Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Fuck the-m-all

Έχω γράψει κι άλλες φορές για το Mall Athens, "το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης", όπως το είχε χαρακτηρίσει σε εκτενές του άρθρο το αείμνηστο περιοδικό Γαλέρα

 

"Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της τελευταίας 20ετίας -και το πιο κρυφό. Ίσως γιατί σε αυτό εμπλέκονται δύο πρωθυπουργοί, επτά υπουργοί και ο πιο πλούσιος Έλληνας στον κόσμο", γράφει το μπλογκ των Άνεργων Δημοσιογράφων, εννοώντας τον Σπύρο Λάτση, της Lamda Development.

Στην υπόθεση εμπλέκεται πάρα πολύ και ο τέως δήμαρχος Αμαρουσίου Παναγιώτης Τζανίκος, ο οποίος έριξε την ιδέα για το εμπορικό κέντρο και φρόντισε επίσης, με συνεχείς αγορές από τον Δήμο, να εξασφαλίσει την έκταση που απαιτούνταν. Ας σημειωθεί ότι ο Π. Τζανίκος, στις 23 Οκτωβρίου 2012, καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή από το τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Πρόκειται για την υπόθεση του 25χρονου Γιάννη Σταυρουλάκη, ο οποίος σκοτώθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2005, όταν το αυτοκίνητό του προσέκρουσε σε παράνομη διαφημιστική πινακίδα, που βρισκόταν σε νησίδα της λεωφόρου Κηφισίας.
Επτά ολόκληρα χρόνια.μετά! Εννοείται, πως καμιά πινακίδα δεν ξηλώθηκε.

Ακόμη μεγαλύτερη κωλυσιεργία υπάρχει στην περίπτωση του Mall: ενώ για την κατασκευή του είχε προκριθεί μια ολλανδική εταιρεία, "προτιμήθηκε" η  Lamda Development, προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο με την Ολλανδία. Το κτήριο των 75.000 τετραγωνικών συγκαταλέγεται στα Ολυμπιακά Ακίνητα, αλλά παραδόθηκε μόλις τον Νοέμβριο του 2005! Αν και η περιοχή όπου κτίστηκε δεν έχει ανάλογο συντελεστή δόμησης, η υπόθεση τακτοποιήθηκε με -τι άλλο;- μια μικρούλα τροπολογία.

Η συμφωνία με την κυβέρνηση Σημίτη (Βάσω, Λαλιώτη και λοιπούς συγγενείς) ήταν η εξής: 
"Η Lamda θα έφτιαχνε (και θα νοίκιαζε στον «Αθήνα 2004») κατοικίες προκειµένου 1.600 ξένοι δηµοσιογράφοι νά’χουν πού να µείνουν τις 15 µέρες των Ολυµπιακών. Σε αντάλλαγµα, λίγο πιο πλάι, το κράτος θα νοµοθετούσε, ώστε η Lamda να χτίσει ένα κτίριο 75.000 τετραγωνικών, σε γη που δεν της ανήκε (43 στρέµµατα του ΟΕΚ), µε τρόπο που (όπως έκρινε το ΣτΕ) απαγορεύει το Σύνταγµα. Θα ήταν το µεγαλύτερο εµπορικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη -και το µεγαλύτερο αυθαίρετο µε βούλα στην Ευρώπη. Και όµως, το κόλπο έπιασε! Ένα Mall 75.000 τ.µ., για τον ύπνο µερικών δηµοσιογράφων για 15 µέρες..." (περιοδικό Γαλέρα)

Η Σοφία Σακοράφα, δηµοτικός σύµβουλος Αµαρουσίου και µέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή, κάνει έκκληση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσουν την τροπολογία Βενιζέλου, η οποία θα επιτρέψει την κατασκευή. Μάταια, όμως. Το αστείο είναι πως η ΝΔ, ενώ ως αξιωματική αντιπολίτευση έβγαζε φιλιππικούς εναντίον του έργου, μόλις έγινε κυβέρνηση συνεργάστηκε αρμονικότατα.

Τι με έπιασε και το θυμήθηκα; Διάβασα στο μπλογκ των άνεργων δημοσιογράφων ότι αναβλήθηκε για μια ακόμη φορά η εκδίκαση της υπόθεσης που επρόκειτο να γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Μάιο! Όπως τονίζεται στο άρθρο, αν η Lamda χάσει, το Mall θα πρέπει να κατεδαφιστεί ή η εταιρεία να καταβάλει στο Δημόσιο πρόστιμα για τα 75.000 αυθαίρετα τετραγωνικά! Καταλαβαίνετε τι αντίκτυπο θα έχει αυτό.

O Mallzilla, δια χειρός της street artist Joad

Τον δικαστικό αγώνα ξεκίνησε ο αρχιτέκτων-πολεοδόμος και δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου Δορύλαος Κλαπάκης. πριν από 10 χρόνια. Καμία από τις επιμέρους αποφάσεις των δικαστηρίων δεν εφαρμόστηκε. Επειδή κανείς δεν τα βάζει με τους λάτσηδες αυτής της χώρας, η προσπάθειά του αποσιωπάται συστηματικά από τα κανάλια και ελάχιστοι πολίτες τη γνωρίζουν.
Αν, όμως, ο Δ. Κλαπάκης και οι λιγοστοί Μαρουσιώτες που τον στηρίζουν, κερδίσει την υπόθεση, θα είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πολίτης θα καταφέρει να ασκήσει τα συνταγματικά του δικαιώματα και να στριμώξει κυβέρνηση και ολιγαρχία.

6 σχόλια:

Μαζεστίξ είπε...

Πρέπει να βάλουμε όλοι το χεράκι μας να πάρει μεγαλύτερη δημοσιότητα το ζήτημα.
Λωτοφάγε, κάνεις την αρχή και θα ακολουθήσω κι εγώ και σύντομα ελπίζω και πολλοί άλλοι.

Mia Petra είπε...

Να το δω κι αυτό -να κερδίζει δίκη πολίτης έναντι γιγαντιαίων συμφερόντων- και τι στον κόσμο!

Λωτοφάγος είπε...

@ Μαζεστίξ, οφείλουμε να στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες.
Πόσω μάλλον που, αν διαβάσεις το άρθρο της Γαλέρας, δεν είναι μόνο αυθαίρετο, αλλά και χωρίς εξόδους ασφαλείας σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς!

Λωτοφάγος είπε...

@ Κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτό, Πιστέ Φίλε. Αρκεί να μην αφήνουμε μόνους τους ανθρώπους που το παλεύουν.

Οιωνoσκόπoς είπε...

Άμποτε!!!

Κλάπ......... κλάπ........ κλάπ........

Κάτι μπορεί να βγεί στο τέλος......

Λωτοφάγος είπε...

@ Ας κάνουμε ο καθένας ό,τι μπορεί, Οιωνοσκόπε μου.