Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Πολεμώντας τη διαφθορά

Χθες μιλούσα για τους αληθινούς δημοσιογράφους και σήμερα διάβασα στο μπλογκ των Άνεργων Δημοσιογράφων για τον θάνατο του Μιχαήλ Μπεκέτοφ, ο οποίος νοσηλεύτηκε δύο χρόνια, εξαιτίας του άγριου ξυλοδαρμού του.



Ο 55χρονος Ρώσος δημοσιογράφος ήταν μέλος ομάδας ακτιβιστών που αγωνιζόταν να σώσει το δάσος Κίμκι, έξω από τη Μόσχα. Ως εκδότης τοπικής εφημερίδας, αποκάλυψε τη διαφθορά των κρατικών αξιωματούχων και των εργολάβων όπως ο δισεκατομμυριούχος Αρκάντι Ρότενμπεργκ, που δίδαξε τον Πούτιν τζούντο.
(Μήπως σας θυμίζει εκείνον τον γνωστό μας που έκανε υπουργούς τους φίλους του στο γυμναστήριο;)
Οι εργολάβοι τον είχαν μηνύσει για συκοφαντία (!), αλλά τελικά αθωώθηκε τον Δεκέμβριο του 2010.

Παρά τη θανάτωση του σκύλου του και το κάψιμο του αυτοκινήτου του, ο Μπεκέτοφ δεν σταμάτησε να πολεμά τη διαφθορά, μέχρι τον Νοέμβριο του 2008, οπότε ξυλοκοπήθηκε από αγνώστους, με αποτέλεσμα να χάσει το πόδι του και πολλά δάκτυλα, ενώ υπέστη εγκεφαλική βλάβη. Κανείς ποτέ δεν συνελήφθη, παρότι και άλλοι ακτιβιστές απειλήθηκαν ή και εδάρησαν.

 

Το καλοκαίρι του 2010, χάρη στη μαζική κινητοποίηση των πολιτών, ο τότε πρόεδρος Μεντβέντερ πάγωσε το σχέδιο διέλευσης του αυτοκινητόδρομου μέσα από το δάσος Κίμκι.

Πηγές: εδώ, εδώ και εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: