Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Είστε έτοιμοι να γίνετε κοινότητα;

Ήθελα κάτι να πω για το θλιβερό αποτέλεσμα των κυπριακών εκλογών, αλλά τελικά με εκφράζει το tweet του Γιάννη Νικολόπουλου: "Οι οδοί άρχισαν να μετονομάζονται σε Καραολή και Μνημονίου". Τέλειο!
(η εικόνα από εδώ)

Και θα παρεπέμψω στον πάντα εξαιρετικό Γιώργο Δελαστίκ, ο οποίος στις 19 Φεβρουαρίου έγραφε, μεταξύ άλλων, στο Έθνος:

"Οσο και αν ακούγεται βαρύγδουπο, η εκλογή Αναστασιάδη θα αλλάξει εντελώς το σκηνικό και το πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων μέσα στην Κύπρο, ενώ θα τινάξει πιθανότατα στον αέρα και τις παραδοσιακά στενές σχέσεις της Λευκωσίας με τη Μόσχα. [...] Υπερψηφίζοντας τον Ν. Αναστασιάδη οι Κύπριοι γνωρίζουν άριστα ότι ψηφίζουν υπέρ της υπαγωγής της χώρας τους σε καθεστώς μνημονιακής υποτέλειας, αλλά και υπέρ της εφαρμογής κάποιας νέας εκδοχής του σχεδίου Ανάν, αν το απαιτήσουν οι Αμερικανοί ή οι Ευρωπαίοι. [...] Αν οι Κύπριοι π.χ. θελήσουν, αποδεχόμενοι κάποια λύση τύπου Ανάν στο Κυπριακό, να γίνουν έμμεσο εξάρτημα της Τουρκίας, προφανώς και δεν μπορούν να περιμένουν από την Ελλάδα βοήθεια, αν σε κάποια υστερότερη φάση διαπιστώσουν τι έγκλημα έχουν διαπράξει εναντίον του ίδιου τους του εαυτού. Τους νέους τους φίλους η Κύπρος θα πρέπει να τους βρει στο στρατόπεδο των φιλοτουρκικών ή ενδοτικών δυνάμεων. Οι Κύπριοι γνωρίζουν επίσης ότι το Μνημόνιο στην Κύπρο θα έχει πρώτο στόχο τη διάλυση του υπερμεγέθους τραπεζικού συστήματος του νησιού, ώστε οι καταθέσεις των Ρώσων και άλλων ολιγαρχών και γκάνγκστερ από τις χώρες του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού» να φύγουν από την Κύπρο και να κατευθυνθούν στην Αγγλία, στη Γαλλία, στο Λουξεμβούργο ή στην Ελβετία. [...] Αν όμως φύγουν οι καταθέσεις από τις κυπριακές τράπεζες, τότε η κυπριακή οικονομία καταρρέει αμέσως. Το εννοούμε κυριολεκτικά και το αποδεικνύουν οι αριθμοί: ενώ το ΑΕΠ της Κύπρου ανέρχεται σε περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ, οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες ανέρχονται σε περίπου... 70 δισ. ευρώ!!! Τέσσερις φορές το ΑΕΠ!"
(ολόκληρο το άρθρο εδώ )

"Δεν ξεχνώ", έγραφαν κάποτε. Και για τριάντα χρόνια μάλλον το πίστευαν. 
Φοβάμαι ότι το πλεονέκτημα το οποίο έφερε την αναγέννηση της Κύπρου μετά την εισβολή, ο τραπεζικός τομέας δηλαδή, θα γίνει η αιτία του χαμού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: