Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Παράνοια!

Έβλεπα πριν από λίγη ώρα ένα καναδέζικο ντοκιμαντέρ του 2011 στην ΕΤ1, το οποίο διερευνούσε τις αιτίες του μαζικού θανάτου μελισσών σε όλο τον πλανήτη. Οι μέλισσες είναι τα πιο πολύτιμα πλάσματα για τη συνέχιση της ζωής, αφού, χωρίς την επικονίαση που αυτές προκαλούν στα φυτά, δεν μπορεί να υπάρξει γονιμοποίηση και παραγωγή καρπών.
 

Φαίνεται ότι οι αιτίες είναι δύο κατηγοριών: παράσιτα και παρασιτοκτόνα.

Καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες εταιρείες που εκτρέφουν βασίλισσες-μέλισσες για πώληση σε όλο τον πλανήτη, αφενός μειώνουν την ποικιλία στα γονίδια και αφετέρου εξαπλώνουν τα παράσιτα, τα οποία σκοτώνουν τις μέλισσες και είναι αόρατα στο γυμνό μάτι. Η έλλειψη ποικιλίας στα γονίδια κάνει τα έντομα πιο ευάλωτα.

 
Τα παρασιτοκτόνα (νεοκοτινοειδή) της BAYER και το μεταλλαγμένο καλαμπόκι της MONSANTO αποδείχτηκε πρόσφατα ότι είναι οι τοξικοί δολοφόνοι των μελισσών. Οι μελισσοκόμοι σε Ευρώπη και ΗΠΑ αγωνίζονται για την απαγόρευσή τους.
(Η εταιρεία βρίσκεται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ για διαφθορά και υπεριμολογήσεις φαρμάκων)

Μέχρι τότε, ξέρετε τι σκαρφίστηκαν οι επίορκοι επιστήμονες της Γενετικής; Αφενός να παίξουν με τα γονίδια των εντόμων και αφετέρου να κατασκευάσουν... μέλισσες-ρομπότ που θα κάνουν την επικονίαση!

Την ίδια στιγμή, όπως μας πληροφορεί περιχαρής ο Η. Μπέλλος στην Καθημερινή, ξένοι και έλληνες επενδυτές αναζητούν στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη μεγάλες εκτάσεις γης, για εντατικές και εκτατικές καλλιέργειες.
Αν σε αυτά προσθέσετε:
  • Την κλιματική αλλαγή -χθες χιόνισε στη Σαουδική Αραβία, ενώ η Αυστραλία καιγόταν για μέρες από πυρκαγιές και υψηλές θερμοκρασίες- 
  • Το χρηματιστηριακό παιχνίδι με τις τιμές των τροφίμων, το οποίο καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε λιμοκτονία,
  • Την επιδημία της παχυσαρκίας που πλήττει κυρίως τα φτωχότερα στρώματα του δυτικού κόσμου
  • Τα σκουπίδια που μας ταΐζουν τα πολυεθνικά ταχυφαγεία και
  • Κάτι περίεργες ασθένειες που έχουν πολλαπλασιάζονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια με την επωνυμία "αυτοάνοσα νοσήματα",
καταλαβαίνετε ότι δεν είμαστε τίποτε περισσότερο από πειραματόζωα..

Περίπου το 50% των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως καταλήγουν στις χωματερές, είτε επειδή καταστρέφονται κατά τη μεταφορά τους από τη μία χώρα στην άλλη, είτε επειδή οι δυτικοί τα αγοράζουν σε τεράστιες ποσότητες και τα πετούν μόλις λήξουν.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Έτσι πρόχειρα θα πρότεινα να αγοράζουμε:
  •  ως επί το πλείστον ντόπια προϊόντα, για τη μεταφορά των οποίων δεν καταναλώνονται πολλά καύσιμα,
  • λιγότερα κρέατα
  • βιολογικά φρούτα/λαχανικά και σε μικρές ποσότητες για να μην χαλάνε, και οπωσδήποτε
  • να διαβάζουμε με προσοχή τις ετικέτες των τροφίμων, αποφεύγοντας τα συντηρητικά και τεχνητά χρώματα.
Οι όροι "άρωμα πορτοκάλι" ή "γεύση σοκολάτας" είναι πολύ δυσοίωνοι. Αυτά έπρεπε να μαθαίνονται στο σχολείο -όπως πολλά άλλα.. Όμως, στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε τα πάντα και να αντισταθούμε με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας στο μέλλον που μας ετοιμάζουν.

4 σχόλια:

Μαρία Νικολάου είπε...

Αυτό με τις μέλισσες μου το έχει πει και ο θείος μου που είναι μελισσοκόμος.
Λες στο τέλος ότι πρέπει να τα μαθαίνουμε στα σχολεία. Συμφωνώ, αλλά και οι οικογένεια έχει ευθύνη. Δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιοι γονείς ταΐζουν τα παιδιά τους goody' s και τέτοιες αηδίες. Μερικές μάνες για να βγουν από την διαδικασία του μαγειρέματος δίνουν στα παιδιά τους ότι τυποποιημένο βρουν. Γιατί αν το σκεφτείς τα σκουπίδια ναι μες μας τα προσφέρουν, αλλά και μεις τα τρώμε.
Πρέπει να αντισταθούμε όπως λες με κάθε τρόπο.
Καλό βράδυ.

Λωτοφάγος είπε...

@ Θυμάμαι στο Σύλλογο γονέων πριν από 20 χρόνια, που είχαμε ζητήσει από τον κυλικειάρχη να μην φέρνει σκουπίδια.
Προτού προλάβουμε να χαρούμε τη νίκη μας, μάθαμε ότι τα παιδιά έβγαιναν από το σχολείο και πήγαιναν στο ψιλικατζίδικο απέναντι, από όπου έπαιρναν τα σκουπιδάκια τους!

Δυστυχώς, όταν τα παρκάρεις μπροστά στην τηλεόραση, το αποτέλεσμα είναι η πλύση του εγκεφάλου τους από τις διαφημίσεις -όπως συμβαίνει και στους γονείς τους, άλλωστε.

Καλό βράδυ και σε σένα, Μαρία.

Mia Petra είπε...

Λωτοφάγε, έγραψες πολύ σοφά πράγματα εδώ πέρα. Πάντα σημαντικά θέματα μας εντοπίζεις. Ας παραδειγματιστούμε τουλάχιστον από την δική σου παρότρυνση κι ας κάνουμε επιτέλους κάτι για τα παιδιά μας και στο θέμα "διατροφή". Καλό σου βράδυ!

Λωτοφάγος είπε...

@ Εκεί ακριβώς αποσκοπώ γράφοντάς τα, Πιστέ Φίλε. Τα ίδια χρήματα ξοδεύεις, είτε τρώγοντας πολλά και σκουπίδια, είτε τρώγοντας λιγότερα και υγιεινά για σένα (και για το περιβάλλον, φυσικά).
Επίσης, να είσαι καλά.