Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Μπαινοβγαίνουμε ακόμα στις σπηλιές...

Η Ελένη Νίνα, κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, συζητά στο TVXS με τη δημοσιογράφο και σύμβουλο ψυχικής υγείας Κρυσταλία Πατούλη για τον ψυχισμό αυτών που βασανίζουν και κακοποιούν κρατουμένους ή, έστω, παρακολουθούν αμέτοχοι, και τονίζει ότι πρόκειται για ψυχοπαθητικές προσωπικότητες που χρήζουν μακράς ψυχολογικής υποστήριξης.
Σχετικά με τη δημοσίευση των φωτογραφιών, εξηγεί το σκεπτικό τους:  «Καλύπτω αυτό που έχω κάνει, αλλά όχι τόσο ώστε να μη το δεις. Πρέπει και να το δεις. Πρέπει να καταλάβεις ότι εγώ είμαι ο ισχυρός. Και έχω την ισχύ, και να σου κάνω κακό, και να το καλύψω, και να το αφήσω να φανεί. Άρα, εγώ έχω τον έλεγχο».

Καθένας έχει δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη, όποια κι αν είναι η πράξη του. Όμως, όχι, στον άνθρωπο δεν αρκεί η τιμωρία. Θέλει να καταστρέψει τον άλλον, λέει. Και συνεχίζει: "Αυτό είναι που ξεχωρίζει τον άνθρωπο, ως πολύ άγριο θηρίο. Αντίθετα στα θηλαστικά, που ζουν σε αγέλες, ο ισχυρός καλεί σε μάχη τον αντίπαλο, κι αν ο αντίπαλος πέσει και κάνει μια πράξη υποταγής, ο άλλος υποχωρεί και είναι ο νικητής. Η αγέλη τον ανακηρύσσει νικητή. Δεν χρειάζεται να τον καταστρέψει!  Αντίθετα, ο άνθρωπος, δεν σταματάει πουθενά!"

skitso010213 copy

Δηλαδή επιστρέφουμε στις σπηλιές ξανά, παρατηρεί η Κ. Πατούλη, και η Ε. Νίκη διευκρινίζει: "Ή μπαινοβγαίνουμε στις σπηλιές. Δεν γυρνάμε πίσω. Μπαινοβγαίνουμε. Ο πολιτισμός, είναι προϊόν των ολίγων. Οι λίγοι παράγουν πολιτισμό. Οι περισσότεροι παράγουν καταστρατήγηση του πολιτισμού και βία. Οπότε, υπάρχει ένα συνεχές πήγαινε-έλα στις… σπηλιές! Κάποιοι πηγαινοέρχονται, κάποιοι έχουν αποφασίσει να βγουν, και άλλοι μένουν. Πολύς κόσμος, όμως, πηγαινοέρχεται. [...] "Οι βασανιστές, είναι άνθρωποι, φυσικά, που δεν έχουν κανένα όριο. Μιλάμε για παθολογία. Είναι άνθρωποι ψυχοπαθητικοί, σαδιστές, και δεν έχουν κανέναν ηθικό φραγμό. Ο άνθρωπος ο οποίος χτυπάει, βασανίζει, κακοποιεί, δεν έχει κανένα φραγμό. Και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, καμία βία δεν είναι καλή, ωφέλιμη, χρήσιμη".
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ
 

Ο γνωστός ψυχίατρος Κλεάνθης Γρίβας είναι πιο λακωνικός στην περιγραφή του σαδιστή μπάτσου:

 "Ένα εξουσιαστικά μεταλλαγμένο ζόμπι, που η ύπαρξή του εξαντλείται στα χέρια, τα πόδια, το περίστροφο, το κλομπ, κάποια γεννητικά όργανα (ανύπαρκτης ή αμφίβολης λειτουργικότητας) και έναν απλαστικό εγκέφαλο (ο οποίος διευκολύνει αφάνταστα την επιτέλεση του θεάρεστου λειτουργήματος του βασανιστή).

• Μια διεστραμμένη ψυχοπαθητική προσωπικότητα, ένα φρανκενσταϊνικό μείγμα Παπαχρόνη, Ντάλτον, Νταβέλη και...κουτσαβάκη, που προγραμματίζεται εξουσιαστικά για να εκδηλώνει μια ανεξέλεγκτη καταστρεπτική επιθετικότητα και να δηλώνει ξεδιάντροπα με χίλιους τρόπους ότι (αυτό, το διανοητικά υπολειπόμενο ζόμπι) είναι το ευνοούμενο εκτελεστικό όργανο της εξουσίας και έχει εξοπλιστεί με το αποκλειστικό δικαίωμα «να γαμάει και να δέρνει», και αντιστρόφως.

• Ένα αποκρουστικό ανθρωποειδές (που η εμφάνισή του και μόνο, θίγει την αισθητική και προσβάλλει την αξιοπρέπεια κάθε πολιτισμένου ανθρώπου), το οποίο, με την αλαζονεία, τις κουτσαβάκικες κινήσεις, το ηλίθιο βλέμμα και τον πρωτόγονο λόγο του, εκτοξεύει εναντίον της κοινωνίας την αφόρητη χυδαιότητα, το απύθμενο κενό, την τρομακτική βαρβαρότητα και το καταχθόνιο ψυχοδιανοητικό του σύμπαν"....
 (από εδώ)

cranos copy

Υ.Γ. Σχετικά με την κοπέλα που παρέσυρε περιπολικό πριν από λίγες μέρες στον Κορυδαλλό (παραβιάζοντας κόκκινο σηματοδότη), υπάρχουν νεότερα: το κορίτσι είναι μόλις 20 χρονών, βρίσκεται στην εντατική του νοσοκομείου Νίκαιας με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οι γιατροί έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε ελπίδα και η οικογένεια -η οποία είχε χάσει κι άλλο παιδί σε τροχαίο πριν από πέντε χρόνια- απευθύνει έκκληση για πληροφορίες, αφού οι αυτόπτες μάρτυρες φοβούνται να καταθέσουν!

6 σχόλια:

Μαζεστίξ είπε...

Ο Πρωταγόρας, στον ομώνυμο πλατωνικό διάλογο, εξηγεί στο Σωκράτη τη διαφροά του ανθρώπου απ' τα υπόλοιπα ζώα.
Και ένα απ' τα βασικά γνωρίσματα είναι η ανθρώπινη απόδοση διακιοσύνης που αποσκοπεί και στην τιμωρία και στον παραδειγματισμό αλλά και στον σωφρονισμό.
2500 χρόνια μετά πρέπει μάλλον να τα ξανασυζητήσουμε όλα αυτά.
Κι ας λείπουν κι ο Σωκράτης κι ο Πλάτωνας κι ο Πρωταγόρας.
Τώρα πια μόνο "Κριτίες" βρίσκουμε...

Διαχειριστής είπε...

Πρόσεξα κι εγώ την πολύ ωραία συνέντευξη στο tvxs.

Έτσι είναι, όπως τα γράφεις Λωτό!

akrat είπε...

καλησπέρα

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΛΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΒΙΑ ΤΟΥΣ

πρέπει να παίρνουν διατακτικές από επιχειρήσεις

πρέπει να έχουν καλούς δωρητές

αλλά αυτά έπρεπε να αποκαλύπτει η αντιπολίτευση... που είναι την όμως??

Λωτοφάγος είπε...

@ Επιεική τον βρίσκω τον Πρωταγόρα απέναντι στο ανθρώπινο είδος, Μαζεστίξ. Δεν νομίζεις;

Λωτοφάγος είπε...

@ Καλό βράδυ, Κερασιά μου.

Λωτοφάγος είπε...

@ Μαθαίνει γαλλικά και πιάνο, αγαπητέ Ακράτ.
Εδώ πνιγόμαστε και αυτοί το παίζουν Νορβηγοί.