Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Η αδηφαγία των Δυτικών

 
Η βρετανική αλυσίδα Burger King ισχυριζόταν ότι έφτιαχνε τα μπιφτέκια της από 100% μοσχαρίσιο κιμά. Όπως αποδείχτηκε, όμως, έβαζε και αλογίσιο κρέας για ποικιλία, το οποίο προμηθευόταν από μη πιστοποιημένο Πολωνό προμηθευτή.

 
Στη Γαλλία, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης έχει αποσυρθεί κατεψυγμένος κιμάς των εταιρειών Findus και Comigel, κατόπιν καταγγελιών για κατεψυγμένα προϊόντα με κρέας αλόγου. Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα των γαλλικών αρχών, η γαλλική εταιρεία Poujol προμηθεύτηκε κατεψυγμένο κρέας από κύπριο έμπορο, ο οποίος με τη σειρά του το είχε προμηθευτεί από ολλανδό διανομέα, που το είχε αγοράσει από σφαγεία στη Ρουμανία. Ζ'ητω η παγκοσμιοποίηση!
 Η διάθεση αλογίσιου κρέατος από τη Ρουμανία αποδίδεται στον προ εξαετίας νόμο που απαγόρευση την κίνηση ιππήλατων κάρων/οχημάτων στους δρόμους της χώρας, με αποτέλεσμα τα “άχρηστα” πια ζώα να οδηγηθούν στο σφαγείο.
Το πρόβλημα είναι όμως ότι συχνά ήταν γαϊδούρια που έσερναν τα κάρα και όχι άλογα.
Κι ενώ το Λονδίνο κάνει λόγο για «διεθνή συνωμοσία», ο υπουργός Γεωργίας της Ρουμανίας άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο το κρέας αλόγου να εμπεριέχει ουσίες επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό, συμπληρώνοντας ότι έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ερευνήσουν το ενδεχόμενο εξαγωγής τέτοιου κρέατος.
Λαμπρά!
(πηγές Econews και Έθνος)

Από την άλλη, χάρη στη δράση του ελληνικού παραρτήματος της Greenpeace, ξέρουμε ποιες γαλακτοβιομηχανίες αρνούνται να πιστοποιήσουν την προέλευση των ζωοτροφών. Δηλαδή ότι η σόγια δεν είναι μεταλλαγμένη. Η Δέλτα (Vivartia) έχασε τελικά τη δίκη εναντίον της οργάνωσης, αλλά δεν προχώρησε σε καμιά σημαντική αλλαγή. H Όλυμπος δεσμεύτηκε να καλλιεργήσει ελληνική σόγια, με φτωχά αποτελέσματα. Κι όμως, από το 2001, το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας είχε προτείνει την αντικατάσταση της σόγιας (που ελέγχεται από τη γνωστή Monsanto) από το κτηνοτροφικό ρεβύθι, το οποίο εμπλουτίζει το έδαφος με άζωτο επειδή είναι ψυχανθές, ευδοκιμεί σε ξερικά χωράφια και είναι ανθεκτικό στο κρύο και τις ασθένειες.

Τι μπορούμε να κάνουμε, αν δεν θέλουμε να μας δηλητηριάζουν; Πολλά: να ενημερωνόμαστε διαρκώς, να υπογράφουμε καμπάνιες, να στέλνουμε μέιλ διαμαρτυρίας στις εταιρείες που αδιαφορούν για την υγεία μας και να αναζητούμε εταιρείες που εγγυώνται ότι τα προϊόντα τους είναι καθαρά.

 
Πριν από λίγους μήνες, εντόπισα το γάλα της συνεταιριστικής τρικαλινής βιομηχανίας ΤΡΙΚΚΗ, στου οποίου τη συσκευασία αναγράφεται ότι δεν χρησιμοποιούνται μεταλλαγμένες ζωοτροφές.
Και πάνω από όλα, να μην τρώμε σαν λιμασμένοι τεράστιες ποσότητες φθηνού κρέατος. Λίγα και καλά. Η χαμηλή τιμή στα τρόφιμα σημαίνει συνήθως και χαμηλή ποιότητα.

Η παραγωγή κρέατος δείχνει σχετική στασιμότητα τα τελευταία 2-3 χρόνια, τόσο εξαιτίας των ζωονόσων, οι οποίες μεταδίδονται στους ανθρώπους, όσο και εξαιτίας των αυξημένων τιμών στις ζωοτροφές και τα φάρμακα. Η κτηνοτροφική βιομηχανία ευθύνεται για το 18% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που εκλύουν τα μέσα μεταφοράς παγκοσμίως. Επίσης παράγει τεράστιες ποσότητες αποβλήτων και καταναλώνει εξίσου τεράστιες ποσότητες νερού, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Για την καλλιέργεια ζωοτροφών στερεί μεγάλες εκτάσεις από φτωχές χώρες. 

Τον Νοέμβριο του 2012, η εφημερίδα "Δρόμος της Αριστεράς" έγραψε ότι η Πρόταση 37 καταψηφίστηκε στην Καλιφόρνια, με 53,1%. Η "Πρόταση" θα υποχρέωνε τις βιομηχανίες να βάζουν ειδικές ετικέτες στα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα. Όπως θα φαντάζεστε, οι συνήθεις Monsanto, Nestle, Dupont, Pepsico και λοιπά ευαγή ιδρύματα ξόδεψαν 45 εκατομμύρια δολάρια, για να "πείσουν" τους αρμόδιους να καταψηφίσουν την Πρόταση.
 

 Τον Νοέμβριο του 2009, η Κομισιόν ενέκρινε την καλλιέργεια 3 γενετικά μεταλλαγμένων ποικιλιών καλαμποκιού των συνήθων υπόπτων Monsanto και Pioneer, παρά τη δηλωμένη αντίρρηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών. Η τότε αρμόδια επίτροπος Μάριαν Φίσερ Μπόελ είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι, ακόμα κι αν το Συμβούλιο Υπουργών δεν ψήφιζε την έγκριση, η Κομισιόν θα ενέκρινε την καλλιέργεια. Επίσης θεσπίστηκε όριο 0,9% ΓΤΟ ακόμα και στα βιολογικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει πως, αν εσύ είσαι βιοκαλλιεργητής και ο γείτονάς σου έχει μεταλλαγμένα, δεν έχεις το δικαίωμα να διαμαρτυρηθείς που οι μέλισσες μεταφέρουν γύρη από αυτόν στα δικά σου προϊόντα!

 Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες έδιναν πειραματικά μεταλλαγμένο ρύζι σε παιδιά στη Κίνα

Για το τέλος, σας φυλάω την αποκάλυψη της Greenpeace; ότι το 2008, είκοσι κινέζοι και αμερικανοί ερευνητές δοκίμαζαν ποικιλίες γενετικά τροποποιημένου ρυζιού σε 24 κινεζάκια 6-8 χρονών! Το προϊόν αυτό ονομάζεται... "χρυσό ρύζι" και έχει εμπλουτιστεί γενετικά με βιταμίνη Α. Οι Αμερικανοί επιστήμονες συνδέονται με το ερευνητικό κέντρο Turfs το οποίο βρίσκεται στη Βοστώνη, ενώ το Κινεζικό Κέντρο για τον Έλεγχο και τη πρόληψη Ασθενειών αρνείται κατηγορηματικά ότι γνώριζε οτιδήποτε η ότι είχε δώσει την οποιαδήποτε άδεια για το συγκεκριμένο πείραμα και έχει ήδη θέσει σε διαθεσιμότητα το Κινέζο επιστήμονα Γιν Σιάν με τη κατηγορία της συμμετοχής του στο πείραμα..(εδώ) Όλα αυτά, ενώ ήταν νωπ;h ακόμα η νοθεία  βρεφικού γάλακτος με μελαμίνη, το οποίο προκάλεσε θανάτους και μόνιμες βλάβες σε χιλιάδες μωράκια.

Όπως αντιλαμβάνεστε, καλοί μου αναγνώστες, όσο εσείς βλέπετε τα τουρκικά "σαπούνια", οι πολυεθνικές ποτίζουν στα μουλωχτά εμάς και τα παιδιά μας με δηλητήρια, των οποίων οι συνέπειες έχουν ήδη να φαίνονται: ορμονικές και σεξουαλικές διαταραχές, αυτοάνοσα κλπ. Στο χέρι μας είναι να τους σταματήσουμε, ξεπερνώντας την παθητικότητά μας και μαθαίνοντας να είμαστε συνειδητοποιημένοι πολίτες. Διότι πρόκειται για τη ζωή μας.

2 σχόλια:

Μαρία Νικολάου είπε...

Μέσα στην δίνη και την αποχαύνωση της οικονομικής κρίσης αυτοί στήνουν χορό. Δεν τα προσέχει πλέον σχεδόν κανένας αυτά.
Ευτυχώς εμείς εδώ στην επαρχία, αν και ζούμε στην ουσία σε πόλη, έχουμε και καμιά ντομάτα φυτεμένη από τα χέρια μας, τρώμε και κάνα αυγό από τις κότες μας. Και τα κρέατα πιο νόστιμα, από τον φίλο μας τον Χρίστο.
Δεν έχουμε αποξενωθεί εντελώς από την γη για να αγοράζουμε γαλλικό κρέας από τα Καρφούρ. Που δεν είναι και φτηνότερο.
Κάπως νιώθω πιο προστατευμένη, σε αντίθεση με τον αδερφό μου που ζει στην Αθήνα.
Όσο γίνετε βέβαια.
Καλό βράδυ.

Λωτοφάγος είπε...

Όλα είναι σχετικά, Μαρία μου.
Στην Αθήνα υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να κάνει ο αδελφός σου για να προστατευτεί.
Αντίθετα, εσύ στις Σέρρες ελάχιστα μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς από το στρόντιο και τις υπόλοιπες συνέπειες του Τσέρνομπιλ και του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας!

Όσο για όσους αγοράζουν έτοιμα μπιφτέκια ή τορτελίνια με κιμά από το Καρφούρ, αυτοί μάλλον είναι απροστάτευτοι λόγω βλακείας! Χίλιες φορές να φάνε ψωμί με τυρί.