Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

"Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο"

... δήλωσε με περισσή αλαζονεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

 

Προχθές ακόμα αθωώθηκαν οι έξι από τους οκτώ αστυνομικούς της υπόθεσης Ζαρντινιέρα.

Τα σκυλιά της Χρυσής Αυγής βγαίνουν κάθε νύχτα παγανιά.

Οι βουλευτές της κυκλοφορούν ελεύθερα, παρά τα βίντεο που τους δείχνουν να βιαιοπραγούν, να βρίζουν ανώτερους αστυνομικούς, να απειλούν με νεκρούς.

 toxo copy

Μήπως να αναφέρω, έτσι πρόχειρα, και μερικές χιλιάδες έλληνες πολίτες -από εφοπλιστές του κώλου μέχρι πολιτικούς- που γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τους νόμους και το Σύνταγμα;

Λυσσάξατε επειδή η Καστοριά -θέατρο αδελφοκτονίας επί Εμφυλίου- έβγαλε βουλευτή της Αριστεράς! Και μάλιστα έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος χρόνια τώρα αγωνίζεται σε κινήματα και οργανώσεις. Που δεν διαθέτει ξύλινο λόγο. Που είναι ειλικρινής. Που δεν κυλιέται στις καρέκλες των καφενείων, τρώγοντας το χαρτζηλίκι του μπαμπά και πίνοντας φραπέδες όπως κάνουν στη γειτονιά μου πολλοί νέοι. Και που για αυτά του τα προσόντα εκτιμήθηκε από τους πολίτες ενός συντηρητικού νομού, ο οποίος έβγαζε για χρόνια τον Πετσάλνικο.
Και αναθέσατε σε κοπτοραπτούδες να φτιάξουν βίντεο που τον παρουσιάζει να καλεί τον... Θανάση να πάρει το όπλο του.
Όχι, αγάπες μου, αυτά τα περί οπλοχρησίας ΕΣΕΙΣ τα υποδαυλίζετε και όχι ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος. Για να ακούμε ότι χωριά προσλαμβάνουν σεκιουριτάδες και κάνουν ομαδικές αιτήσεις για οπλοκατοχή. Επειδή η αστυνομία δεν προστατεύει πλέον τους πολίτες, αλλά τους δέρνει και τους απειλεί.

 


***
Τρεις και μισή χθες, στην αφετηρία του Α8: δεκάδες άνθρωποι περιμένουν υπομονετικά το λεωφορείο. Περνούν ταξί, αλλά κανένα χέρι δεν σηκώνεται. Δεν υπάρχουν λεφτά. Αδημονία. Μεμονωμένες γκρίνιες για την καθυστέρηση. Οι υπόλοιποι κοιτάμε με άδειο βλέμμα. Επιτέλους φτάνει. Κάποιοι προσπαθούν να μπουν, εμποδίζοντας τους άλλους να κατέβουν. Στις επόμενες στάσεις, λίγοι καταφέρνουν να επιβιβαστούν. "Ε, βέβαια, εσείς βολευτήκατε. Εμείς ας μείνουμε έξω", φωνάζει μια κυρία. "Μα, τι λέτε; Δεν βλέπετε πώς είμαστε; Μόνο το αλάτι μάς λείπει", απαντάει μια άλλη από μέσα. Κανείς δεν γελάει. Ένας λαός σε κατάθλιψη. "Προχωρήστε ένα βήμα, κυρία", διαμαρτύρεται μια γυναίκα με έντονη βαλκάνια προφορά. Συνεχίζει να την ψέλνει για ώρα. Ούτε ένα ρατσιστικό σχόλιο. Να το πάρω για ένδειξη πολιτισμού ή απλώς δεν έχουν όρεξη να μπλέξουν σε καβγά;

dendias copy
Οι απεργίες των ΜΜΜ, οι οποίες κρατάνε χρόνια σαν την κολόνια της Χαρούλας, πλήττουν μόνο τους φτωχότερους. Αυτούς που δεν έχουν ούτε καν μηχανάκι. Ούτε λεφτά για ταξί. Και διασχίζουν κάθε μέρα το λεκανοπέδιο, αλλάζοντας λεωφορεία, ή περπατώντας χιλιόμετρα ολόκληρα για να βγάλουν το ψωμί τους.
Το ψωμί και όχι το εκατομμύριό τους, όπως ο Γιάννος-"επενδύστε στο Χρηματιστήριο"-Παπαντωνίου και ο Πέτρος-"οι άνεργοι να προσφέρουν δωρεάν εργασία"-Δούκας!

 

Εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, έχετε τη συμπαράστασή μου. Είμαι εναντίον κάθε απόλυσης στον τομέα σας. Όμως, θα πρέπει επιτέλους να βρείτε άλλους τρόπους διαμαρτυρίας. Εξαιτίας των απεργιών σας, κάποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, λόγω καθυστερήσεων. Λυπάμαι που δεν μπορώ να το πω περίτεχνα, μα οι υπουργοί κινούνται με λιμουζίνες. Δεν ιδρώνει το αφτί τους, διότι δεν θίγονται προσωπικά. Κάποιος θα έλεγε ότι γενικώς δεν θίγονται...


***
Ένας χρόνος συμπληρώθηκε χωρίς τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Σκοτώθηκε στήνοντας μια ταινία για την Κρίση. Παρασύρθηκε από το μηχανάκι ενός ειδικού φρουρού. Στη στροφή ενός επικίνδυνου δρόμου.
Περίεργοι συμβολισμοί...

 
Έμειναν οι ταινίες σου, Θόδωρε, να μιλάνε για για όμορφη και παράξενη πατρίδα με αδελφοκτόνο λαό. Κάθε απώλεια όπως η δική σου μάς αφήνει τρομακτικά μόνους, απέναντι στα ζόμπι του ναζισμού και του ακραίου καπιταλισμού.

4 σχόλια:

KOYKLITIS είπε...

Με εκπλήσεις σφόδρα λωτοφάγε, και είναι από τις σπάνιες φορές που συμβαίνει αυτό.
Μήπως θα μπορούσες να προτείνεις κάποιο τρόπο διαφορετικό, από αυτόν της απεργίας,προκειμένου οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους;
Θα μπορούσαν βέβαια να βάλουν ένα μαύρο περιβραχιόνιο και να δουλεύουν με σκυμένο το κεφάλι, αλλά έτσι μάλλον δεν προκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα, εκτός ίσως από αυτό του μαύρου μετώπου της τροϊκανής-αντιλαϊκής κυβέρνησης.
Να σου πω πως απεργία που να μην ενοχλεί δεν υπάρχει.
Φιλικά πάντα.

Μαρία Νικολάου είπε...

KOYKLITI μέσα στο μυαλό μου είσαι. Συμφωνώ απόλυτα.
Ναι ταλαιπωρείτε ο κόσμος. Αλλά δεν είδα και κανέναν να ιδρώνει το αυτί του που ταλαιπωρούμαστε τόσο καιρό και θα ταλαιπωρούμαστε χρόνια ακόμα αν δεν το καταλάβουμε αυτό το απλό: ΑΠΕΡΓΕΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ... ακόμα και αν δεν έχουμε ψωμί να φάμε.
Ο δρόμος πλέον δεν είναι στρωμένος με πέταλα. Θα χυθεί αίμα.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω με τουσ προλαλησαντες.Εδω που φτασαμε μονο με αγριες απεργιες και με αμεριστη συμπαρασταση διασωζουμε την αξιοπρεπεια μας,ΒΑΣΩ

Λωτοφάγος είπε...

Ναι, απεργία διαρκείας. Αυτό μάλιστα. Όχι λίγες ώρες σήμερα, λίγες μεθαύριο και ξανά την άλλη εβδομάδα.

Αν θυμάστε, πριν από τους Ολυμπιακούς, ταλαιπωρηθήκαμε για πολλούς μήνες, επειδή ανακαίνιζαν τους σταθμούς του ΗΣΑΠ.
Μετά ακολούθησαν 3-4 χρόνια, κατά τα οποία τα δρομολόγια ήταν συχνότατα.
Μετά αρχίσαμε το βιολί της αλλαγής των σιδηροτροχιών.
2-3 χρόνια τώρα, στα τρένα κάνουν στάσεις εργασίας χωρίς κανείς να ξέρει το λόγο, το ίδιο και στα λεωφορεία, κυκλοφορούν φήμες ότι δηλώνουν άδειες ή ασθένεια και πληρώνονται.
Είναι η πρώτη φορά -μετά τις μετατάξεις- που ξέρουμε γιατί απεργούν.

Αν θες να κερδίσεις το δίκιο σου, κάνεις απεργία διαρκείας. Και ματώνεις. Δεν παίζεις.
Αυτό έγινε και στις τράπεζες τη δεκαετία του 1980, όταν προσπάθησαν να τους αλλάξουν το ωράριο και διάφορα άλλα νεοφιλελεύθερα. Και οι απεργοί νίκησαν, έχοντας μείνει φυσικά άφραγκοι.
Τα υπόλοιπα είναι πασοκικές εξυπνάδες.