 

Σε μιαν άλλη μεγάλη αμαρτία τώρα, στη μόλυνση του Ασωπού, η καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Κοινωνικών Δικαιωμάτων δίνει κάθε δικαίωμα στους κατοίκους της περιοχής των Οινοφύτων να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τις βλάβες που έχουν προκληθεί στην υγεία τους από τα τοξικά βαρέα μέταλλα που έχουν ανιχνευθεί στον υδροφόρο ορίζοντα του Ασωπού.
«Θα τους ταράξουμε στις μηνύσεις», υπογράμμισε κατηγορηματικά ο δικηγόρος και λέκτορας δημοσίου διεθνούς δικαίου στα Πανεπιστήμια Θράκης και Βοσπόρου, Γιάννης Κτιστάκις στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Βάσει της απόφασης της επιτροπής, η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη πλέον α) να καταγράφει τακτικά και επισήμως τα δεδομένα της ρύπανσης του Ασωπού μέσω επίσημων φορέων, β) να ελέγχει συστηματικά και αποτελεσματικά τις βιομηχανίες της περιοχής και γ) να ενημερώνει τους κατοίκους για αντίστοιχα ζητήματα στην περιοχή.
Κατά το διάστημα 2004-2011, οι γενικοί επιθεωρητές περιβάλλοντος έχουν επιβάλει στις βιομηχανίες πρόστιμα ύψους 6.267.245 ευρώ, για περιβαλλοντικές παραβάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, τα οποία δεν έχουν πληρωθεί.


Να μην ξεχνάμε και τον αγώνα των κατοίκων της Ιερισού εναντίον της καταστροφής του αρχέγονου δάσους των Σκουριών από την Eldorado.


Την ίδια στιγμή, βέβαια, πράσινο φως άναψε για τον Βωβό στον Βοτανικό, με προεδρικό διάταγμα, το οποίο διασφαλίζει την κατασκευή του εμπορικού κέντρου από άλλες τυχόν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 


Όμως στη Θεσσαλονίκη οι δήμορχοι συστρατεύονται με τους πολίτες εναντίον της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι δείχνει πως, σιγά σιγά και οι Έλληνες συνειδητοποιούν ότι κάποια αγαθά είναι πραγματικά ανεκτίμητα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: