Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Είμαστε απροστάτευτοι;

Γεγονός πρώτον
Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 2006, ένας κύπριος φοιτητής 24 ετών περπατούσε αμέριμνος στην Πλατεία Συντριβανίου της Θεσσαλονίκης.  Ξαφνικά, άρχισαν να τον χτυπούν τρεις τύποι με πολιτικά ρούχα και μάσκες στο πρόσωπο. Εκείνος κάλεσε σε βοήθεια αστυνομικούς, οι οποίοι απλώς παρακολουθούσαν τον ξυλοδαρμό του! Του πέρασαν χειροπέδες, εξακολουθώντας να τον χτυπούν, και τον κράτησαν στην Ασφάλεια ώς το πρωί, οπότε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
 
Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας -αυτός που χάιδεψε όσα κανένας άλλος τα αφτιά των αστυνομικών, αποκαλώντας τους "πραίτωρες" και τα γραφεία της Ρηγίλλης "σπίτι" τους, ενώ πρόλαβε να διορίσει την κόρη του μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου- δήλωσε το ίδιο βράδυ: "Είδα επαγγελματισμό, μεθοδικότητα, σχέδιο και εφαρμογή του, ψυχραιμία και αυτοματισμό στη δράση που είχαν ως επακόλουθο την επιτυχία"(!!!)
 
Η ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, που περιέγραφε ότι ο φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου "έπεσε αρχικά σε σταθμευμένο μοτοποδήλατο και στη συνέχεια σε ζαρντινιέρα που υπήρχε στο σημείο, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί", ήταν η αιτία που το περιστατικό ονομάστηκε Υπόθεση Ζαρντινιέρα.

Ο δικαστικός αγώνας
Εξήμιση χρόνια τώρα, ο άτυχος Αυγουστίνος προσπαθεί να επουλώσει τα ψυχικά του τραύματα και να βρει το δίκιο του, στηριγμένος στις μαρτυρίες των καθηγητών του ΑΠΘ που παρακολούθησαν τον ξυλοδαρμό του, αλλά και στο βίντεο που τράβηξε ηχολήπτης. Τον περασμένο Μάιο τού επιδικάστηκε επιτέλους αποζημίωση 300.000 ευρώ, αλλά χθες το δικαστήριο αθώωσε σε δεύτερο βαθμό τους έξι από τους οκτώ βασανιστές του, ενώ καταδίκασε σε μόλις 2,5 χρόνια με τριετή αναστολή τους άλλους δύο. Η δικαιολογία των αστυνομικών ήταν πως τον χτυπούσαν επειδή αντιδρούσε!
Ας σημειωθεί πως ο ένας εκ των κατηγορουμένων, ο αρχιφύλακας Απόστολος Αποστολίδης, είχε κατηγορηθεί το 2001 μαζί με άλλους δύο αστυνομικούς για κακοποίηση στη σύλληψη ενός Ρωσοπόντιου πρόσφυγα, του Δημήτρη Ζελίλοφ. Κατά τη διάρκεια της σύλληψής του στην Άνω Τούμπα και αργότερα στο τμήμα, τον χτυπούσαν και τον κλοτσούσαν με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και να νοσηλευτεί για 5 μέρες. Ο εισαγγελέας αρνήθηκε να ασκήσει δίωξη στους αστυνομικούς γιατί θεώρησε ότι οι κατηγορίες του Ζελίλοφ δεν στοιχειοθετούνταν. Βλέπετε, δεν υπήρξε βίντεο τότε. Παράλληλα ο Ζελίλοφ καταδικάστηκε σε 14 μήνες φυλάκισης για αντίσταση στη σύλληψή του. Προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο του επιδίκασε 20.000 ευρώ.

Συμπέρασμα
Η ζωή ενός νέου ανθρώπου έχει καταστραφεί ανεπανόρθωτα. Ο Αυγουστίνος υποφέρει ψυχικά και αδυνατεί να εργαστεί. Η οικογένειά του έχει υποστεί τεράστια οικονομική αιμορραγία όλα αυτά τα χρόνια με τις αναβολές και τις εφέσεις.
Η Ελλάδα απέδειξε ξανά ότι δεν είναι ευνομούμενο κράτος και πως οι πολίτες είναι απροστάτευτοι απέναντι στην αυθαιρεσία αστυνομικών και δικαστικών αρχών.
Το ελληνικό δημόσιο αναγκάζεται να πληρώνει με τους δικούς μας φόρους αποζημιώσεις στα θύματα της βίας, ενώ αφήνει ατιμώρητους τους δράστες. 
(πηγές: Wikipedia και  TVXS

Γεγονός δεύτερον
Τα ξημερώματα της Πέμπτης 17 Ιανουαρίου στα Πετράλωνα, δύο νεαροί 28 και 24 χρόνων, που επέβαιναν σε μηχανάκι, έσφαξαν με μαχαίρι τύπου πεταλούδα έναν 26χρονο Πακιστανό, τον Σαχτζάτ Λουκμάν, ο οποίος πήγαινε στη δουλειά του με ποδήλατο.
 
Ένας ταξιτζής είδε τη δολοφονία και έδωσε τον αριθμό της πινακίδας στην Αστυνομία, βοηθώντας έτσι στη σύλληψή τους.
Στα σπίτια τους βρέθηκαν: 3 στιλέτα τύπου πεταλούδα, σουγιάς, μαύρη λεπίδα με ειδική λαβή, αεροβόλο πιστόλι, σιδερογροθιά, πλήθος μεταλλικών σφαιριδίων, 2 σφαίρες πολεμικού(!) τυφεκίου,2 ξύλινα ρόπαλα, μία σφεντόνα, καθώς και 50 προπαγανδιστικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής.
Ασήμαντη λεπτομέρεια: Και οι δύο είχαν κατηγορηθεί για κλοπή σε κατάστημα ρούχων πριν από 6 χρόνια, αλλά ένα χρόνο αργότερα, ο μεγαλύτερος προσελήφθη στην Πυροσβεστική.
Ο άτυχος Λουκμάν ζούσε νόμιμα στην Ελλάδα και φόρτωνε κάθε ξημέρωμα πορτοκάλια στη Λαϊκή για 20 ευρώ, τα οποία έστελνε στα οκτώ αδέλφια του στο Πακιστάν. Όπως είπαν φίλοι του, παραπονιόταν πως δεν θα κατόρθωνε ποτέ να κάνει δική του οικογένεια.. Οι δύο στυγεροί δολοφόνοι φρόντισαν να επαληθευτεί...

Οι κατηγορίες
"Δεν έχουν συμπεριληφθεί στις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους δύο δολοφόνους του 27χρονου Πακιστανού Σεχζάτ Λουκμάν τα ρατσιστικά κίνητρα", καταγγέλλει η Τασία Χριστοδουλοπούλου, μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη του Τομέα Δικαιοσύνης.
«Στους γενικούς κανόνες για την επιμέτρηση της ποινής του άρθρου 79 του Ποινικού Κώδικα που προστέθηκε με νόμο του 2008, συνιστά επιβαρυντική περίπτωση η τέλεση οποιουδήποτε εγκλήματος, όταν τελείται από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό». 
Oι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν είναι: παράνομη οπλοκατοχή και ανθρωποκτονία από πρόθεση.  Να σημειωθεί ότι, περιγράφοντας το φόνο, η ΝΕΤ είπε πως ο Λουκμάν "έχασε τη ζωή του" (πού, άραγε;) και ότι στα σπίτια των δραστών βρέθηκαν "φυλλάδια κοινοβουλευτικού κόμματος". Έτσι, απλά...
 





Χθες το μεσημέρι έγινε μεγάλη αντιφασιστική εκδήλωση στην Αθήνα, κατά την οποία φίλοι του αδικοχαμένου Λουκμάν μετέφεραν το φέρετρο και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. 


Ακολούθησε συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα. 
Παράλληλα, συγκεντρώσεις συμπαράστασης πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από πολίτες οι οποίοι ανησυχούν για την έξαρση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα. 
 

 

(πηγές: TVXS, Iskra, Έθνος)

Συμπέρασμα
Δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, περιμένοντας τη σειρά μας. Οι αντιρατσιστικές οργανώσεις ήδη διεθνοποιούν το θέμα. Έγκυρες ευρωπαϊκές εφημερίδες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και αποκαλύπτουν όσα ο τυποκτόνος νόμος Βενιζέλου προσπαθεί να κουκουλώσει. 
Η ΕΕ είναι μεν υποχείριο των τραπεζών, αλλά οι ευρωπαίοι πολίτες συνειδητοποιούν σιγά σιγά τη δύναμή τους και ανακαλύπτουν ξανά την αξία της αλληλεγγύης. 
Όσοι πίστευαν πως, αν η Χ.Α. έμπαινε στη Βουλή θα εκπολιτιζόταν, διαψεύστηκαν θλιβερά. Όσοι θεωρούν πως, όσο πιο πολύ μιλάμε για αυτήν τόσο περισσότερο θα δυναμώνει, απλώς χώνουν το κεφάλι στην άμμο. 
Όλο και περισσότεροι ιεράρχες αντιλαμβάνονται πως ο εναγκαλισμός με τους νεοναζί θα πνίξει την Εκκλησία και παίρνουν δημοσίως θέση εναντίον τους. 
Ο καθένας από το μετερίζι του ας προσπαθήσει να ξαναθάψει τα σκουπίδια της Ιστορίας, προτού θάψουν όλους μας..   

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι μερες αγριευουν ολο και περισσοτερο.Ο αγωνας μας κατα του φασισμου πρεπει να ειναι ανυποχωρητος!! ΒΑΣΩ

Λωτοφάγος είπε...

@ Κι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με συνεργασία, Βάσω.