Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Η βία δεν είναι για πλάκα!

Όποιος έχει υποστεί βίαιη επίθεση, όσο γενναία κι αν την έχει αντιμετωπίσει, ξέρει καλά πως δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος. Θα υπάρχει πάντα μια κρυφή πληγή μέσα του, που θα αιμορραγεί κάθε φορά που θα τη θυμάται ή θα την αντικρίζει. Δεν είναι τυχαίος ο όρος "μετατραυματικό σοκ". 

Το θέαμα της καταρρακωμένης Λιάνας Κανέλλη, (εδώ)μετά την "πλάκα" που της έκαναν από την, αμφιλεγόμενου χιούμορ, εκπομπή "Συντέλεια" με συγκίνησε πραγματικά. Είχα συνηθίσει να τη βλέπω να "μην μασάει" με τίποτα. Να κατακεραυνώνει τους αντιπάλους της, επιλέγοντας τις καταλληλότερες κάθε φορά λέξεις -ενίοτε και να τους καπελώνει. Όχι, όμως, να κλαίει.

Κάποιοι μίλησαν για θεατρινισμούς. Ντρέπομαι για λογαριασμό τους. Ίσως δεν έφαγαν ποτέ ξύλο, ίσως ήταν πάντα χωμένοι στη ζωούλα τους και στα παχάκια τους, αποφεύγοντας να εκτεθούν σε κινδύνους. Κριτικάροντας τους πάντες εκ του ασφαλούς καναπέως τους. Μικροί χιτλερίσκοι, κατά βάθος. 
Ίσως, πάλι, να έχουν κακοποιηθεί τόσο πολύ στα παιδικά τους χρόνια, ώστε να "βγήκαν" έξω από τον εαυτό τους, για να μην πονάνε πια. Τέτοια άμυνα αναπτύσσουν θύματα βασανιστηρίων ή τράφικινγκ.Δίνουν την απατηλή εντύπωση πως δεν τους αγγίζει τίποτε και είναι ανάλγητοι.

Αυτά, για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου από την αρχή. Διαφωνώ καθέτως, οριζοντίως και διαγωνίως με ηλίθιες "πλάκες" σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν αντικρίσει το σκληρό πρόσωπο της βίας. Γιατί, εκούσια ή ακούσια, κάνουν οικείο και γραφικό το "τέρας", όπως έχει πει ο διαχρονικός και πάντα επίκαιρος Μάνος Χατζιδάκις. Ας ξαναθυμηθούμε τα λόγια του:

"Όταν όμως το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόμαστε...γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να…του μοιάζουμε."

 Ο μπλόγκερ Άνεμος έγραψε: "Πολύ θα ήθελα να δω τους κυρίους αυτούς του ΣΚΑΪ να κάνουν πλακίτσα στον Παναγιώταρο δωρίζοντάς του αυτοπροσώπως μια πρόσκληση για το Χυτήριο. Επίσης, να επισκέπτονταν για πλάκα τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, μεταμφιεσμένοι σε πακιστανούς εργάτες βενζινάδικου." (εδώ)
Εν ολίγοις, ο Άνεμος καυτηριάζει τη γνωστή τακτική, "όπου μας παίρνει"!

Μετά τις γροθιές που έφαγε η Λιάνα Κανέλλη από τον ναζιστή Ηλία Κασιδιάρη, υπήρξαν, δυστυχώς, πολλοί ανεγκέφαλοι, οι οποίοι το φχαριστήθηκαν! Προφανώς, και αυτοί χτυπούν τις γυναίκες τους, επειδή και οι μητέρες τους έτρωγαν το ξύλο της αρκούδας από τους πατεράδες τους. Ή, ίσως, τυχόν σεξουαλική τους δυσλειτουργία επηρεάζει και τον τρόπο που βλέπουν το αντίθετο φύλο. Ποιος ξέρει; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

Μια βίαιη πράξη, από όποιον και αν προέρχεται και σε όποιον κι αν απευθύνεται, είναι μια αποκρουστική πράξη. Το γεγονός ότι η βία δεν εξαφανίστηκε στο πέρασμα των αιώνων είναι ενδειξη ότι τίποτε δεν μάθαμε και δεν προχωρήσαμε ούτε ένα βήμα από την εποχή των σπηλαίων, ότι ουδέποτε εκπολιτιστήκαμε κι ότι, σε πρώτη ευκαιρία, είμαστε έτοιμοι να χτυπήσουμε, να βασανίσουμε και να σκοτώσουμε.

Εκείνο που μας ξεχωρίζει από τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου δεν είναι ο εγκέφαλός μας ούτε η ικανότητα να γελάμε, όπως είπαν κάποιοι. Είναι, δυστυχώς, η σαδιστική βία που ασκούμε εναντίον όλων των υπολοίπων πλασμάτων -κυρίως, εναντίον του δικού μας είδους. Κι αυτή είναι που θα μας καταστρέψει τελικά.   

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΣΚΑΙ το παρακανε στην προβολη των ναζιστων!Το τερας μπηκε για τα καλα στη ζωη μας και απειλει να μας μολυνει ολους! ΒΑΣΩ

Διαχειριστής είπε...

Δεν ήξερα γι αυτό το περιστατικό. Χθες κάτι μου ανέφερε ο φίλος Κλεισθένης και διαβασα μόνο στο διαδίκτυο μια είδηση σχετική αλλά δεν είχα δει το βίντεο.

Πραγματικά αηδίασα.

Μπράβο για την πολύ ωραία τοποθέτησή σου!

Ναπoλέων είπε...

«Προφανώς, και αυτοί χτυπούν τις γυναίκες τους, επειδή και οι μητέρες τους έτρωγαν το ξύλο της αρκούδας από τους πατεράδες τους.
Ή, ίσως, τυχόν σεξουαλική τους δυσλειτουργία επηρεάζει και τον τρόπο που βλέπουν το αντίθετο φύλο. »

Άριστη αναφορά, Λωτοφάγε!

Να τους χορηγήσει η Βουλή ένα επίδομα να δουν κάναν σεξολόγο ψυχίατρο.

Υ.Γ.
Για εκείνο το "ανΤεγκέφαλοι": Ανεγκέφαλοι ήθελες να γράψεις ή εννοείς κάτι άλλο;

Λωτοφάγος είπε...

@ Γι'αυτό και πρέπει να αναπτύξουμε αντιστάσεις, Βάσω. Πολύ δυνατές.
Και να μιλάμε. Με ό,τι διαθέτει ο καθένας. Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι ο ένας στους 6 πολίτες ασπάζεται τον ναζισμό.

Λωτοφάγος είπε...

@ Ευχαριστώ, κ.κ. Αναρωτιέμαι πώς κάποιοι κάθονται ακόμα και συζητούν τα όρια της σάτιρας.
Διότι αυτό δεν είναι σάτιρα. Είναι λυκειακή πλάκα κατώτατου επιπέδου. Ακόμα κι οι σαχλαμάρες του Ράδιο Αρβύλα φαίνονται σαν ατάκες του Γούντι Άλλεν μπροστά της.

Λωτοφάγος είπε...

@ Χαχαχα! Το διόρθωσα, Ναπολέων. Ευχαριστώ πολύ.
Δυστυχώς, δεν έχουν καμιά ελπίδα. Τα επιδόματα καταργήθηκαν. Δύσκολες εποχές...